29.5.14

Συνεχίζονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με προγράμματα του Δήμου Μαρκοπούλου και της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής


Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησαν για το έτος 2014 τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, τόσο από τον Δήμο Μαρκοπούλου, όσο και από την Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Απριλίου έγινε η 1η Εφαρμογή ψεκασμών από εδάφους σε περιοχές περιαστικά του Δήμου και σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα).

Ο Δήμος Μαρκοπούλου συνεχίζει  τις απολυμάνσεις φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων με ψεκασμούς, σύμφωνα με τη σύμβαση που ξεκίνησε το 2013 και για πρώτη φορά διεξάγει ‘ψεκασμούς για την καταπολέμηση κουνουπιών’ σε όλα τα κρίσιμα σημεία εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου.

Αυτοί οι παράλληλοι ψεκασμοί από τον Δήμο και την Περιφέρεια Αττικής, έχουν σαν στόχο τον περιορισμό του έντονου προβλήματος της όχλησης των κουνουπιών, που επισημαίνεται εκτός των άλλων και στον δικό μας Δήμο.

Οι ψεκασμοί θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την ολοκληρωμένη καταπολέμηση των κουνουπιών.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, επισημαίνει για ακόμη μια φορά, ότι το σημαντικότερο για όλους μας, είναι να μειώσουμε τα σημεία όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη των κουνουπιών. Οφείλουμε επομένως να γνωρίζουμε ποια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο μας, τη βεράντα μας, τα χωράφια μας που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους.

Τα κουνούπια αναπτύσσονται σε στάσιμα νερά. Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό τους μειώνοντας τα σημεία εκείνα, όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους.

ΠΩΣ;

·         Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων, πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
·         Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά (π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών) και τα λύματα νερών, αποχέτευσης και αποβλήτων.
·         Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί.
·         Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και φυλλωσιές (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών) και δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νερά.
·         Θέτουμε καθημερινά σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού σε πισίνες ή σιντριβάνια, ώστε να  απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
·         Κάνουμε χρήση ανεμιστήρων/κλιματιστικών και εντομοκτόνων (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κλπ).
·         Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Ακόμα
·         Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
·         Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
·         Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό.
·         Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.

Δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να γίνεται
·         Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων.
·         Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, γούρνες.
·         Κάλυψη στις βάρκες, ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής.

Όσον αφορά στην ατομική μας προστασία, ενδείκνυται να
·         Φοράμε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).
·         Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά δίνοντας προσοχή στις οδηγίες χρήσης.
·         Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα.
·         Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του
ιδρώτα.

Η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.