30/01/2015

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την κοινωνία & το περιβάλλον για τις μονάδες καύσης βιομάζας στο Μαρκόπουλο


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την κοινωνία και το περιβάλλον, με αφορμή την έγκριση (από τον Γ. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης & 10 μόλις ημέρες πριν τις εκλογές) της δημιουργίας 2 μονάδων καύσης βιομάζας στο Μαρκόπουλο, κάλεσε τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου για να συζητήσουν κοινές δράσεις για την αποτροπή της κατασκευής τους.

Σε μια μαζική συγκέντρωση, στο φιλόξενο χώρο του συνεταιριστικού παντοπωλείου ΣΥΝ+ΠΡΑΞΙΣ, ο Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με τους παρευρισκόμενους πολίτες, την Τετάρτη το βράδυ.

Από την πλευρά της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ τονίστηκε ότι είναι αν όχι παράνομο τουλάχιστον ανήθικο εκ μέρους της Διοίκησης η έγκριση περιβαλλοντικών μελετών για τις οποίες έχουν εκφράσει αρνητική γνώμη τόσο ο Δήμος Μαρκοπούλου όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και ζήτησε τη συμπαράσταση της Περιφέρειας για την αποτροπή της υλοποίησης των αποφάσεων αυτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια τάχθηκε αρνητικά στην κατασκευή μονάδων καύσης βιομάζας στο Μαρκόπουλο και γιατί οι προτείνουσες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε κατάτμηση ισχύος των μονάδων για να αποφύγουν διεξοδικότερους ελέγχους και εγκρίσεις αλλά και γιατί υπάρχει δηλωμένη η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου.

Επιπλέον δεν έχει εκπονηθεί μελέτη για τη συνολική φέρουσα ικανότητα της Αττικής για ανάλογες μονάδες και δεν έχουν μελετηθεί αθροιστικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τέλος υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα για τέτοιου είδους περιβαλλοντικές παρεμβάσεις θα πρέπει να ανήκει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δήλωσε την πρόθεσή της να παραστεί μαζικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ζητήσει την πολιτική στήριξη της Περιφέρειας απέναντι στους αρμόδιους κρατικούς φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ΥΠΕΚΑ) με στόχο την αναστολή και στη συνέχεια την κατάργηση των απαράδεκτων αυτών αποφάσεων ενώ ο κ. Φιλίππου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματα των πολιτών.