05/08/2013

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ


Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου σας υπενθυμίζει, ότι στα πλαίσια της Διαδημοτικής Σύμπραξης με τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, τον Δήμο Κρωπίας και το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης «ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΣ», λειτουργεί στον Δήμο μας, η Τράπεζα Χρόνου.

Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή, δημιουργήθηκε σε μια εποχή έχει επικρατήσει η αποξένωση των ανθρώπων,  με την οικονομική κρίση να ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Εφαρμόζεται ήδη, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού (Η.Π.Α., Ισπανία, Αγγλία, Αργεντινή), καθώς και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στόχος της δομής, είναι να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να τους φέρει πιο κοντά.

Τί είναι η Τράπεζα Χρόνου;

Είναι μία εναλλακτική μορφή οικονομίας, που στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην αλληλεγγύη  μεταξύ των μελών. Με αυτόν τον τρόπο, καταργείται το χρήμα και ως νέα μονάδα συναλλαγής, ορίζεται ο χρόνος. Δημιουργείται έτσι, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, όπου το κάθε μέλος μπορεί να προσφέρει και να λάβει τις υπηρεσίες που επιθυμεί. Για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε μέλος, πιστώνονται στο λογαριασμό του αντίστοιχες μονάδες χρόνου, τις οποίες μετέπειτα μπορεί να εξαργυρώσει όποτε θέλει, δεχόμενος υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν.

Για παράδειγμα, ένας Ηλεκτρολόγος μπορεί να διορθώσει τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού ενός Λογιστή για μία (1) ώρα, οπότε πιστώνεται στο λογαριασμό του Ηλεκτρολόγου μία (1) ώρα και αντίστοιχα, ο Λογιστής  μπορεί να εξοφλήσει αυτή την μία (1) ώρα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του για μία (1) ώρα σε μια Καθαρίστρια.

Η διαδικασία εγγραφής στην Τράπεζα Χρόνου θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας: reg.programa-agelos.gr  ή στα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου.

Σημειώνεται ότι, η λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου, εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος «“ΑΓΓΕΛΟΣ”- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ», το οποίο περιλαμβάνεται και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4 του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Στα πλαίσια του προγράμματος λειτουργούν οι παρακάτω κοινωνικές δομές :
-          Τράπεζα Χρόνου (Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας)
-          Κοινωνικό Παντοπωλείο (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος)
-          Δημοτικός Λαχανόκηπος (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος)
-          Γραφείο Διαμεσολάβησης (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος)
-          Κοινωνικό Φαρμακείο (Δήμος Κρωπίας)

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας, μέσω της λειτουργίας των δομών, αλλά και της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης.  

Τέλος, διευκρινίζεται ότι, καθώς πρόκειται για μία διαδημοτική σύμπραξη, οι πολίτες των Δήμων Μαρκοπούλου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Κρωπίας, έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις προαναφερθείσες κοινωνικές δομές των τριών Δήμων.
  
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Υπεύθυνη: κα Κότση Γεωργία
Τηλ. Επικοινωνίας : 22990 20175
Διεύθυνση : Χρ. Μεθενίτη 7 (πλησίον Δημαρχείου), Μαρκόπουλο Μεσογαίας
Ώρες λειτουργίας : 09:00-17:00

Επισυνάπτονται η αίτηση για το Κοινωνικό Φαρμακείο και η λίστα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δικαιούχων του Κοινωνικού Φαρμακείου.