14/03/2014

«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ - ΑΞΟΝΑΣ Β': ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ TOY ΠΟΛΙΤΗ

ΣΤΟΧΟΙ: ΣΥΝAIΝΕΣΗ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ

Ο όρος Βιώσιμη ή Αειφόρος ή Συντηρήσιμη Ανάπτυξη, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1992 και αναφέρεται στην ανάπτυξη εκείνη, η οποία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σημερινών γενεών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις απαιτήσεις των επόμενων γενεών. Είναι δηλαδή έννοια ταυτόσημη με την «αειφόρο ανάπτυξη» που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αέναη ζωή και προτεραιότητά της η εξασφάλιση ποιότητας διαβίωσης σε όλους τους τομείς (π.χ. περιβάλλον, οικονομία, πολιτισμός κ.ά.), για όλους και για πάντα.
Η επιτυχία της βιώσιμης ανάπτυξης σημαίνει εξασφάλιση μιας κοινωνίας πιο ανθρώπινης και με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, μίας κοινωνίας που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των γενεών που θα ακολουθήσουν. Οι συνιστώσες που διαμορφώνουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι:
·         Οικονομία
·         Κοινωνία
·         Πολιτισμός
·         Περιβάλλον
·         Ενέργεια

Δήμος Μαρκοπούλου: Ένας Βιώσιμος Δήμος…
Η βιώσιμη πόλη απορροφά ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής της βιώσιμης ανάπτυξης και των πολιτικών της. Η ενεργειακή διαχείριση, η διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων και η διαχείριση για τον καθαρό αέρα της πόλης, το πράσινο, την ύδρευση και τους διάφορους άλλους τομείς πολιτικής για τις πόλεις, αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους για την επίτευξη της βιωσιμότητας.
Η βιωσιμότητα του Δήμου ξεκινά από το βιώσιμο νοικοκυριό, τη βιώσιμη οργάνωση των χώρων εργασίας, άθλησης, ψυχαγωγίας κ.ο.κ. Φυσικά, αυτή δεν επιτυγχάνεται μόνο εξαιτίας των υλικών υποδομών. Ο Δήμος γίνεται βιώσιμος μέσα από υπηρεσίες που συντηρούν τον κοινωνικό ιστό, που μεριμνούν για την αντιμετώπιση των ανθρώπινων προβλημάτων και οι οποίες βοηθούν την ανθρώπινη προσωπικότητα να ανταπεξέλθει στην πίεση της κοινωνικής πραγματικότητας, των προσωπικών προβλημάτων και αναγκών.
Ο Δήμος γίνεται βιώσιμος μέσα από τη δυνατότητά του να προσφέρει στους κατοίκους εμπειρίες φύσης και οικοτουριστικών προορισμών, ανανεώνοντας τη σχέση μαζί του, εμπλουτίζοντας την καθημερινότητά τους και καθιστώντας την πιο ανεκτή και βιώσιμη. Μέρος της βιωσιμότητας του Δήμου κρίνεται από την ικανότητα των πόλεων και της κοινωνίας του να μη λειτουργούν εχθρικά απέναντι στη φύση και στη βιοποικιλότητα.

Στα πλαίσια όλων των παραπάνω, καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τη
Βιώσιμη Ανάπτυξη του Δήμου Μαρκοπούλου, αναφορικά με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
1.      Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα (αγροτικό, κτηνοτροφία, αλιεία). Ιδρύεται γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης στελεχωμένο από γεωπόνο και ειδικούς επιστήμονες με σκοπό την συμβουλευτική για εναλλακτικές καλλιέργειες, την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και την προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων (συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, κατοχύρωση προϊόντων ως Π.Ο.Π., συμβουλευτική για βιολογικές καλλιέργειες και πρακτικές ορθής γεωργίας, κ.ά.).
2.      Αναπτύσσουμε τον θεματικό τουρισμό αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας:
i.        Αναδεικνύουμε τα αρχαία μνημεία, ιδιαίτερα τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αρτέμιδος και το Μουσείο.
ii.      Αναδεικνύουμε την παράδοση παραγωγής καλού κρασιού στην περιοχή μας κάνοντας γνωστά τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα πιο σύγχρονα και πλήρως επισκέψιμα οινοποιεία. Καθιερώνουμε ετήσιες εκδηλώσεις με τίτλο «Δρόμοι του Κρασιού» με σκοπό ο μεσογείτικος αμπελώνας να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών. Εντείνουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία του Μουσείου Οίνου.
iii.    Καλλιεργούμε τον θρησκευτικό τουρισμό κάνοντας γνωστά τα πολλά εκκλησάκια και μοναστήρια της περιοχής μας.
iv.    Χαράσσουμε μονοπάτια και αναπτύσσουμε το φυσιολατρικό - πεζοπορικό τουρισμό αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τον σπάνιο υγροβιότοπο των εκβολών του Ερασίνου ποταμού.
v.      Υποστηρίζουμε και προωθούμε τον ναυταθλητισμό και τον καταδυτικό τουρισμό.
3.      Προκηρύσσουμε άμεσα Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με θέμα την ριζική ανάπλαση και αξιοποίηση όλου του παραλιακού Μετώπου. Πρωταρχικός στόχος η σύνδεση με πεζόδρομο και ποδηλατοδρόμο της παραλίας του Αγ. Σπυρίδωνα με την Πλαζ Αυλακίου.
4.      Προκηρύσσουμε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με θέμα την ανάπλαση, την ανάδειξη ως ενιαίου συνόλου αλλά και την μεταξύ τους διασύνδεση με πεζοπορικά μονοπάτια όλων των οχυρωματικών έργων που υπάρχουν στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου.
5.      Χωροθετούμε και εκσυγχρονίζουμε την «γλίστρα σκαφών» της Αγίας Μαρίνας και μετατρέπουμε τη χρήση της σε αυτοματοποιημένη και πλήρως ελεγχόμενη.  
6.      Καθιερώνουμε την δωρεάν παρουσίαση όλων των επαγγελματιών του Δήμου στην ιστοσελίδα μας ως δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού.

Περιμένουμε τις προτάσεις σας έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2014!

Fax: 22990-75380, 22990-84514
Κινητά: 6976622052, 6947073095
Facebook: Dynami Elpidas
Πόρτο Ράφτη, 20/01/2014
«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»
το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
www.dynami-elpidas.gr