11/09/2013

Δηλώσεις Συγκομιδής Σταφυλιών

                                             
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                   
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ                                 
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΗΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ : ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Παλλήνη:  05 / 09 /2013
Αριθ. Πρωτ:  οικ. 10523
17Ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος                                              153 51 Παλλήνη Αττικής                          
Πληροφορίες: Γ. Καστορίνη - Ε. Μακρυγιάννη
Τηλέφωνο: 213 200 5341 - 5344              
Fax : 210 6031786
E mail: u15719@minagric.gr                                             
ΠΡΟΣ:  όπως Π.Δ.




ΚΟΙΝ.: 1. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
2. Γραφείο Γενικής Δ/ντριας     
                                                                     
ΘΕΜΑ: «Δηλώσεις Συγκομιδής Σταφυλιών»

                     Σύμφωνα με την αμπελοοινική νομοθεσία (άρθρο 8 του Καν.(ΕΚ)436/09 της Επιτροπής), οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων η παραγωγή τους προορίζεται για οινοποίηση υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Υπηρεσία μας δηλώσεις συγκομιδής για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, σύμφωνα με τα συνημμένα Υποδείγματα Ι και ΙΙ.
Η δήλωση συγκομιδής υποβάλλεται αμέσως μετά τον τρύγο και οι αμπελουργοί έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη, πλήρη και ορθή συμπλήρωσή της. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι αμπελουργοί για οποιοδήποτε λόγο δεν είχαν παραγωγή σταφυλιών την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο (μηδενική δήλωση συγκομιδής). Η μη έγκαιρη και ορθή υποβολή της δήλωσης οδηγεί σε προβλήματα διάθεσης του παραγόμενου οίνου από τους οινοποιούς και οι αμπελουργοί αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων (πχ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων). 
                     Με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τον έλεγχο των δηλώσεων συγκομιδής από την Υπηρεσία μας κατά την προηγούμενη αμπελουργική περίοδο σας επισημαίνουμε τα κάτωθι:
  • Οι αμπελουργοί θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι διαθέτουν επικαιροποιημένο αντίγραφο του αμπελουργικού τους μητρώου, το οποίο να ανταποκρίνεται στην αμπελουργική τους εκμετάλλευση. Όσοι δεν διαθέτουν τέτοιο αντίγραφο πρέπει να το αναζητήσουν στην Υπηρεσία μας, καταθέτοντας σχετική αίτηση. Όσοι δεν είναι καταχωρημένοι στη βάση του Αμπελουργικού Μητρώου δεν μπορούν να αποδείξουν την επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης (οινοποιήσιμη ποικιλία, νομιμότητα φύτευσης) και κατά συνέπεια δεν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.
  • Οι ποσότητες των σταφυλιών πρέπει να προέρχονται από αμπελοτεμάχια που σύμφωνα με το αμπελουργικό τους μητρώο προκύπτει ότι: είναι παραγωγικά (δηλαδή το πεδίο ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ δεν πρέπει να είναι κενό ή να αναγράφονται οι ενδείξεις εγκαταληφθείσα έκταση, εκρίζωση, παράνομη φύτευση), έχουν δόκιμο 13ψήφιο χαρτογραφικό κωδικό και είναι εντοπισμένα  (μετρημένη έκταση διάφορη του μηδενός).
  • Η συγκομισθείσα ποσότητα σταφυλιών θα πρέπει να γράφεται αναλυτικά για κάθε αμπελοτεμάχιο σύμφωνα με τα παραστατικά διακίνησης του προϊόντος.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των παραγωγών. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.


                                                      Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
  
                                                          ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ