13/12/2012

Λειτουργία Τράπεζας Χρόνου στο Δήμο Μαρκοπούλου


Στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας των δήμων Μαρκοπούλου, Σπάτων – Αρτέμιδος και Κορωπίου, με το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης «Κωστής Μπαλλας», σας ενημερώνουμε ότι στον Δήμο Μαρκοπούλου θα λειτουργήσει η δομή της Τράπεζας χρόνου.

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία των συνολικά πέντε δομών στους δήμους της Ανατολικής Αττικής, ανέλαβε το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας», στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος ‘Άγγελος - Κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ανατολική Αττική’.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το προαναφερθέν κέντρο, καθώς επίσης προέβη, με την παρούσα, στη δημοσιοποίηση της έναρξης των διαδικασιών για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δομής, προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων – ωφελουμένων.

Για τη λειτουργία της Τράπεζας χρόνου, ο Δήμος Μαρκοπούλου παραχωρεί χώρο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, εξοπλισμένο με γραφεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεφωνικές γραμμές.

Η Τράπεζα χρόνου παρέχει τη δυνατότητα σε ωφελούμενα άτομα να συναλλάσσονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών με μονάδες εναλλακτικού συστήματος. Το δίκτυο λειτουργεί με συγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας, στο οποίο περιγράφονται ο σκοπός του, η δυνατότητα και οι διαδικασίες εγγραφής σ’ αυτό, οργανωτικά θέματα και ο τρόπος ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του. Μέσω της λειτουργίας της δομής, θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και  πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

Στόχος της λειτουργίας της Τράπεζας χρόνου, είναι η ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας μέσα από ενέργειες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και  πληροφόρησης, οι οποίες θα παρέχονται από όλες τις Κοινωνικές Δομές προς τους ωφελούμενους, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.

Για την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας χρόνου, θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση.