15/01/2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ τ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΓΓΑΝΑ: ΜΕΓΑΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ο τ. Αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου Κωνσταντίνος Μαγγανάς
Αγαπητοί Συμπολίτες,

Μετά το πέρας είκοσι τεσσάρων (24), δύσκολων ομολογουμένως μηνών, από την ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Μαρκοπούλου, ως νέα Δημοτική Αρχή, κρίνω σωστό να προβώ και σε έναν μικρό απολογισμό, όσον αφορά στο κομμάτι της Καθαριότητας και της Καθημερινότητας του Δήμου Μαρκοπούλου.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και το γεγονός της ένταξης του Δήμου Μαρκοπούλου στο πρόγραμμα Αναγκαστικής Οικονομικής Εξυγίανσης, ο τομέας της Καθαριότητας, Πρασίνου, Φωτισμού, Ύδρευσης, Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού και Συντήρησης Έργων, κατάφερε να κάνει μεγάλα βήματα βελτίωσης, χάρη στη σωστή οργάνωση και συνεργασία.

Θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ πως όλα είναι τέλεια, καθώς λόγω του μειωμένου αριθμού του προσωπικού, καθώς επίσης και του μη επαρκούς αριθμού Φορτηγών αυτοκινήτων αποκομιδής απορριμμάτων, είναι αδύνατη η διατήρηση 85.000 στρεμμάτων, δίχως ίχνος απορριμμάτων. Η κατάσταση δυστυχώς επιβαρύνεται από τη δημιουργία διάσπαρτων μικρο-χωματερών από ρίψεις μπαζών, κλαδιών, οικιακών συσκευών, επίπλων και απορριμμάτων, από κάποιους ασυνείδητους συμπολίτες, οι οποίοι δεν σέβονται το χώρο και το Περιβάλλον, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Δημοτικής Αρχής.

Επειδή όμως τα λόγια είναι περιττά και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αρκεστώ σε δικαιολογίες, αλλά αντιθέτως να κάνω και ο ίδιος έναν ειλικρινή απολογισμό μου, παραθέτω εν συνεχεία, την κατάσταση που παραλάβαμε 1/1/2011 και την κατάσταση στην οποία έχουμε φέρει σήμερα, τον τομέα της Καθαριότητας και όχι μόνο, του Δήμου Μαρκοπούλου.

Το 2011 λειτουργούσαν στον Δήμο Μαρκοπούλου, δύο (2) Απορριμματοφόρα, ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο και δύο (2) φορτηγάκια, διότι τα υπόλοιπα ήταν χαλασμένα και παρατημένα.
Σήμερα έχουμε φτάσει να λειτουργούμε επτά (7) απορριμματοφόρα, ένα (1) φορτηγό ανακύκλωσης, ένα (1) πλυντήριο κάδων και πυροσβεστικό, δύο (2) φορτηγά μεταφοράς κάδων, ένα (1) τριαξονικό, δύο (2) αρπάγες φορτηγά, δύο (2) καλαθοφόρους Γερανούς και τρία (3) μικρά φορτηγάκια.

Να σημειωθεί, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, βοηθούν στην αποκομιδή των σκουπιδιών, επιπλέον δύο (2) Απορριμματοφόρα στο Πόρτο Ράφτη και ένα (1) στο Μαρκόπουλο, μαζί με έκτακτο προσωπικό, προσπαθώντας να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή. Ακόμη, μεριμνήσαμε για την ύπαρξη ενός μικρού φορτηγού, το οποίο και συλλέγει τα ογκώδη αντικείμενα το Σάββατο ή την Κυριακή, για τους καλοκαιρινούς επίσης μήνες.

Ανακαινίστηκε και οργανώθηκε το παλαιό εγκαταλελειμμένο Αμαξοστάσιο και δημιουργήθηκε Γραφείο Κίνησης για τις ανάγκες και τον έλεγχο των αυτοκινήτων του Δήμου και του προσωπικού που εργάζεται εκεί. Να σημειώσουμε, ότι υπήρχαν ανασφάλιστα αυτοκίνητα και χωρίς βεβαίωση ΚΤΕΟ.

Δυναμική ήταν η θέση μας και όσον αφορά στον χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων, καθώς τέθηκε τέλος στις άσχημες συνήθειες του παρελθόντος και στην ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού, δεδομένου ότι είχε επιβληθεί στον Δήμο Μαρκοπούλου, πρόστιμο 60.000 Ευρώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μπήκε σε λειτουργία η Μονάδα Συμπίεσης των Απορριμμάτων και φορτώνονται σε Κοντέινερς.

Έτσι, από το 2011, πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια στο ΧΥΤΑ των Λιοσίων, μεταφέροντας 80 - 110 τόνους σκουπίδια την ημέρα, συν τα ογκώδη αντικείμενα, που επίσης μεταφέρονται εκεί, καταργώντας τις εργολαβίες που στοίχιζαν 900.000 Ευρώ ετησίως.

Θεαματική είναι η πρόοδος του Δήμου Μαρκοπούλου και στο κομμάτι της Ανακύκλωσης, έναν τομέα που είχε πλήρως εγκαταλειφθεί από τις προηγούμενες Διοικήσεις. Ειδικότερα, η Ανακύκλωση αντιστοιχούσε στους 30 τόνους το χρόνο, δουλεύοντας μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο. Το 2011 φτάσαμε την ανακύκλωση στους 716 τόνους, για να την αυξήσουμε ακόμη παραπάνω το 2012, στους 850 τόνους, παρά την μεγάλη έλλειψη μπλε κάδων.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη, ότι το έτος 2011, καταφέραμε να εξοικονομήσουμε 100 τόνους πετρελαίου (-33%), καθώς το 2010 ξοδεύτηκαν 309 τόνοι, ενώ το 2011 καταναλώθηκαν 203 τόνοι, και για το 2012 κινούμαστε στα ίδια επίπεδα εξοικονόμησης!

Όσον αφορά στη βενζίνη, η εξοικονόμηση αγγίζει το 50%, αφού το 2010 καταναλώθηκαν 43,5 τόνοι βενζίνης, σε αντίθεση με το 2011 που καταναλώθηκαν 23 τόνοι, και τους δέκα μήνες του 2012 έχει γίνει κατανάλωση 21 τόνων.

Επιπλέον, λειτουργήσαμε για πρώτη φορά, Πλυντήριο και Λιπαντήριο Αυτοκινήτων στο Αμαξοστάσιο, καταφέρνοντας έτσι να εξοικονομήσουμε για τον Δήμο μας, ένα ποσό της τάξεως των 600.000 Ευρώ, που αποτελούσε ετήσια δαπάνη.

Αξιοσημείωτη είναι η οικονομία που έγινε και στις δαπάνες για τα συνεργεία των αυτοκινήτων, αφού γλιτώσαμε, σε σύγκριση με το 2009-2010, το 50% των χρημάτων!

Μνεία πρέπει να γίνει στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις οποίες φιλότιμα προσπαθούν να καλύψουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι του Δήμου Μαρκοπούλου. Αυτή τη στιγμή, εργάζονται 27 άτομα στα απορριμματοφόρα, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια έφταναν τα 36-37. Απασχολούμε 5 Κηπουρούς, ενώ παλαιότερα υπήρχαν 8-10, ενώ όσον αφορά στους Ηλεκτρολόγους, αρκούμαστε στους 3, για την κάλυψη 85.000 στρεμμάτων! Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να συντηρήσουμε το παλιό δίκτυο και να φωτίσουμε νέα σημεία σε γειτονιές, που ήταν σκοτεινά και επικίνδυνα, λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας.

Όσον αφορά στο Πράσινο, προσπαθούμε όλο το χρόνο να γίνονται οι ανάλογες εργασίες κατά εποχή: Κλάδεμα, Ράντισμα κ.λ.π. και έτσι, καταφέραμε να ξαναπρασινίσουν πεζόδρομοι, αλσύλια και παρκάκια του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη.

Μία ακόμη σημαντική υπηρεσία είναι αυτή της Ύδρευσης, που προσπαθούν οι εργαζόμενοι καθημερινά, ακόμη και με νυχτερινές βάρδιες, να αποκαταστήσουν τις αμέτρητες βλάβες του παλαιού δικτύου και να το συντηρήσουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, έτσι ώστε το καλοκαίρι να εξυπηρετεί τον τριπλάσιο πληθυσμό.

Πρέπει όμως, να αναφέρουμε και τις υπερπροσπάθειες που κάναμε να συντηρήσουμε στο ελάχιστο, το εγκαταλελειμμένο Οδικό Δίκτυο. Κλείσαμε εκατοντάδες λακούβες, χρησιμοποιώντας περισσότερα από 1.000 τσουβάλια πίσσας, αλλά βέβαια τι να κάνουν οι σταγόνες στον ωκεανό, ενός εγκαταλελειμμένου την τελευταία δεκαετία οδικού δικτύου;

Επίσης, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τον Αντιδήμαρχο κο Γιώργο Καβασακάλη, ασφαλτοστρώσαμε κάποια μικρά κομμάτια κεντρικών δρόμων, που υπήρχε μεγάλη ανάγκη και κάναμε παρεμβάσεις και συντηρήσεις σε δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους, ξεκινώντας από το Πάρκο στον Άγιο Σπυρίδωνα, ενώ θα ακολουθήσουν και σε άλλα σημεία του Δήμου μας.  

Και βέβαια, σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο κα Μαρία Κιμπιζή, συντηρήσαμε σε πολύ υψηλό ποσοστό, όλα τα σχολεία του Δήμου, με σχεδόν ανύπαρκτα κονδύλια.

Εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού του Δήμου και της έλλειψης κονδυλίων, δεν μας δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουμε, όπως πραγματικά θα θέλαμε. Παρόλα αυτά, το προσωπικό, ύστερα από τη σωστή καθοδήγηση και τις ορθές υποδείξεις, ανταποκρίθηκε και αποδίδει, υπερβαίνοντας μάλιστα αρκετές φορές και τις ίδιες του τις δυνάμεις. Οι σχέσεις μεταξύ του προσωπικού και εμού, οικοδομήθηκαν με γνώμονα τόσο την κατανόηση, όσο και την αυστηρότητα, στα σημεία εκείνα που χρειάζεται. Είναι η πρώτη φορά που επιβλήθηκαν ποινές, 15ήμερης αργίας σε τέσσερις (4) εργαζομένους, λόγω άρνησης εκτέλεσης υποχρεώσεων!

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας. Με το προσωπικό και τα μηχανήματα του Δήμου, καθαρίστηκαν δασικές περιοχές και ρέματα για να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών μας από φωτιές και πλημμύρες. Όμως, οι Εθελοντές μας και η Επίλεκτη Ομάδα, ήταν αυτοί που έκαναν μέρα-νύχτα, βάρδιες το καλοκαίρι στον καύσωνα και το χειμώνα στις πλημμύρες. Επίσης, οργανωμένη πλέον η ομάδα τους και με εμπειρία, βοήθησε επανειλημμένα στην κατάσβεση πυρκαγιών σε γειτονικούς Δήμους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εργαζομένους, για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε και να τους παροτρύνω, να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια όρεξη, θέτοντας ακόμη υψηλότερα τον πήχη.

Ως Αντιδήμαρχος, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο Ευχαριστώ, σε όλους εσάς που με τιμήσατε με την ψήφο σας, πιστεύοντας πως στάθηκα αντάξιος της εμπιστοσύνης σας!
  
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
ο τ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου, Φωτισμού,
Ύδρευσης και Συντήρησης  Μηχανολογικού Εξοπλισμού, 
Κωνσταντίνος Μαγγανάς.