21/11/2014

Επιστολή του Δημάρχου Μαρκοπούλου κου Σωτήρη Μεθενίτη προς την Περιφέρεια Αττικής, για το θέμα της διαχείρισης των Απορριμμάτων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
       ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ                                               Μαρκόπουλο, 21/11/2014.
  ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
      Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ                                              
Προς:  1) Περιφερειάρχη Αν. Αττικής,
                         κα Ρένα Δούρου.
                2) Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής,
                         κο Πέτρο Φιλλίπου.
     

           




Κυρία Περιφερειάρχη,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Με την από 2-10-2014 επιστολή σας, μας παρουσιάσατε το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σε σχέση με τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση, καλώντας συγχρόνως τους Δήμους, για το σκοπό αυτό, να προχωρήσουν σε εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Aπορριμμάτων, μέχρι το τέλος του 2014.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, διατηρεί σοβαρότατες επιφυλάξεις για την πλήρη ανατροπή του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού, την δυνατότητα Ευρωπαϊκής  χρηματοδότησης ενός νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού και συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό, τα εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα, που έθεσε πρόσφατα δημοσίως, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κος Διονύσης Χατζηδάκης.

Παρόλα αυτά, ο Δήμος μας ανταποκρινόμενος καλόπιστα, στο κάλεσμα της Περιφέρειας Αττικής, επιθυμεί να σας ενημερώσει για τα εξής, σε σχέση με τις δράσεις διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του:

1.      Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει συνολική έκταση 85.000 στρεμμάτων, συμπεριλαμβάνοντας δύο μεγάλα οικιστικά σύνολα, το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη, αλλά και μεγάλο πλήθος μικρότερων οικισμών εκτός Σχεδίου και με μόνιμο πληθυσμό, που ξεπερνά τις 22.000 κατοίκους.

2.     Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Δήμου μας, είναι η έντονη εποχικότητα που παρουσιάζεται στην ποσότητα των παραγόμενων οικιακών αποβλήτων εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του εξυπηρετούμενου πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες (>80000 κάτοικοι). Οι ποσότητες των ΑΣΑ, που συλλέγονται σε ετήσια βάση, έχουν ως εξής:


2011
2012
2013
2014 (μέχρι Οκτώβριο)
Ποσότητα (tn)
11.603
10.460
15.831
12.844

3.      Ο Δήμος συνεχίζει το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης μέσω των μπλε κάδων για χαρτί, αλουμίνιο γυαλί, πλαστικό με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, παρά την ύπαρξη ενός (1) μόνο ειδικού Απορριμματοφόρου για το σκοπό αυτό, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:


2011
2012
2013
2014 (μέχρι Οκτώβριο)
Ποσότητα (kg)
598.681
877.258
917.030
726.010

4.      Με την με αριθμό 338/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος μας ξεκινά άμεσα πρόγραμμα συλλογής των χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων και διάθεσής τους σε πιστοποιημένο φορέα.

5.      Έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο Μελετητή και θα εκπονηθεί και θα παραδοθεί μέχρι την 30η  Δεκεμβρίου του 2014, η σύνταξη «Δημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔηΣΔΣΑ) με στόχο:

·         Τον εξορθολογισμό και τη μείωση του κόστους αποκομιδής των απορριμμάτων, που αποτελεί τον πλέον βασικό κρίκο, από τον οποίον εξαρτάται το σύνολο της αλυσίδας διαχείρισης.

·         Τον επανασχεδιασμό και την οργάνωση των Υπηρεσιών Αποκομιδής Απορριμμάτων, με βάση το νέο πρότυπο της ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης υλικών και το στόχο της κοινωνίας «μηδενικών αποβλήτων», που επίσημα πλέον έχει διατυπωθεί και προωθείται από την ΕΕ.

·         Τον προσδιορισμό των απαιτούμενων επενδύσεων και λειτουργικών αναγκών στο νέο οργανισμό αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου μας.

·         Την συγκρότηση του μηχανισμού του Δήμου, σε αντιστοιχία με τα νέα καθήκοντα και τις απαιτήσεις που επιφέρει η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η εφαρμογή των αρχών των «μηδενικών αποβλήτων».

·         Την ρεαλιστική και προσεκτικά υπολογισμένη στοχοθέτηση των ποσοτήτων των υλικών που είναι δυνατόν να εκτραπούν από την Υγειονομική Ταφή και την επεξεργασία σύμμικτων αποβλήτων, με άμεσα οικονομικά οφέλη για το Δήμο μας.
·         Τον ρεαλιστικό προσδιορισμό της συνεισφοράς του Δήμου, στους Εθνικούς και Περιφερειακούς Στόχους.

Η μελέτη που θα παραδοθεί, θα συμπεριλαμβάνει:

-     Καταγραφή και ανάλυση της υφιστάμενης διαχείρισης απορριμμάτων, με βάση τα τεχνικά, οικονομικά και διοικητικά δεδομένα.

-     Υπολογισμό και πρόβλεψη ποσοτήτων και σύστασης απορριμμάτων, προσδιορισμός βασικών ρευμάτων αποβλήτων.

-     Υπολογισμό κόστους διαχείρισης και ανάλυση σε επιμέρους στοιχεία (συλλογή – μεταφορά, διάθεση, ανακύκλωση).

-     Προσδιορισμό δυναμικού ανακύκλωσης ανά ρεύμα ενδιαφέροντος και σενάρια για το βέλτιστο σχήμα ανακύκλωσης στο Δήμο (υποδομές, εξοπλισμός κλπ).

-     Υπολογισμό κόστους διαχείρισης και οφελών, από την εφαρμογή των προτεινόμενων αλλαγών του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

-     Υποστήριξη για σχεδιασμό διαχείρισης πράσινων και ογκωδών αποβλήτων.

-     Οδικό χάρτη υλοποίησης.

-     Προτάσεις για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων.

Με λειτουργικό εργαλείο το παραπάνω σχέδιο όπως περιγράφεται, ο Δήμος Μαρκοπούλου θα προχωρήσει σταδιακά στην υλοποίηση, ενός Ολοκληρωμένου Τοπικού Προγράμματος Διαχείρισης των ΑΣΑ, εφαρμόζοντας προοδευτικά όλες τις προτεινόμενες δράσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η άμεση εξεύρεση χρηματοδότησης, για την αγορά ενός καινούργιου Απορριμματοφόρου Φορτηγού, μιας Αρπάγης και ενός Λειοτεμαχιστή, είναι εκ των «ων ουκ ανευ», για την εφαρμογή της εκπονηθησόμενης μελέτης, στον Δήμο μας.


Με εκτίμηση, 

ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, 

Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.