29/10/2014

Θεατρική παράσταση «…ΣΑΝ ΑΫΛΟ ΠΕΤΟΥΜΕΝΟ...» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις», για τη θέση της γυναίκας στον πόλεμο και στην πρόσφατη Ελληνική Ιστορία


Στον απόηχο των επετειακών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου, ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παραστασιακού δρώμενου «… Σαν άυλο πετούμενο….», με θέμα, τη θέση της γυναίκας στον πόλεμο και στην πρόσφατη Ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».

Η παράσταση, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας Νέων - YOU.C.I., της ερευνητικής και καλλιτεχνικής ομάδας δ ρ Υ ο ς τ ο Π ο ι και της Ομάδας Μελέτης Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», στηρίζεται σε δραματοποιημένα κείμενα της συγγραφέως – λογοτέχνιδας, Γιώτας Φωτιάδου – Μπαλαφούτη και επιχειρεί να εντάξει τη γυναίκα σε μια ιστορική συνέχεια, από τον απώτερο πολιτισμό της Αρχαιότητας, μέχρι σήμερα.

Η σκηνοθεσία είναι της Άννας Λάζου και η παράσταση πλαισιώνεται από χορευτικά δρώμενα και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις των Δ. Λαζαρίδη, Π. Αποστολίδη και Κ. Ξωμερωτάκη, που αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του Ελληνικού πολιτισμού, με παράλληλη προβολή οπτικοακουστικό υλικού.

Η συγγραφέας και ποιήτρια Γιώτα Φωτιάδου – Μπαλαφούτη, με καταγωγή από τη Βέροια της Μακεδονίας, εμφανίστηκε στα γράμματα με το βιβλίο ποιημάτων της «Σκιρτήματα»,  στις εκδόσεις Κέδρος, το 1973. Έχει βραβευθεί με το Πρώτο Βραβείο «Μενέλαου Λουντέμη» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και με το Πρώτο Βραβείο της πνευματικής Εστίας «Τάκη Τρανούλη». Έργα της έχουν μεταφρασθεί στα Αλβανικά, Πολωνικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Ουγγρικά και στα Αγγλικά. Αποσπάσματα κειμένων της έχουν περιληφθεί σε εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου!

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Δήμος Μαρκόπουλου απευθύνει κάλεσμα συλλογής τροφίμων μακράς διαρκείας, στο χώρο της παράστασης, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Μαρκοπούλου.