13/09/2013

Ο ΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ!

Ο «καφές που περιμένει», αποτελεί μία πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ακόμα κι αυτή την τόσο απλή, καθημερινή συνήθεια. Να απολαύσουν δηλαδή τον καφέ τους, σε κάποια καφετέρια.

Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά), είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας,  που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. 

Ο «γλυκός» καφές αλληλεγγύης, έχει τις ρίζες του στη γειτονική μας Ιταλία και απευθύνεται στους ανθρώπους που έχουν μείνει άνεργοι ή άστεγοι και γενικά, στους συμπολίτες μας εκείνους, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, με αποτέλεσμα να θεωρούν πλέον έναν απλό καφέ, ως πολυτέλεια. 

Ειδικότερα, ξεκίνησε ως θεσμός πριν από έναν αιώνα, από τις εργατικές γειτονιές της Νάπολης στην Ιταλία και πρόσφατα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αναβίωσε σε πάνω από 100 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες!

Το μεγαλύτερο όμως «κέρδος» μέσα από αυτή την κίνηση, δεν είναι τόσο η αξία του καφέ, ως ρόφημα, αλλά η κοινωνική επανένταξη των συνανθρώπων μας, που έχουν αποξενωθεί, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Μέσω του «καφέ που περιμένει», έχουν και πάλι τη δυνατότητα, να απολαύσουν τον καφέ τους και μια ζεστή κουβέντα, βγαίνοντας από το περιθώριο και αποκτώντας ξανά πρόσβαση σε δραστηριότητες, που άλλοτε αποτελούσαν δεδομένες συνήθειες.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, θέλοντας να αγκαλιάσει κι αυτός με τη σειρά του τον «καφέ που περιμένει», καλεί τις καφετέριες και τα καφενεία της περιοχής, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για ένταξη και συμμετοχή στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας πως όντως, ένας καφές, υπάρχει και προσφέρεται ακόμη κι αν κάποιος συμπολίτης μας, δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να τον πληρώσει.


Παρακαλούμε τους ιδιοκτήτες καφετεριών – καφενείων, που ενδιαφέρονται σχετικά, να επικοινωνήσουν στο τηλ: 22990 – 20197.