10/10/2013

Πραγματική γιορτή ο φετινός εορτασμός της Γιορτής Πουλιών στη Βραυρώνα

Την περασμένη Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, ο υγρότοπος της Βραυρώνας πλημμύρισε από κόσμο, που έσπευσε στον υγρότοπο, να γιορτάσει τη Γιορτή των Πουλιών.

Περισσότερα από 300 άτομα έδωσαν το παρόν στη φετινή εκδήλωση, με τα παιδιά να αποτελούν τους περισσότερους και πιο ενθουσιώδεις συμμετέχοντες. Η φετινή εκδήλωση περιλάμβανε ξενάγηση στις περιηγητικές διαδρομές του υγροτόπου, παρατήρηση πουλιών στην παράκτια ζώνη, υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, δραστηριότητες για τα παιδιά και απελευθέρωση πουλιών από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Τα πουλιά που επέστρεψαν και πάλι στη φύση ήταν δύο Μικροτσικνιάδες, δύο Γερακίνες, ένας Σφηκιάρης, ένας Ψαλιδιάρης και μια Νανοσκαλίδρα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας και Ανάδειξης του Υγροτόπου Βραυρώνας που υλοποιείται για 5η συνεχή χρονιά από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τον ∆ιεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με τον ∆ήμο Μαρκόπουλου.

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά στον διεθνούς σημασίας υγρότοπο της Βραυρώνας!

Η προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου Βραυρώνας φιλοξενεί 200 διαφορετικά είδη πουλιών (από τα 446 που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα). Την άνοιξη παρατηρούνται σχεδόν όλα τα είδη ερωδιών της Ελλάδας, καθώς και άλλα πουλιά των υγροτόπων να τρέφονται στα υγρολίβαδα, αλλά και πλήθος μικρόπουλων. Η περιοχή είναι επίσης πολύ σημαντική και για τα αρπακτικά πουλιά, όπως η Αετογερακίνα και ο Φιδαετός.





Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Πέρσι, συμμετείχαν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από 34 χώρες, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερα από έξι εκατομμύρια πουλιά μόνο μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου! Φέτος η Γιορτή Πουλιών γιορτάστηκε σε περισσότερες από 30 περιοχές σ’ όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας διοργανώνονται και συντονίζονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία ∆ήμων, τοπικών φορέων, υπηρεσιών και οργανώσεων.