14/03/2013

Να κυριαρχήσει το δίκαιο, η ορθή λογική και βέβαια, ο σεβασμός στο χρήμα των πολιτών και όχι τα άθλια παραπολιτικά «παζάρια», όσον αφορά στην επιλογή του Κέντρου Υγείας 24ωρης εφημερίας στα Μεσόγεια!


            





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ           Μαρκόπουλο, 14/3/2013.ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ  
Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ

Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ 1, 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ                                     Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής           
Τ.Κ.: 19003                                                          Αλληλεγγύης, κο Ανδρέα Λυκουρέντζο,     
Τηλ: 22990-20000                                                        
         22990-20121                                              Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής   
Fax: 22990-24009                                           Αλληλλεγγύης, κο Μάριο Σαλμά,
E-mail: methenitis@markopoulo.gr
                                            Διοικητή 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής,                
                                                                              κο Βασίλη Κοντοζαμάνη,

                                  Υποδιοικητή 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής,                                                                                                              
                                  κο Σωτήρη Ζώτο,

                                                                               Δήμαρχο Κρωπίας, κο Δημήτρη Κιούση,

                                Δήμαρχο Λαυρεωτικής, κο Κώστα Λεβαντή,

                           Δήμαρχο Παιανίας – Γλυκών Νερών,
                                           κο Δημήτρη Δάβαρη,

                          Δήμαρχο Σαρωνικού, κο Πέτρο Φιλίππου.

Να κυριαρχήσει το δίκαιο, η ορθή λογική και βέβαια, ο σεβασμός στο χρήμα των πολιτών και όχι τα άθλια παραπολιτικά «παζάρια», όσον αφορά στην επιλογή του Κέντρου Υγείας 24ωρης εφημερίας στα Μεσόγεια!

Αξιότιμοι κύριοι!

Μετά τα όσα διαβάσαμε σε διάφορους διαδικτυακούς ιστότοπους, αλλά και στον ιστότοπο του Δήμου Σαρωνικού, σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν, στην συνάντηση της Τρίτης, 12 Μαρτίου 2013, μεταξύ του Υποδιοικητή της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής κου Σ. Ζώτου και των Δημάρχων Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Παιανίας και Σαρωνικού, κρίνουμε αναγκαίο, να επισημάνουμε εκ νέου, την θέση αρχών του Δήμου Μαρκοπούλου, παραθέτοντας επιπλέον τη σειρά επιστολών που αντηλλάγησαν για το θέμα του Κέντρου Υγείας 24ωρης εφημερίας στα Μεσόγεια, μεταξύ του Δημάρχου Μαρκοπούλου και του Υποδιοικητή της 1ης Υ.Π.Ε. κου Σ. Ζώτου, πριν την πραγματοποίηση, της εν λόγω συνάντησης.

Κατά τη γνώμη μας, το Κέντρο Υγείας που θα πραγματοποιεί την 24ωρη εφημερία, πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ένα (1) και μάλιστα αυτό, που συγκεντρώνει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις από άποψη προσωπικού και υποδομών, για την βέλτιστη εξυπηρέτηση στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των δημοτών της περιοχής των Μεσογείων. 

Προσωπικά, έχω τονίσει δημόσια και επανειλημμένα, ότι εάν συγκέντρωνε τις καταλληλότερες προϋποθέσεις, κάποιο άλλο Κέντρο Υγείας και όχι αυτό του Μαρκοπούλου, τότε ο Δήμος Μαρκοπούλου πρώτος, θα υποστήριζε την πρόταση για 24ωρη λειτουργία του, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητά του, την σωστή και καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αντ’ αυτού και ενώ οι πλέον αρμόδιοι υγειονομικοί παράγοντες, έχουν εκφραστεί με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου, βλέπουμε να διαδραματίζεται ένα απροκάλυπτο και ντροπιαστικό για τη σύγχρονη Αυτοδιοίκηση, παραπολιτικό «παζάρι», με τραγικά αποτελέσματα και να συζητούνται σοβαρά, ακόμα και εκτρωματικές και εξαιρετικά επιζήμιες λύσεις για τους συμπολίτες μας, όπως αυτή, της ανά μήνα εφημερίας, καθενός εκ των τριών Κέντρων Υγείας!

Πρόκειται για ένα νέο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενός πολιτικάντικου και ανορθολογικού τρόπου, με τον οποίο ελαμβάνοντο στο πρόσφατο παρελθόν οι αποφάσεις, οδηγώντας μας ως χώρα στη σημερινή μας χρεωκοπία και στην απαράδεκτη κατάντια μας! 

Είναι ντροπή, να συζητάμε εν έτει 2013, λύσεις, όπως η παραπάνω, για την υιοθέτηση και πραγμάτωση της οποίας, θα χρειαστεί να πετάξουμε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ απ’ το παράθυρο, από χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν, απλώς και μόνο για να «ικανοποιήσουμε» τοπικιστικές φιλοδοξίες, που καταστρέφουν κάθε σοβαρό, ορθολογικό και υπεύθυνο προγραμματισμό

Αν μη τι άλλο, όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να φροντίσουμε και να διασφαλίσουμε την χρηστή διαχείριση των χρημάτων των συμπολιτών μας, επιλέγοντας την πιο συμφέρουσα οικονομικά και ταυτόχρονα, από άποψη παροχών υγείας, την πλέον σωστή λύση.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, δηλώνει κατηγορηματικά, ότι είναι και θα είναι τελείως αντίθετος σε τέτοιου είδους πρακτικές και μεθοδεύσεις, που με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, θα θέσουν σε δεύτερη μοίρα τον πολίτη και την εξυπηρέτησή του!

Συγκεκριμένα κάνουμε σαφές, ότι εάν προωθηθεί ως τελική πρόταση, η τραγελαφική, απαράδεκτη, οργανωτικά ανόητη και εξαιρετικά κοστοβόρα λύση της εναλλακτικής, ανά μήνα εφημερίας των τριών Κέντρων Υγείας, ο Δήμος Μαρκοπούλου, θα την καταγγείλει σε όλους τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς και φυσικά, στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. 

Ταυτόχρονα, θα καλέσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους δημοσιογράφους, να κάνουν έρευνα των συγκριτικών στοιχείων, επιτόπιο ρεπορτάζ στα τρία Κέντρα Υγείας και να αναδείξουν στο πανελλήνιο, τους υπεύθυνους και τον «συλλογισμό» τους, που εν έτει 2013, αποθεώνει με σύγχρονη μορφή, τις λογικές τοπικιστικής και πελατειακής εξυπηρέτησης, που θα κατασπαταλήσει εκ νέου και με άθλιες μεθοδεύσεις, το Δημόσιο Χρήμα!

Τέλος, καλούμε τους αρμόδιους, να εξετάσουν καλύτερα την ημερομηνία έναρξης 24ωρης εφημερίας του Κέντρου Υγείας στα Μεσόγεια, κρίνοντας πως, ειδικά εφέτος, αφετήρια ημερομηνία, θα πρέπει να οριστεί η 1η Μαΐου 2013 και όχι η 1η Ιουνίου 2013, δεδομένου ότι η Κυριακή του Πάσχα, εφέτος είναι η 5η Μαΐου, οπότε οι παραθεριστές θα εγκατασταθούν στα εξοχικά τους σπίτια από την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2013 και οι περισσότεροι από αυτούς, θα παραμείνουν σε αυτά μέχρι τον Σεπτέμβρη. 

Καλό θα ήταν λοιπόν, να είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι για την εξυπηρέτηση και περίθαλψη των πολιτών αυτών, που θα εγκατασταθούν από νωρίς στους Δήμους μας!



Παρακάτω, ακολουθούν προς ενημέρωσή σας και κατά απόλυτη χρονική σειρά, οι επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ του Δημάρχου Μαρκοπούλου και του 1η Υποδιοικητή της Υ.Π.Ε., πριν τη συνάντηση της Τρίτης, 12 Μαρτίου 2013.


Η με Αρ. Πρωτ. 6509 επιστολή που εστάλη από τον Υποδιοικητή της Υ.Π.Ε. κο Σ. Ζώτο, στις 6 Μαρτίου 2013, στον Δήμαρχο Μαρκοπούλου.

« Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

       Σας προσκαλούμε σε συνεργασία, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, στις 10 π.μ στο γραφείο του Υποδιοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (Ζαχάρωφ 3 Αμπελόκηποι 2ος όροφος) κ. Ζώτο, με αντικείμενο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή σας».
         Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ  1ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ,
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΖΩΤΟΣ.»


2) Ακολούθησε η απάντηση - επιστολή του Δημάρχου Μαρκοπούλου, με Αρ. Πρωτ. 4062/6.3.2013.

«Θέμα: Διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσκληση της 1ης Υ.Π.Ε. για συνεργασία.

Αξιότιμε κύριε Ζώτο,

Λαμβάνοντας την, με Αρ. Πρωτ. 6509/6.3.2013, επιστολή σας, με την οποία προσκαλείτε εμένα προσωπικά σε συνεργασία, την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 και ώρα 10 π.μ. στο γραφείο σας, με αντικείμενο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή μου, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να αποσαφηνίσετε άμεσα τα εξής:
Ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της συζήτησης; Αναφέρεστε μόνο στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου και εάν όχι, τότε για ποια άλλα (συγκεκριμένα) θέματα, που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα θέλατε να υπάρξει συνεργασία μας;

Εάν η συνάντησή μας αφορά όπως γράφετε, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή μου (Δήμος Μαρκοπούλου) υποθέτω ότι στην συνάντηση αυτή, όπως είναι αυτονόητο, δεν θα παρίσταται κανένας άλλος πολιτικός παράγοντας της Ανατολικής Αττικής. Είναι πράγματι έτσι;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας και διευκρίνιση των ανωτέρω σημείων, επισημαίνοντάς σας ότι τα ως άνω ερωτήματα μου, προέκυψαν από τις διατυπώσεις, στο δικό σας κείμενο.

Με  εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.»

3. Ακολουθεί η, με Αρ. Πρωτ. 8/7.3.2013, απάντηση του κου Σ. Ζώτου.


«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν τα Κ.Υ της Ανατολικής Αττικής. Στα πλαίσια του διαλόγου αυτού έχουν γίνει διαδοχικές συναντήσεις των Κ.Υ. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις με τους υπευθύνους των Κ.Υ Καλυβίων, Κορωπίου, Λαυρίου και Μαρκοπούλου για την βελτίωση του καθεστώτος εφημέρευσης.
Προκειμένου η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας να λάβει τις αποφάσεις της, θεωρούμε απoλύτως αναγκαίο να ενημερώσουμε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και να έχουμε και τις δικές σας απόψεις.

Για το λόγο αυτό έχετε προσκληθεί, την Τρίτη 12-3-2013, μαζί με τους Δημάρχους Κρωπίας, Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, προκειμένου να συζητήσουμε για την πρωτοβάθμια φροντίδα στις περιοχές που καλύπτουν τα Κ.Υ Καλυβίων, Κορωπίου, Λαυρίου και Μαρκοπούλου.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
ο Υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ
Ζώτος Σωτήρης.

4. Έπεται, η με Αρ. Πρωτ. 4357/11/3/2013, απάντηση του Δημάρχου Μαρκοπούλου.

«Θέμα: Απάντηση στη διευκρινιστική επιστολή της 1ης Υ.Π.Ε, σχετικά με την πρόσκλησή της, για συνεργασία.

Κύριε Ζώτο,

Μετά την, με Αρ. Πρωτ. 8/7-3-2013 απαντητική σας επιστολή, με την οποία διευκρινίζετε την αρχική σας, ευθέως παραπλανητική πρόσκληση για «συνεργασία», που μου αποστείλατε στις 6 Μαρτίου 2013, αποδεικνύεται, ο ουσιαστικά, θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτος τρόπος, που χειρίζεστε το θέμα της 24ωρης εφημερίας ενός Κέντρου Υγείας στα Μεσόγεια!

Εάν θέλατε, όπως γράφετε, να κάνετε ένα εποικοδομητικό διάλογο, που θα κατέληγε και σε θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες της περιοχής μας, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Διευθυντές Κέντρων Υγείας, Δήμαρχοι και Βουλευτές) θα έπρεπε να κληθούν σε κοινές συσκέψεις, ώστε να ακουστούν από όλους μας, όλα τα επιχειρήματα και να υπήρχε κοινή κατάληξη στις συζητήσεις, με ένα και μόνο κριτήριο: 
Ποιο Κέντρο Υγείας και για ποιους λόγους, θα εξυπηρετήσει καλύτερα με τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες του, τον πάσχοντα πληθυσμό της περιοχής, που θα προστρέχει σε αυτό, για την πρωτοβάθμια περίθαλψή του.

Αντ’ αυτού, αφού έγιναν τρεις ξεχωριστές συναντήσεις με τους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, (όλως τυχαίως, οι δύο στον Δήμο Σαρωνικού και η τρίτη, στο Γραφείο σας), προχωράτε αύριο σε ξεχωριστή συνάντηση με τους Δημάρχους της περιοχής και έπεται ξεχωριστή συνάντηση, με τους Βουλευτές Αττικής!

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, παλαιοκομματικού τύπου διαδικασία, ενδεικτική των χειρισμών και παζαριών, που γίνονταν τα τελευταία χρόνια με τέτοιου είδους τεμαχισμένες συζητήσεις, που αφορούσαν σε κρίσιμες αποφάσεις και μας έφθασαν ως χώρα, στην γνωστή σημερινή κατάντια!

Προσωπικά, αρνούμαι να συμμετάσχω σε μια τέτοια απαράδεκτη καρικατούρα διαδικασίας ενημέρωσης, όπου πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, με ελλιπή και μονομερή ( από εσάς) «πληροφόρηση» θα συζητήσουν, τι ακριβώς; Την (όπως γράφετε) πρωτοβάθμια φροντίδα, στις περιοχές που καλύπτουν τα Κ.Υ. Καλυβίων,  Κρωπίας, Λαυρίου και Μαρκοπούλου;

Μα ο κάθε Δήμαρχος, γνωρίζει και έχει άποψη, αν όχι αποκλειστική, κυρίως για το Κέντρο Υγείας της πόλης του. 

Και εγώ προσωπικά, την γνώμη μου, για την κατάσταση των άλλων Κέντρων Υγείας στην ευρύτερη περιοχή μου, την σχημάτισα, τους τελευταίους μήνες ακούγοντας τις θέσεις, δύο Διευθυντών Κέντρων Υγείας και πολλών γιατρών, με τους οποίους επικοινώνησα και αρκετοί εξ αυτών που ανήκουν σε διάφορα Κέντρα Υγείας των Μεσογείων, είχαν και την καλοσύνη, να επικοινωνήσουν μαζί μου και να με ενημερώσουν!

Άρα λοιπόν, ο συγκεκριμένος «τρόπος» διεξαγωγής ενός τεμαχισμένου «διαλόγου», παραπέμπει ευθέως και μόνο, σε αναβίωση καταδικασμένων από την ίδια την ζωή, ως προς το πολιτικάντικο περιεχόμενό τους και την αναποτελεσματικότητά τους, απαράδεκτων πρακτικών του παρελθόντος.

Επίσης, ενδεικτικό της έλλειψης πολιτικής ευθύτητας εκ μέρους σας, είναι η πρώτη επιστολή – πρόσκληση που μου απευθύνατε και η αναγκαία ανταπάντησή μου.

Είναι προφανές, ότι σκόπιμα στην πρώτη επιστολή σας δεν αναφέρατε (ως είχατε υποχρέωση), ούτε την συγκεκριμένη θεματολογία, ούτε τους συμμετέχοντες στην συζήτηση, με στόχο, απλώς και μόνο, να υπάρξω και εγώ, ως Δήμαρχος Μαρκοπούλου σε κάποιο τραπέζι συζήτησης, ώστε να υπάρχει το πρόσχημα του διαλόγου με την Αυτοδιοίκηση.

Επίσης μου κάνει εντύπωση, η (εκ νέου) σύμπτωση, ότι ακριβώς την ίδια πρόσκληση, δηλαδή:

«Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, οι Δήμαρχοι της περιοχής, για να συζητήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα της 24ωρης εφημερίας του Κέντρου Υγείας στα Μεσόγεια», μου είχε μεταφέρει προσωπικά στην συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής στο Κορωπί για τα αγροτικά θέματα, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κος Πέτρος Φιλίππου, φυσικά την αρνήθηκα και βλέπω τώρα, να παίρνει «σάρκα και οστά», από εσάς!

Είναι προφανές, ότι εγώ τουλάχιστον σε διάλογο – παρωδία, όπως ο αυριανός, δεν πρόκειται να πάρω μέρος, ούτε να δώσω άλλοθι!

Τους Δημάρχους και τους Βουλευτές της περιοχής μας, έπρεπε να τους είχατε θυμηθεί έγκαιρα και να τους είχατε καλέσει από κοινού με του Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, ώστε όλοι μας να τους ακούγαμε και να διαμορφώσουμε την βέλτιστη άποψη και να καταλήγαμε σε κοινές προτάσεις!

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν καλά, ότι εάν υπήρχαν σοβαρά και βάσιμα επιχειρήματα, που θα οδηγούσαν σε επιλογή άλλου Κέντρου Υγείας 24ωρης Εφημερίας, εκτός του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου, θα την στήριζα ανοιχτά και δημόσια, χωρίς να παίρνω υπόψην μου, κανένα «πολιτικό κόστος».

Τώρα όμως, που κανένας δεν προβάλλει σοβαρό και επιχειρηματολογημένο αντίλογο για το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου, θεωρώ υποχρέωση μου να αγωνιστώ, όχι για να δικαιωθεί η ύπαρξη και η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου ως Κέντρο Υγείας 24ωρης εφημερίας, αλλά για να εξασφαλίσουμε, την καλύτερη πρωτοβάθμια περίθαλψη, για όλους τους κατοίκους της περιοχής των Μεσογείων!

Με τιμή,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.»
Μετά την αναλυτική καταγραφή των γεγονότων, όπως ακριβώς διαδραματίστηκαν, μέχρι την σύσκεψη της Τρίτης, 12 Μαρτίου, θεωρούμε ότι ο καθένας μας είναι ικανός να βγάλει τα δικά του ασφαλή συμπεράσματα, κρίνοντας απόψεις, συμπεριφορές και ορισμένες ενέργειες, που μόνο πίσω μπορούν να μας γυρίσουν ως χώρα. 

Ας πρυτανεύσει, έστω και τώρα, η στοιχειώδης σοβαρότητα και λογική και ας απεγκλωβιστούν οι αρμόδιοι για τις αποφάσεις από κάθε είδους μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που τελικά έχουν ως μοναδικό εξιλαστήριο θύμα, τον πολίτη!



Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,

Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.