24/09/2014

Η θεατρική παράσταση «ΓΕΡΜΑ» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στο θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου!


Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σας προσκαλούν στην θεατρική παράσταση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ «ΓΕΡΜΑ», την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 8 το απόγευμα, στο θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου.

Γέρμα: Γυναίκα άγονη, γυναίκα έρημη, γυναίκα σε αναμονή…

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα χαρίζει μία αιμάτινη πορεία που αποθεώνει την μητρότητα, ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας, στο σκοτάδι της ματαίωσης, από την Γυναίκα-Δημιουργό, στην Γυναίκα-Αυτουργό.

Ο Ισπανός δραματουργός, συνθέτει με ακρίβεια ένα πολυφωνικό, σκοτεινό τοπίο εγκλωβισμού, όμοιο με υλικό τραγωδίας, όπου το αρσενικό στοιχείο – η ζωογόνος δύναμη – εξουσιάζει δια της απουσίας του και σιωπά εκκωφαντικά. Οι φωνές των γυναικών, με κορυφαία αυτή της Γέρμας, ξεπηδούν άναρχα πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες και διεκδικούν σθεναρά το δικαίωμα στη ζωή και τη δημιουργία. Σαν σύγχρονος χορός τραγωδίας, συνομιλούν με το τότε και το τώρα, γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν και θίγουν ζητήματα φύσης και θέσης.

Προκλητικά μοντέρνος για την εποχή του και λίγο πριν την εδραίωση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, ο Λόρκα τολμά να μιλήσει ανοιχτά για θέματα όπως: η ερωτική απόλαυση και η αναζήτηση της ηδονής, η κοινωνική υποκρισία, η αμφισβήτηση του θείου, το τίμημα της δημόσιας εικόνας, ο ρατσισμός απέναντι στο «διαφορετικό», ο φασισμός της καθημερινότητας εντός και εκτός του οίκου.

Ογδόντα χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2013, δέκα νέοι ηθοποιοί αναζητούν μέσα στο κλασικό κείμενο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή, το καθολικό και διαχρονικό εκείνο στοιχείο, που φωλιάζει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης και αποφασίζουν να αφηγηθούν την ιστορία μίας γυναίκας, που κόντρα σε όλες τις κοινωνικές νόρμες, αμφισβητεί και εντέλει, πράττει.

Παίζουν (αλφαβητικά) οι ηθοποιοί:
Μαρουσώ Βαϊούλη
Μάγδα Κόρπη
Σεβίνα Μαραγκού
Σωτήρης Μεντζέλος
Θέμης Μητρόπουλος
Δήμητρα Μπαλή
Νάντια Πυθαρά
Μαρίνα Τσουμπρή

Το ρόλο της Γέρμας ερμηνεύουν σε διπλή διανομή η Μυρτώ Γκόνη και η Ειρήνη Κουμπαρούλη.

Συντελεστές παράστασης:
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά – Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη
Επιμέλεια Κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Γιώργος Νικητόπουλος
Μουσική: Μαρουσώ Βαϊούλη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Νάντια Πυθαρά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Μωυσιάδου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες: Νίκος Λιβαθινός 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απευθύνουμε κάλεσμα για συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Μαρκοπούλου.