21/03/2013

Η αλήθεια για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, στον Δήμο Μαρκοπούλου και τα νέα ψέματα της «Δύναμης Ελπίδας» και της Επιτροπής Αγώνα «Δεν Πληρώνω»!


Αγαπητοί Συμπολίτες!

Πολύς θόρυβος έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, από κακόβουλες διαδόσεις, όσον αφορά στο ενδεχόμενο κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, στο ΒΙΟΠΑ του Δήμου μας.

Επισημαίνουμε πως η  Δημοτική Αρχή, όπως είχε δηλώσει εξ αρχής άλλωστε, δεν πρόκειται να προβεί στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής κανενός εργοστασίου, εάν πρώτα δεν υπάρξουν οι απαραίτητες μελέτες και οι αναγκαίες επιστημονικές έρευνες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί πριν απ’ όλα η προστασία του Περιβάλλοντος και να μην επιβαρυνθεί η υγεία των πολιτών!

Όλοι μαζί ζούμε σε αυτόν τον τόπο, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και λειτουργούμε με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Σε καμία περίπτωση, δεν θα επιλέγαμε και δεν θα επιλέξουμε να «δηλητηριάσουμε» το περιβάλλον μας, επιβαρύνοντάς το, με ρύπους που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.

Δεν θα διστάσουμε λοιπόν, να ψηφίσουμε κατά της κατασκευής των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στο Μαρκόπουλο, εάν τεκμηριωμένα αποδειχθεί, πως η λειτουργία τους θα θέσει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Ωστόσο, επειδή ζούμε στο 2013 και οφείλουμε να είμαστε σοβαροί στην επιχειρηματολογία και τις θέσεις μας, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί, εάν δεν πάρουμε πρώτα στα χέρια μας τις σχετικές επιστημονικές μελέτες, που θα τεκμηριώνουν με συγκεκριμένα στοιχεία τις θέσεις μας.

Όσον αφορά στο χρονικό της υπόθεσης, ξεκαθαρίζουμε ότι, αφού ήρθε στον Δήμο Μαρκοπούλου για έγκριση, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά στο ενδεχόμενο κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε για το συγκεκριμένο θέμα την 1η Μαρτίου 2013 και αποφάσισε ομόφωνα, να αναβάλει τη λήψη απόφασης, προκειμένου να προσκομιστούν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, για να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα.

Την απόφαση αυτή, είχε ψηφίσει και η «Δύναμη Ελπίδας», ενώ απουσίαζαν, για ένα τόσο «μεγάλο και σοβαρό θέμα», τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα «Δεν Πληρώνω»!!

Σημειώνεται ότι, την τελική απόφαση για την έγκριση ή μη της εν λόγω αδειοδότησης, θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αφού προηγηθούν οι εγκρίσεις ή μη, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκ μέρους του Δήμου Μαρκοπούλου και της Περιφέρειας Αττικής, ξεχωριστά.

Τονίζεται, ότι ανεξαρτήτως των θετικών ή αρνητικών γνωμοδοτήσεων του Δήμου μας και της Περιφέρειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι αυτή, που έχει κατά Νόμο, την διακριτική ευχέρεια, της τελικής έγκρισης ή μη του έργου. Εάν φυσικά ταχθούμε ενάντια της κατασκευής των προαναφερθέντων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα υπάρξουμε παθητικοί θεατές, αντίθετα, θα αντιδράσουμε δυναμικά!

Όμως, τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μία συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και εκφοβισμού αυτής, όσον αφορά στο ενδεχόμενο της κατασκευής των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, από την Επιτροπή «Δεν Πληρώνω»  Μαρκοπούλου-Πόρτο Ράφτη, η οποία δεν δίστασε, να χρησιμοποιήσει σε έγγραφη ανακοίνωσή της, χυδαία ψέματα σε βάρος του Δήμου Μαρκοπούλου και να προσπαθήσει να φανατίσει τους συμπολίτες μας, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση του συγκεκριμένου έργου.

Ενδεικτική της εμπάθειας και της έλλειψης ειλικρίνειας της συγκεκριμένης Επιτροπής, είναι η προ εβδομάδος έκδοση ανακοίνωσης, στην οποία ψευδώς αναφέρεται, ότι «η Δημοτική Αρχή απέκρυψε το θέμα, δεν το έφερε σε Δημοτικό Συμβούλιο, απέστειλε μια γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που θεωρεί σωστό να συνυπολογιστούν οι ρύποι των έξι μονάδων μαζί, χωρίς να βάλει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ουσιαστικά γνωμοδότησε θετικά»!!

Είναι απαράδεκτη η προβολή τόσο χονδροειδώς αναληθών γεγονότων, τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή, έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, 1ης Μαρτίου 2013,  όταν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα «Δεν Πληρώνω» απουσίαζαν, γιατί αγωνίζονταν… από τον καναπέ  του σπιτιού τους και ανεβλήθη η συζήτησή του, προκειμένου να προηγηθεί η ολοκλήρωση της επιστημονικής εξέτασης των αναγκαίων περιβαλλοντικών μελετών και να οδηγηθούμε στη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και πορισμάτων.

Το κερασάκι στην τούρτα, αποτελεί η προχθεσινή κυκλοφορία ενός πολιτικά άθλιου, ανώνυμου και ανυπόγραφου εντύπου (υπογράφεται ανώνυμα από κάποιους «Πολίτες κατά της καύσης Βιομάζας»), στο οποίο εκτός των άλλων, γίνεται μια ελεεινή απόπειρα συσχετισμού της έκτακτης επιχορήγησης που αναμένεται να λάβει ο Δήμος μας για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, με το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στον Δήμο μας, κάνοντας λόγο για «μυστική συμφωνία»!!

Είναι προφανές, πως οι συγγραφείς της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, έχουν μάθει να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην καθημερινή ζωή τους, δηλαδή να χρηματίζονται και να εμπλέκονται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι! Τους πληροφορούμε, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου, είναι πολύ μακριά από τέτοιου είδους παιχνίδια, λειτουργώντας με αποκλειστικό γνώμονα, το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας!

Χθες, στον χορό των ψευδών ανακοινώσεων μπήκε εκ νέου και η «Δύναμη… Μιζέριας». Γράφουν λοιπόν:

«Παράλληλα, το θέμα της δημιουργίας των Μονάδων εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 12ης Μαρτίου 2013, με εισηγητή τον κ. Ιάκωβο Προμπονά. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων των παρισταμένων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος και άλλα στελέχη της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ», το θέμα αναβλήθηκε και προσδιορίστηκε συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων με τον εισηγητή για την Τετάρτη 20/03/2013 (στα γραφεία της Περιφέρειας Λ. Συγγρού 15 -17), ώστε να επανέλθει το θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Φυσικά, τίποτα απ’ τα αναγραφόμενα περί αντιδράσεων δεν είναι αλήθεια, αφού το θέμα αναβλήθηκε «οίκοθεν» απ’ τον Εισηγητή!

Αγαπητοί Συμπολίτες!

Ως Δήμος Μαρκοπούλου, καλέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και καλούμε και σήμερα εκ νέου, κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα του τόπου μας και ειδικότερα, τα εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη της πόλης μας, να καταθέσουν εντός δεκαπέντε (15) ημερών, γραπτό ενυπόγραφο Υπόμνημα με τις απόψεις τους στην Περιβαλλοντολόγο του Δήμου Μαρκοπούλου, την κα Ευαγγελία Αναγνωστοπούλου, παραθέτοντας αναλυτικά τα επιχειρήματά τους. Αυτό θα ήταν μια εξαιρετική βοήθεια, προς τον Δήμο Μαρκοπούλου, για να αντιμετωπίσει σοβαρά και τεκμηριωμένα, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!

Εν πάσει περιπτώσει, είναι απαράδεκτο, εν έτη 2013, να επικρατούν αντιλήψεις της δεκαετίας του ’50, απορρίπτοντας εκ των προτέρων τα πάντα, χωρίς πρώτα να διεξαχθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και έρευνες για την τεκμηρίωση των όποιον απόψεών μας.

Με ψέματα, οπισθοδρομικές αντιλήψεις μεσαιωνικού χαρακτήρα, εκφοβισμούς και προκαταλήψεις, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα. Οπλισμένοι με επιστημονικά επιχειρήματα και αντικειμενικότητα, θα προχωρήσουμε στην εξέταση όλων των ενδεχόμενων, καταλήγοντας φυσικά, στην καλύτερη δυνατή περιβαλλοντική επιλογή!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.