12/11/2013

Δήμος Μαρκοπούλου - 1ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου: Εργαστήρι κομποστοποίησης

Στα πλαίσια της διαρκούς υποστήριξης του Δήμου Μαρκοπούλου στις περιβαλλοντικές δράσεις και ιδιαίτερα εκείνες που απευθύνονται στα σχολεία, μαθαίνοντας και εμπνέοντας από τη μικρή ηλικία τους μαθητές, έτσι ώστε να γίνουν αύριο, ενεργοί και περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες, ο Δήμος Μαρκοπούλου συγχαίρει θερμά το 1ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου και την προϊσταμένη του κα Μάνια Δανιηλίδου, για την εκπαιδευτική δράση Εργαστηρίου Κομποστοποίησης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013, στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο.

Η πρωτοβουλία της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και εποικοδομητικής αυτής δράσης, ανήκει στο 1ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου και στην οργάνωση «Let's Go Green».

Ακολουθεί επισυναπτόμενη, η ανακοίνωση του 1ου Νηπιαγωγείου Μαρκοπούλου:

Ο «Γεώ», ο σκανταλιάρης γεωσκώληκας, ήρθε στο σχολείο μας, για μια σημαντική αποστολή! Ήρθε, για να μας εκπαιδεύσει, μέσα από ένα πολύ διασκεδαστικό βιωματικό πρόγραμμα, πώς θα μπορούσαμε, κι εμείς, να αξιοποιήσουμε τα απορρίμματά μας, με στόχο, να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών, να εξοικονομήσουμε ενέργεια και φυσικούς πόρους και έτσι, να συμβάλλουμε ενεργά και συνειδητά, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους εμάς, τους ανθρώπους, αλλά και για τον πλανήτη μας!

8-11-13 050

Έπαιξε μαζί μας, ένα αγαπημένο μας παιχνίδι, το «ανακύκλωση, τώρα» . Ο Γεώ, μας παραδέχτηκε! Όλα τα βρήκαμε! Έχουμε γίνει, πραγματικά πολύ καλοί, σ” αυτό το παιχνίδι.

8-11-13 080

Αμέσως μετά, μας έδειξε, ένα καινούριο παιχνίδι. Μας μίλησε για τα οργανικά απορρίμματα!! Και μας υποσχέθηκε ότι, αν ανακυκλώνουμε τα οργανικά μας απορρίμματα, θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα πολύ δυναμωτικό οργανικό λίπασμα, για τα φυτά μας, το κόμποστ!  «Αυτό, είναι φίλοι μου, το αγαπημένο μου φαγητό!!», είπε χαρούμενος και μας έδειξε ένα λαχταριστό λαχανάκι.
Ποια άλλα απορρίμματα, είναι οργανικά; Ψάξε σε βιβλία και στο διαδίκτυο, μαζί με τους γονείς σου, να βρεις πληροφορίες.
8-11-13 085
«Αλλά, στο παιχνίδι της κομποστοποίησης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί«, είπε ο Γεώ, πολύ σοβαρά. Μας εξήγησε, ότι δεν του αρέσουν καθόλου, τα λεμόνια,λάδια,κρέας,ψάρια και γαλακτοκομικά. Το μάθαμε, κιόλας, σαν τραγούδι. Θέλουμε να είναι ευτυχισμένος. Δεν θα του δώσουμε, να φάει κάτι, που θα του κάνει κακό, στην υγεία.
8-11-13 098
Μας λάτρεψε, γι” αυτή, την υπόσχεσή μας!  Κι έτσι, μας έβγαλε στην αυλή, για παιχνίδι. Παίξαμε το «φιδάκι της κομποστοποίησης». Βέβαια, δεν του άρεσε και πολύ, που τον είπαμε φιδάκι. «Μα, ποιο φιδάκι, παιδιά, ολόκληρος γεωσκώληκας είμαι!!!! είπε, με δυνατή φωνή.
8-11-13 138
Και μετά από τόσα παιχνίδια, ήρθε η ώρα για δουλειά! Βρήκαμε το πιο κατάλληλο σημείο, για να τοποθετήσουμε τον ολοκαίνουριο κομποστοποιητή μας, και με αυτοσχέδια εργαλεία, σκάψαμε το έδαφος, για να το μαλακώσουμε…
8-11-13 157
Ομάδα εργασίας, με αποστολή: διαχωρισμό απορριμμάτων. Εντάξει, εύκολο!!! Βάλαμε όλοι,  γαντάκια και έτοιμοι…
8-11-13 147

Να, λοιπόν, ο κομποστοποιητής μας! Ο Γεώ, θα είναι πολύ ευτυχισμένος, σε αυτό το ωραίο σπίτι. Του φτιάξαμε κρεβατάκι με ξερά ξυλάκια, πριονίδι και προσθέσαμε φύλλα και οργανικά απορρίμματα, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά. «Παιδιά, να θυμάστε, να είναι φρέσκα, όταν τα ρίχνετε στο σπιτάκι μου, αλλιώς μπορεί και να ψοφήσω» μας είπε ο Γεώ.

8-11-13 175

Και τέλος, του βάλαμε μέσα και μερικούς φίλους, γεωσκώληκες!! Θέλουμε να έχει παρέα, για να τον βοηθήσουν. Έτσι είναι οι φίλοι! Είναι μαζί στο παιχνίδι, αλλά και στη δουλειά!!

8-11-13 197

Χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, από τη σημαντική δουλειά μας, αποχαιρετήσαμε τον Γεώ, το γεωσκώληκα, και του υποσχεθήκαμε, ότι θα τον προσέχουμε και θα τον ταΐζουμε, όλο το χρόνο. Υποσχεθήκαμε ότι, θα μάθουμε και τους γονείς μας, να το κάνουν.
Και βγάλαμε και μια αναμνηστική φωτογραφία, από την πολύ ωραία δράση, μαζί με τις δασκάλες μας, την Αντιδήμαρχο Παιδείας Μαρκοπούλου, κ.Μαρία Κιμπιζή και τον κ.Γιάννη Πολίτη, που έκανε δώρο στο σχολείο μας, μια υπέροχη μουριά 4 μέτρων, για να έχουμε φυλλαράκια, να ταΐζουμε το φίλο μας, το γεωσκώληκα.
8-11-13 244
Πριν γυρίσουμε στην τάξη, ακούσαμε τη συμβουλή του κ.Γιάννη, που ξέρει καλά από φυτά. «Η μουριά σας, θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα, αν μαζί με το νεράκι, της βάζετε και λίγο οργανικό λίπασμα, παιδιά μου. Καλή σας επιτυχία!».  Ευχαριστούμε κ.Γιάννη!!!!
Αναδημοσίευση από το http://blogs.sch.gr/1nipmark/archives/1078, έπειτα από την ευγενική άδεια της προϊστάμενης του 1ου Νηπιαγωγείου Μαρκοπούλου κας  Μάνια Δανιηλίδου.