05/02/2014

Την αρωγή της Πολιτείας ζητά το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου, για τις ελλείψεις που εντοπίζονται σε αυτό

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, ο Συντονιστής Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου, κος Σπύρος Σερλεμές και ο αναπληρωτής Συντονιστής Διευθυντής του Κ.Υ.Μ., κος Γιάννης Δακορώνιας, πραγματοποίησαν επισκέψεις στο ΚΑΠΗ Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη αντίστοιχα, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες της τρίτης κυρίως ηλικίας, για τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου.

Αναφορά έγινε στο σοβαρότατο θέμα της ανεπαρκούς στελέχωσης του Κ.Υ., καθώς ελλείψεις παρατηρούνται σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες, με αποτέλεσμα το Κ.Υ. να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο εκατό τοις εκατό στις απαιτήσεις και να μην δύναται να εξυπηρετήσει όπως θα έπρεπε τον δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, σε κοινωνική προσφορά και δράση.

Δεδομένου ότι το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου λειτουργεί πλέον ως κέντρο εφημερίας 24ωρης βάσης, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Μάλιστα, βάσει στατιστικών στοιχείων, αποδεικνύεται ότι η ποσοτική και ποιοτική προσφορά του Κ.Υ. Μαρκοπούλου, είναι υπερδιπλάσια όλων των άλλων Κ.Υ. της Αττικής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους ειδικευόμενους ιατρούς, οι οποίοι δεν έχουν πλήρη δυνατότητα συνταγογράφης.

Τεράστιο πρόβλημα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων των διαφόρων ταμείων, εντοπίζεται όσο αφορά στην συνταγογράφηση, λαμβάνοντας υπόψη την απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και το νέο πλαφόν συνταγογράφησης που αντικατοπτρίζει τα περσινά νούμερα μείον είκοσι τοις εκατό (-20%), καθώς οι ειδικευόμενοι ιατροί, που καλούνται συχνά να καλύψουν εφημερίες δίχως κάποιον ειδικευμένο ιατρό (λόγω ελλείψεων), δεν μπορούν να συνταγογραφούν πλήρως και επαρκώς τους ασφαλισμένους, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσέρχονται στο Κ.Υ.Μ. και ικετεύουν ή απαιτούν την ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς συνταγογράφηση.

Ενδεικτικά, οι πέντε (5) διαθέσιμοι ειδικευμένοι ιατροί, Παθολόγοι/Γενικής Ιατρικής οφείλουν να εξυπηρετούν: την 24ωρη εφημερία, το ιατρείο Α’ βοηθειών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους μαθητές (πιστοποιητικά υγείας), την συνταγογράφηση χρονίων νοσημάτων, τρία (3) ειδικά ιατρεία (Διαβητολογικό, ιατρείο καπνίσματος, υπερτασιολογικό), ένα πλήθος ασθενών, την έκδοση πιστοποιητικών υγείας για εργαζομένους, αθλούμενους κ.ά. Την κατάσταση επιβαρύνουν σαφώς τα ρεπό, οι κανονικές άδειες, οι αναρρωτικές άδειες, τα ΚΑΠΗ, τυχαία γεγονότα απουσίας προσωπικού και η τρίμηνη απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Συνοπτικά, το Κ.Υ.Μ. υπολείπεται σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, σε κοινωνικές υπηρεσίες, σε διοικητικούς υπαλλήλους και σε καθαρίστριες. Ο Συντηρητής του Κ.Υ. συνταξιοδοτήθηκε και δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Τα αναλώσιμα και τα φάρμακα δεν επαρκούν. Βλάβες και ζημιές, αποχέτευση και φθορές, συχνά πληρώνονται από τον Συντονιστή του Κ.Υ., κο Σπύρο Σερλεμέ, ο οποίος αναμένει την εξόφληση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στον αριθμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο, ότι λόγω της προσφοράς του Κ.Υ.Μ. στο κοινωνικό σύνολο, της ποιότητας και της συμπεριφοράς, της εξυπηρέτησης και της αρωγής, υπάρχει χρηματική, τεχνική, υλική, μηχανολογική και κυρίως ηθική αρωγή, από ασθενείς, συγγενείς και επαγγελματίες, τους οποίες και ευχαριστεί θερμά το προσωπικό του Κ.Υ.

Ωστόσο, εξαιτίας των παραπάνω μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων και ανεπαρκειών που αντιμετωπίζει το Κ.Υ., εξαιτίας της ανεπάρκειας της Πολιτείας, το προσωπικό του Κ.Υ. και κυρίως ο Συντονιστής Διευθυντής αυτού, κος Σπύρος Σερλεμές, γίνεται άδικα δέκτης απειλών, επιθετικότητας, αντεκλήσεων, αναφορών, εκδικητικής συμπεριφοράς, παραπόνων, πικρίας και απελπισίας των ασθενών, σε καθημερινή βάση.


Γι’ αυτό και τόσο ο κος Σπύρος Σερλεμές, όσο και ο κος Γιάννης Δακορώνιας, καλούν την Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ορθή λειτουργία του Κ.Υ.Μ., προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες.