29/04/2014

"ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ": ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ




ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ


Η Αυτοδιοίκηση που θέλουμε
Η Αυτοδιοίκηση, που θα έπρεπε να είναι ένας λαϊκός, συμμετοχικός και δημοκρατικός θεσμός, ιδιαίτερα τώρα με την επιβολή των σκληρών μνημονιακών πολιτικών, μετατράπηκε (με την ανοχή και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών) σε ελεγχόμενο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού.

Οι πόροι της κατακρεουργήθηκαν από τις πολιτικές λιτότητας και οι ελάχιστοι που απομένουν ελέγχονται από το Παρατηρητήριο Αυτοδιοίκησης και την Τρόικα.

Οι αρμοδιότητές της ψαλλιδίστηκαν ή δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω έλλειψης πόρων.

Ολόκληρες Υπηρεσίες της καταργούνται (σχολικοί φύλακες – δημοτική αστυνομία) με στόχο το φιλέτο των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Ανακύκλωσης που επιβουλεύονται οι ιδιώτες «εθνικοί» εργολάβοι.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ κατευθύνονται σε αντιπαραγωγικές κύρια δραστηριότητες που σχεδιάζονται έξω από τα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Οι δομές Αλληλεγγύης λειτουργούν τυπικά με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις.   

Μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα η Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι που θέλουν να την υπηρετήσουν έχουν ένα μέγιστο καθήκον:

Να οργανώσουν την αντίσταση των πολιτών σήμερα και να στηρίξουν τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τόπου μας από την επόμενη μέρα της ανατροπής αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Η Αυτοδιοίκηση έχει καθήκον να επιστρέψει στις ρίζες της, στους καιρούς που ήταν ένας καθαρός λαϊκός θεσμός, δίπλα στους αγώνες των πολιτών.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ξανακερδίσει το ρόλο της ως Ριζοσπαστικός, Κινηματικός, Αντιμνημονιακός, Άμεσα Δημοκρατικός, Οικολογικός και Αλληλέγγυος Θεσμός που θα αντλεί τη δύναμή του άμεσα από τους πολίτες και θα ελέγχεται επίσης άμεσα από αυτούς.

Άρα σήμερα, μπροστά στις Δημοτικές Εκλογές, οφείλουμε να διακηρύξουμε ότι:

Δεν θέλουμε Αυτοδιοίκηση ενταγμένη στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική αλλά Αυτοδιοίκηση Δύναμη Αντίστασης και Ανατροπής

Δεν θέλουμε Αυτοδιοίκηση με ψαλλιδισμένα τα φτερά των πόρων και των αρμοδιοτήτων αλλά Αυτοδιοίκηση στήριγμα στη νέα προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του τόπου μας

Δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση να είναι Θεσμός δι’ αντιπροσώπων αλλά την Αυτοδιοίκηση της Άμεσης Δημοκρατίας με πρωταγωνιστές τους πολίτες.

Και για το Δήμο μας  δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για:

Να κατακτηθεί – επιτέλους- η κοινή πορεία ανάπτυξης των δύο πόλεων (Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη) χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

Να υλοποιηθούν αναγκαία έργα υποδομής και υπηρεσιών όπως  π.χ. αποχέτευση για το 100% του Πόρτο Ράφτη και το υπόλοιπο 30% του Μαρκόπουλου – οδοποιία –  αντιπλημμυρικά - δομές εκπαίδευσης & πρόνοιας – συγκοινωνία.

Να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Πόρτο Ράφτη για να ωφεληθούν οι πολίτες και θα εμποδίσουμε  καταστρεπτικούς και δήθεν αναπτυξιακούς σχεδιασμούς για μαρίνες και δόμηση της χερσονήσου της Πούντας να μας κάνουν ξένους στον τόπο μας.

Να υπερασπίσουμε και να αξιοποιήσουμε τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους που κατακτήθηκαν με πολύχρονους  αγώνες των πολιτών.

Να μην επιτρέψουμε σε ρυπογόνες δράσεις στα λατομεία και στη βιομηχανική περιοχή να περικυκλώσουν το Μαρκόπουλο και να καταστρέψουν το περιβάλλον.       
    

Δεσμευόμαστε για το Μαρκόπουλο & το Πόρτο Ράφτη
Έχουμε την τύχη να ζούμε σ’ έναν τόπο προικισμένο με πολλά φυσικά πλεονεκτήματα.

Όμως ο τόπος αυτός είχε την ατυχία να κυβερνάται μέχρι σήμερα κυρίως από ανίκανες δημοτικές αρχές και να διαφεντεύεται από οικογένειες και μικρά ή μεγάλα συμφέροντα.

Κάποιοι πίστεψαν πως μπορούν (προς ίδιον όφελος) να ασελγούν στο χώρο και το περιβάλλον, να επιτρέπουν την άναρχη δόμηση, τη μόλυνση και την καταπάτηση των παραλιών, τα λύματα στους δρόμους και εν τέλει στη θάλασσα, τους δρόμους – ποτάμια κάθε φορά που βρέχει.

Κάποιοι πίστεψαν πως μπορεί να υπάρξει σύγχρονη πόλη χωρίς κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, χωρίς πεζοδρόμια, με μικρές χωματερές σε κάθε γειτονιά.

Κάποιοι πίστεψαν πως είναι «ανάπτυξη» η εγκατάσταση ρυπογόνων μονάδων στην περιοχή, η μετατροπή των λατομείων σε χώρο ανεξέλεγκτης απόθεσης σκουπιδιών.


Και θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο να πορεύονται αν εμείς, οι πολίτες, δεν αντιδράσουμε.

Αν εμείς δεν αποφασίσουμε πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει από μόνη της ή με τους ίδιους ανθρώπους στο τιμόνι του Δήμου.

Αν όλοι εμείς, συλλογικά, δεν αντισταθούμε και δεν οργανωθούμε για να τους ανατρέψουμε και στη θέση τους να φτιάξουμε το Δήμο των Πολιτών.

Το πρόγραμμα που καταθέτουμε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, αθροίσματος γνώσεων και εμπειριών των κατοίκων του Μαρκόπουλου και του Πόρτο Ράφτη και θα είναι απόφαση της σημερινής Συνέλευσης της «Πρωτοβουλίας για το Δήμο των Πολιτών».

Και όπως όλοι μαζί το σχεδιάσαμε έτσι και όλοι μαζί θα το υλοποιήσουμε την πενταετία που έρχεται.


1. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Εφαρμόζουμε άμεσα το βασικό σχεδιασμό των πολεοδομικών ενοτήτων.

Σταματάμε κάθε ανατροπή του σχεδίου πόλης που κατά κόρον συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια για λόγους εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων.

Χαράζουμε στα νέα τους όρια όλους τους κεντρικούς και συλλεκτήριους δρόμους.

Κατασκευάζουμε τουλάχιστον έναν κοινόχρηστο χώρο σε κάθε γειτονιά.

Ελέγχουμε τα μέχρι σήμερα έσοδα του Δήμου από εισφορές σε γη και χρήμα και αν διατέθηκαν για το σκοπό που εισπράχθηκαν (αποζημίωση κοινόχρηστων χώρων και κατασκευή έργων υποδομής) – αποδίδουμε ευθύνες για κάθε λάθος ή παράλειψη.

Διεκδικούμε άμεσα από το κράτος (σύμφωνα με το άρθρο 14 Ν 1337/83) τη χρηματοδότηση του 30% της δαπάνης για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων υποδομής των περιοχών επεκτάσεων (δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ.).

Συμβάλλουμε, μαζί με τους πολίτες, στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην πραγματική τους βάση, για τον υπολογισμό εκ νέου των εισφορών.

Δεν συντάσσουμε βεβαιωτικούς καταλόγους είσπραξης εισφορών σε γη και χρήμα στην 4η-5η ΠΕ Πόρτο Ράφτη μέχρι να ταυτιστούν οι αντικειμενικές αξίες (βάση υπολογισμού της εισφοράς) με τη σημερινή αξία των ακινήτων.

Διαθέτουμε το 1 εκ. ευρώ που εισέπραξε ο Δήμος από την 4η-5η ΠΕ Πόρτο Ράφτη για οδοποιία και μικρά αντιπλημμυρικά έργα σ’ αυτές τις γειτονιές (όπως μπροστά στο Γυμνάσιο (οδός Σωτήρος) όπου μόλις βρέξει μετατρέπεται σε χείμαρρο, θέτοντας σε κίνδυνο τους προσερχόμενους μαθητές).


2.      ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ  ΧΩΡΟΙ

Στην 5ετία ευθύνης μας ούτε ένας κοινόχρηστος χώρος δεν πρόκειται να χαθεί.

Σε όσους χώρους αποζημιωθούν οριοθετούμε – καθαρίζουμε – διαμορφώνουμε – δενδροφυτεύουμε με τη συμμετοχή των πολιτών κάθε γειτονιάς.

Η δική μας Δημοτική Αρχή θα θέσει τέρμα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και στις προσπάθειες τσιμεντοποίησης του κοινόχρηστου χώρου στο Ο.Τ. 40 των 1800 τ.μ. στο πρανές των πολυβολείων στον Αγ. Σπυρίδωνα και θα προχωρήσει στην ανάπλαση του ιστορικού λόφου.

Διεκδικούμε με κάθε νόμιμο τρόπο όλους τους κοινόχρηστους χώρους που είχαν –στο παρελθόν- παραχωρηθεί στο συνεταιρισμό ΜΑΡΚΟ (την εποχή που ελέγχονταν από το σύνολο των πολιτών του Μαρκόπουλου).

Δεν επιτρέπουμε τη δόμηση της χερσονήσου της Πούντας και την διαμορφώνουμε ως χώρο συνάντησης, ήπιας αναψυχής, ανοιχτών πολιτιστικών δράσεων και περιπάτου.

Απελευθερώνουμε από κάθε αυθαίρετη κατασκευή (μόνιμη ή προσωρινή) τον αιγιαλό και τις παραλίες του Πόρτο Ράφτη.


3.      ΧΩΡΟΙ  ΚΙΝΗΣΗΣ  ΠΕΖΩΝ & ΟΧΗΜΑΤΩΝ
·         
Κατασκευάζουμε πεζοδρόμια σε κεντρικούς και συλλεκτήριους δρόμους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πολιτών με ειδικές ανάγκες. 

Εφαρμόζουμε μελέτες μονοδρόμησης βασικών δρόμων.

Αποκαθιστούμε σταδιακά τα άθλια οδοστρώματα με τις λακκούβες, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.

Φωτίζουμε τους δρόμους με τη χρήση φωτοβολταϊκών – αποκαθιστούμε τη σήμανσή τους.

Κάνουμε το αυτονόητο: διευθετούμε τις ονομασίες των δρόμων σ’ ολόκληρο το Δήμο – αριθμούμε κάθε ιδιοκτησία.


4.      ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαιτούμε άμεσα αστική συγκοινωνία για Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη. Πρώτη προτεραιότητα η σύνδεση όλων των περιοχών με το σταθμό του μετρό.

Δημιουργούμε δημοτική κυκλική συγκοινωνία που θα συνδέει όλες τις γειτονιές με την αγορά, τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, τα σχολεία του Δήμου.


5.      ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Η αποχέτευση του συνόλου του Πόρτο Ράφτη και του υπόλοιπου 30% του Μαρκόπουλου είναι η πρώτη και βασική μας προτεραιότητα.

Διεκδικούμε δυναμικά με τεκμηριωμένες απόψεις – μελέτες και την κινητοποίηση των πολιτών τη χρηματοδότηση του συνόλου των έργων.

Εξετάζουμε τη δυνατότητα αυτοτελούς επεξεργασίας των λυμάτων του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ αεροδρομίου, αφού διαπιστώνουμε ότι ο σχεδιασμός του ΚΕΛ Μερέντας δεν επαρκεί για να καλύψει τις αποχετευτικές ανάγκες στου συνόλου της πόλης του Πόρτο Ράφτη.

Δεν επιτρέπουμε την κατασκευή ενός εκτρωματικού αντλιοστασίου στην είσοδο της πόλης του Πόρτο Ράφτη (στη ροτόντα μπροστά στο Super Market ΓΕΓΟΣ!).

Σχεδιάζουμε και διεκδικούμε τη χρηματοδότηση έργων  απορροής ομβρίων υδάτων σε όλη την παραλιακή ζώνη, τη λεωφόρο Πόρτο Ράφτη, την περιοχή της Πυροσβεστικής.


6.      ΚΑΘΑΡΕΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ  ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες είναι περιουσία των πολιτών – Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τις εκμεταλλεύεται σε βάρος μας.

Σχεδιάζουμε τη συνολική - ενιαία ανάπλαση του παραλιακού μετώπου (Αγ. Σπυρίδωνα – Αυλάκι) και τη μετατροπή του σε χώρο ελεύθερης & ανεμπόδιστης κίνησης πεζών και ποδηλάτων, περιπάτου, άσκησης, κολύμβησης και ήπιας αναψυχής, με πλήρη σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Ελευθερώνουμε τις παραλίες από κάθε μόνιμη κατασκευή – μεταφέρουμε κοινόχρηστες εγκαταστάσεις μέσα στις γειτονιές του Πόρτο Ράφτη, εφαρμόζοντας το σχέδιο πόλης.

Εξαφανίζουμε κάθε παρέμβαση που ως αποτέλεσμα έχει τη μόλυνση του κόλπου, τη μη ανανέωση των υδάτων.

Με τη συνεργασία επιστημονικών φορέων (π.χ. ΕΛΚΕΘΕ) μελετάμε και επαναφέρουμε την ισορροπία στον κόλπο του Πόρτο Ράφτη και την οικολογική αναβάθμισή του.

Δεν επιτρέπουμε «αξιοποιήσεις» που θα μας κάνουν ξένους στον τόπο μας (δόμηση πούντας – μαρίνα υψηλού τουρισμού κλπ).


7.      ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ  -  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΕΝΙΣΧΥΣΗ  ΤΩΝ  ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ  ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Ο Δήμος μας χρεώνει από τα υψηλότερα τέλη καθαριότητας & φωτισμού στην Αττική ενώ οι υπηρεσίες που παρέχει αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας.

Μικρές χωματερές σε κάθε γειτονιά, ελάχιστος φωτισμός στους δρόμους.

Υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, σχεδιάζουμε από την αρχή οργανωτικά και οικονομικά τις υπηρεσίες καθαριότητας & φωτισμού, με έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου

Το νέο πρόγραμμα καθαριότητας καταργεί σταδιακά τις χωματερές με κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε κάθε δρόμο σε κάθε γειτονιά.

Οργανώνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τη δημιουργία μικρών χώρων κομποστοποίησης. 

Καθαρίζουμε συστηματικά τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες (χρεώνοντας τους ιδιοκτήτες τους).

Ενισχύουμε το πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και διαφυλάσσουμε τους δασικούς χώρους με ενίσχυση των δράσεων πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή των πολιτών.

Ελέγχουμε τη μέχρι σήμερα διαχείριση και ανταποδοτική απόδοση των τελών και αποδίδουμε ευθύνες όπου υπάρχουν.

Παρεμβαίνουμε και ακυρώνουμε τη λειτουργία των νταμαριών σαν χώρος παράνομης χωματερής – στέλνουμε τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.

Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση του χώρου με την επίβλεψη του Δήμου και σχεδιάζουμε χώρους πράσινου, ήπιας αναψυχής και αθλημάτων στους νέους χώρους.


8.      ΑΝΑΔΕΙΞΗ  ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ  ΦΥΣΙΚΩΝ  ΧΩΡΩΝ  &  ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Μνημεία της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας του τόπου μας βρίσκονται διάσπαρτα σ’ ολόκληρη την έκταση του Δήμου μας.

Ο βιότοπος, το εξαιρετικό Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, πολλές δεκάδες νεώτερων μνημείων και εκκλησιών αλλά και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, το λιμάνι, ο Μύλος και τόσα άλλα θα συστηματοποιηθούν, προβληθούν και αξιοποιηθούν για την ένταση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και για να γίνουν σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης στα σχολεία μας.


9.      ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του σχεδίου πόλης στόχος μας είναι στο τέλος της θητείας μας κανένα σχολείο να μη στεγάζεται σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια – κανένας μαθητής να μην κάνει μάθημα σε κοντέινερ.

Συνεργαζόμαστε με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχολείων. Κανένας δάσκαλος δεν θα λείπει, όλες οι λειτουργικές & επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων θα εξυπηρετούνται στο ακέραιο.


10.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ  & ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Δήμος σταματά να λειτουργεί ως προωθητής έτοιμων παραστάσεων και συναυλιών και ρίχνει όλο το βάρος του στη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας των πολιτών.

Θεατρικές, χορευτικές, εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τους συμπολίτες μας ενισχύονται υλικά & οικονομικά και αποτελούν την πολιτιστική μας πρόταση.

Δημιουργούμε πολιτιστικές ομάδες μέσα σε κάθε σχολείο.

Οργανώνουμε πλήρες πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού, προσαρμοσμένο στα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Καθιερώνουμε ημέρες ποδηλάτου, κλείνοντας μια φορά το μήνα αρχικά, συχνότερα όταν καθιερωθεί, τους δρόμους για τα αυτοκίνητα και τους προσφέρουμε στους ποδηλάτες.

Παρουσιάζουμε σε ετήσιους αγώνες τα αποτελέσματα της μαζικής άθλησης όλων των ηλικιακών ομάδων των συμπολιτών μας.


11.  ΔΡΑΣΕΙΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα του Δήμου για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και των οικογενειών και ατόμων που μαστίζονται από την κρίση των μνημονίων και της λιτότητας.

Στο Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό, καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας δεν θα επιτραπεί, κανένα τραπέζι χωρίς φαγητό, κανένας ηλικιωμένος χωρίς φάρμακα κανένα παιδί χωρίς εμβόλια.

Δημιουργούμε κοινωνικά τιμολόγια στα ανταποδοτικά τέλη και τα τιμολόγια νερού.

Κινητοποιούμε όλες τις επιστημονικές ομάδες του Δήμου μας και οργανώνουμε την προσφορά τους στη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Στηρίζουμε πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις πολιτών, συνεταιρισμούς, ομαδικές προσπάθειες καλλιεργειών, δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Όλοι μαζί μπορούμε να οργανώσουμε την αλληλοστήριξή μας και να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση.


·         ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΥ

Δίνουμε πλήρη δημοσιότητα στα έσοδα και έξοδα του Δήμου ανά δίμηνο ώστε όλοι να είναι ενήμεροι της οικονομικής κατάστασης και των δυνατοτήτων του Δήμου.

Διεκδικούμε μέσα από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλα όσα οφείλει το κράτος στους Δήμους αλλά και έσοδα ικανά για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του.

Οργανώνουμε προτάσεις για την εκμετάλλευση χρηματοδοτήσεων (περιφερειακών, αναπτυξιακών, ευρωπαϊκών) προσαρμοσμένων στις ανάγκες του Δήμου και όχι των εταιριών.


·         ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ

Οι υπηρεσίες του Δήμου αναδιοργανώνονται σε νέες βάσεις αξιοκρατίας και απόδοσης πραγματικού έργου στους πολίτες.

Με τους λίγους υπαλλήλους σήμερα (που απαγορεύονται οι προσλήψεις) αλλά με πλήρη σχηματισμό αύριο, μετά την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, δημιουργούμε έναν αξιόμαχο μηχανισμό, συνεργάτη της Δημοτικής Αρχής στο σχεδιασμό και τις δράσεις του Δήμου.


Η σπουδαιότερη δέσμευσή μας: Ο Δήμος των Πολιτών!

Στην αιτιολογική έκθεση του ΚΩΔΙΚΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ που καθιερώθηκε από την Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας το 1944, αναφέρεται ότι «Η Συνέλευση των πολιτών, δημοτική και κοινοτική, είναι το κυρίαρχο λαϊκό όργανο της εποπτείας και του ελέγχου της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Είναι ένας άμεσος, δημοκρατικός ελληνικός θεσμός, "η βουλευομένη και αποφασίζουσα εκκλησία του Δήμου" που συγκροτείται απ' το σύνολο των ενεργών πολιτών, δηλαδή των ανδρών και των γυναικών που έχουν δικαίωμα ψήφου".

Από τότε η Αυτοδιοίκηση συστηματικά απαξιώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, σε βαθμό που σήμερα με την ισχύ του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ έχει χάσει τον αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα και αποτελεί στην ουσία τμήμα και μακρύ χέρι του κρατικού μηχανισμού, εφαρμόζοντας πολιτικές που επιβάλλονται από την τρόικα και τα μνημόνια.

Στόχος μας είναι η πλήρης κατάργηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και η δημιουργία ενός Κώδικα που θα αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση τον πραγματικό της ρόλο, τις αρμοδιότητες και τους οικονομικούς πόρους για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πόλεων και των πολιτών.

Όμως Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς πρωταγωνιστές τους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξει.

Σήμερα στόχος μας είναι η καθιέρωση θεσμών και η προώθηση νέων πρακτικών μέσω των οποίων οι πολίτες θα βιώσουν άμεσα την δημοκρατία.

Ο Δήμος μας δεν θα μπορέσει να βελτιωθεί όσο εμείς δεν προσφέρουμε στους πολίτες άμεσους μηχανισμούς παρέμβασης στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Είναι αναγκαίο οι αστικές - τοπικές μας πολιτικές (κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, κλπ) να αποφασίζονται και να εφαρμόζονται με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών.

Οι πολίτες ενημερώνονται καθημερινά από το Δήμο για όλα και με κάθε πρόσφορο τρόπο (άμεσες απαντήσεις με e-mail, άμεση πρόσκληση όλων για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, μετάδοση των συνεδριάσεων ζωντανά από την ιστοσελίδα του Δήμου).

Καθιερώνουμε (κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις) την υποχρεωτικότητα των αποφάσεων των πολιτών για τη Δημοτική Αρχή.

Για σημαντικές κατηγορίες θεμάτων θα είναι υποχρεωτική για την τοπική Αρχή η προσφυγή στην ετυμηγορία των πολιτών.

Όπως επίσης θα καθιερωθούν ασφαλιστικές δικλίδες για τον έλεγχο από τους πολίτες σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις τους.

Τέλος θα καθιερώσουμε ένα σύστημα εποπτείας του συνολικού προγραμματισμού της Αρχής μέσα στην πενταετία ώστε αποφάσεις και σχεδιασμοί να διορθώνονται στην πορεία και παραλείψεις να αναπληρώνονται στο ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα:

1.      Συνέλευση γειτονιάς με συμμετοχή των κατοίκων
Οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές εφ’ όσον συμμετέχει το 20% των πολιτών

Τη Συνέλευση μπορεί να προκαλέσει η Δημοτική Αρχή ή το 10% των πολιτών με συλλογή υπογραφών

2. Πενταετής προγραμματισμός - ετήσιος Προϋπολογισμός & Τεχνικό Πρόγραμμα
Διαμόρφωση πρότασης μέσα από συνελεύσεις, με προηγούμενη πλήρη ενημέρωση πάνω στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής

Η απόφαση είναι δεσμευτική εφ’ όσον συμμετέχει το 20% των πολιτών

Καθορισμός παράλληλα προτεραιοτήτων υλοποίησης του σχεδιασμού - Έλεγχος κατά τη διάρκεια του έτους

3.   Δημοψηφίσματα με κάλπη – ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα
Υποχρεωτικά για θέματα όπως: εντάξεις στο σχέδιο πόλης, μεγάλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έργα που αλλάζουν τη μορφή και τους ρυθμούς της πόλης

Προαιρετικά για κάθε θέμα που θα κριθεί σοβαρό από τη Δημοτική Αρχή ή το 1/10 των πολιτών

4. Έλεγχος και αξιολόγηση όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου - Αξιολόγηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών (κάθε δημόσια & δημοτική υπηρεσία, εκπαιδευτικές μονάδες,  αστυνομικές αρχές, υγειονομικές αρχές, εφορίες, ασφαλιστικοί οργανισμοί κλπ.) που λειτουργούν στο Δήμο από τους πολίτες.