13/01/2015

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου


Ο Δήμος Μαρκοπούλου σας ενημερώνει, ότι την Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε δίωρη πρωινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου, με θέμα: «Αντικατάσταση μέλους Σ.Τ.Ο. και συζήτηση - απόφαση για την λήψη προληπτικών μέτρων, για τις βροχοπτώσεις και άλλα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, την χειμερινή περίοδο 2014-2015».

Την πρόσκληση του Προέδρου του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας & Δημάρχου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, κου Σωτήρη Μεθενίτη, αποδέχθηκαν και ήταν παρόντες στην συνεδρίαση, ο Δημοτικός Σύμβουλος και νέος υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου    Μαρκοπούλου, κος Βασίλης Μεθενίτης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, κος Αθανάσιος Τζοΐτης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μαρκοπούλου, κος Σταύρος Γεωργοπάνος, ο εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής Αρχικελευστής Λ.Σ., κος Πάρης Τσιριγιώτης του Α’ Λ/Τ Μαρκοπούλου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Μαρκοπούλου, κα Κατερίνα Σκοπελίτη, η εκπρόσωπος του Δασονομείου Μαρκοπούλου, κα Κων/να Ηλιοπούλου, η επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαρκοπούλου, κα Μαρία Χασάπη και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κορωπίου, κος Θεόδωρος Γρίβας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κος Γιάννης Ευαγγελίου και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο» και της Κ.Δ.Ε.Μ., κος Γιάννης Πολίτης.

Δυστυχώς, λόγω της έντονης κακοκαιρίας, δεν κατάφεραν να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν στην Συνεδρίαση, τα υπόλοιπα μέλη του Σ.Τ.Ο.

Εξαιτίας της άδικης και ξαφνικής απώλειας του πρώην Υπεύθυνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, κου Κώστα Μαγγανά που τόσα πολλά είχε προσφέρει στο συγκεκριμένο τομέα, αποφασίστηκε η αντικατάστασή του, από τον Δημοτικό Σύμβουλο κο Βασίλη Μεθενίτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θίχτηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα, ενώ έμφαση δόθηκε στο φαινόμενο της πλημμύρας και προτάθηκαν λύσεις, για τα πιο «προβληματικά» σημεία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ωστόσο, ο Διοικητής της Π.Υ. κος Αθανάσιος Τζοΐτης, στη νοοτροπία των πολιτών, οι οποίοι αρκετές φορές, δεν υπακούν στις οδηγίες της Π.Υ. και αψηφώντας τον υπαρκτό κίνδυνο, διασχίζουν με δική τους ευθύνη, με τα αυτοκίνητά τους, σημεία πλημμυρισμένα με νερό, διακινδυνεύοντας ανόητα, την ίδια τους τη ζωή!

Μνεία έγινε ακόμη και στην Δασοπυρόσβεση, καθώς «τα δάση σβήνονται τον χειμώνα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Αθανάσιος Τζοΐτης, τονίζοντας την καθοριστική σημασία της πρόληψης, η οποία πρέπει να γίνει συνείδηση από την παιδική ηλικία. Για τον σκοπό αυτό μοιράστηκε άλλωστε τους καλοκαιρινούς μήνες και σχετικό ενημερωτικό έντυπο, από την Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Αττικής.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Μαρκοπούλου, κα Κατερίνα Σκοπελίτη, σημείωσε πως έχει ήδη προβλεφθεί κονδύλι, για τον καθαρισμό οικοπέδων και ενημέρωσε για ένα νέο φαινόμενο που παρατηρείται σε κάποια συγκεκριμένα σημεία στο Πόρτο Ράφτη, αυτό, της πτώσης βράχων.

Η Συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά από μία γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των περισσοτέρων από τους εμπλεκόμενους φορείς, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και συνεργασία, για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, στην τρέχουσα χειμερινή περίοδο.