03/02/2014

Απάντηση στην ανακοίνωση της Αντιπεριφερειάρχου Ανατ. Αττικής κας Χρυσάνθης Κισκίρα, σχετικά με τον καθαρισμό των ρεμάτων στον Δήμο Μαρκοπούλου

Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής κα Χρυσάνθη Κισκίρα, σχετικά με τον καθαρισμό των ρεμάτων στον Δήμο Μαρκοπούλου, σας ενημερώνουμε, για τα εξής:

Ο Δήμος Μαρκοπούλου πήρε την πρωτοβουλία, να προχωρήσει στον καθαρισμό των δύο πιο κρίσιμων ρεμάτων και συγκεκριμένα, του ρέματος στο ύψος των Σούπερ Μάρκετ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» και «ΓΕΓΟΣ» στο Πόρτο Ράφτη και του ρέματος «Αγίου Γεωργίου», στο ύψος της Πυροσβεστικής Μαρκοπούλου, καθώς η Περιφέρεια ενημέρωσε στις 06-09-2013, κατόπιν, του από 31-07-2013 αιτήματος του Δήμου μας, ότι ΔΕΝ δύναται να προχωρήσει στον καθαρισμό των ρεμάτων αρμοδιότητάς της, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός που έλαβε χώρα στις 05-04-2013, βρισκόταν σε εξέλιξη και δεν είχε εγκατασταθεί ο Ανάδοχος.

Επιπλέον, προχώρησε σε έκκληση προς τον Δήμο Μαρκοπούλου, να συνδράμει με δικά του μέσα στον καθαρισμό των ρεμάτων, δεδομένου ότι η Υπηρεσία της, δεν διαθέτει δικά της μηχανήματα και σχετική εργολαβία σε εξέλιξη.

Λαμβάνοντας υπόψην, ότι οι καθαρισμοί των ρεμάτων, προκειμένου να πιάσουν τόπο, πρέπει να γίνονται το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα Σεπτεμβρίου, καθώς τότε ξεκινούν οι έντονες βροχοπτώσεις, ο Δήμος Μαρκοπούλου, κίνησε άμεσα τις διαδικασίες, προκειμένου να μισθώσει ερπηστριοφόρο και να πραγματοποιηθούν οι καθαρισμοί, τουλάχιστον στα δύο προαναφερθέντα επικίνδυνα ρέματα.

Έχοντας σημειωθεί δύο (2) φορές, πλημμυρικά φαινόμενα, κατόπιν έντονων βροχοπτώσεων κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και δεδομένης της τετράμηνης καθυστέρησης του διαγωνισμού, ο Δήμος Μαρκοπούλου πήρε την πρωτοβουλία να προβεί άμεσα και με δικά του έξοδα και μέσα, στον καθαρισμό των παραπάνω ρεμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η βοήθεια της Περιφέρειας είναι πολύτιμη, επιθυμητή και σαφώς απαραίτητη. Ωστόσο, όσον αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων, υπήρχε μεγάλη χρονική καθυστέρηση και ο Δήμος Μαρκοπούλου είχε την υποχρέωση να παρέμβει νωρίτερα προς όφελος των πολιτών.

Μάλιστα, ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από την Περιφέρεια, για τον χρονικό ορίζοντα πραγματοποίησης των εργασιών καθαρισμού, των ρεμάτων αρμοδιότητάς της.

Καλό θα ήταν, οι αρμόδιοι της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, να ακολουθούν το παράδειγμα της έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης για την επίλυση καίριων ζητημάτων, του πολιτικού τους Προϊσταμένου, Περιφερειάρχη κου Γ. Σγουρού, χάρη στον οποίο και τις άμεσες και έγκαιρες παρεμβάσεις του, όπου χρειάστηκε και την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία του με τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου, η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Μαρκοπούλου και οι πρώτες συνδέσεις με αυτόν, έγιναν εγκαίρως και πριν τις 31-12-2013, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν δυσβάσταχτα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί στην συγκεκριμένη περίπτωση του καθαρισμού των ρεμάτων, να μην ελλόχευε ο κίνδυνος επιβολής προστίμων, ωστόσο κανείς δε μπορούσε να αποκλείσει το πολύ χειρότερο ενδεχόμενο, απώλειας ανθρώπινων ζωών, σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων.