05/11/2012

Εκτός τόπου και χρόνου για το θέμα της Αποχέτευσης, η θέση της δημοτικής παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής»


Αγαπητοί Συμπολίτες!

Επιεικώς απαράδεκτη, θα χαρακτηρίζαμε την ανακοίνωση της μείζονος Αντιπολίτευσης «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής», σχετικά με την, κατά συντριπτική πλειοψηφία, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Τετάρτης, 31 Οκτωβρίου 2012, για άρση της προσφυγής του Δήμου Μαρκοπούλου κατά της κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Κορωπιού – Παιανίας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Παραθέτοντας μία σειρά ψευδών, λαϊκίστικων και δημαγωγικών «επιχειρημάτων», η μείζων Αντιπολίτευση αποκαλύπτει τον –δυστυχώς– στείρο και λανθασμένο τρόπο σκέψης της και «αντίληψης» της πραγματικότητας. 
Φαίνεται πως κάποιοι έχουν εγκλωβίσει εαυτούς στο παρελθόν, γύρω στο 2007, μην μπορώντας να κατανοήσουν την κρισιμότητα των σημερινών δεδομένων. Το 2012, με την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, απαιτεί άμεσες πράξεις και όχι φιλοσοφικούς στοχασμούς. Το ερώτημα πλέον δεν τίθεται για τον τόπο χωροθέτησης του Βιολογικού Καθαρισμού. Μοναδική μας απόφαση, αποτελεί το εάν τελικά θέλουμε να γίνει το έργο της Αποχέτευσης στον Δήμο μας ή όχι, κατοχυρώνοντας τριάντα (30) εκατομμύρια Ευρώ για λογαριασμό του έργου, μέσω του ΕΣΠΑ!
Μετά λύπης διαπιστώνουμε, πως οι θέσεις της μείζονος Αντιπολίτευσης απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα, όταν εξακολουθεί να κάνει λόγο για πιθανή αλλαγή χωροθέτησης του Βιολογικού Καθαρισμού Κορωπίου – Παιανίας. Άραγε, δεν γνωρίζει πως για την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, θα απαιτούνταν τουλάχιστον 2-3 χρόνια; Δεν γνωρίζει πως, μέσα στο 2013 πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και μέχρι το 2015, να έχουν απορροφηθεί πλήρως τα τελευταία κονδύλια του ΕΣΠΑ; Δεν γνωρίζει ότι, εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε Αποχέτευση, σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη;
Δεν είναι αυτός ο λόγος που όλες οι άλλες παρατάξεις και οι δύο ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. κ. Γιάννης Πολίτης και Σπύρος Γέγος, ψήφισαν από κοινού με τη Δημοτική Αρχή, την εισήγησή της;
Πρόκειται για την τελευταία μας ελπίδα, δεδομένων των οικονομικών συγκυριών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, να δούμε να υλοποιείται το τεράστιο και απαραίτητο αυτό έργο υποδομής, της Αποχέτευσης, μέσω των χρημάτων του ΕΣΠΑ!
Για ποιον λόγο λοιπόν, συνεχίζει να επιμένει η μείζων Αντιπολίτευση, σε δυστυχώς εν γνώσει της, εκ των πραγμάτων ανέφικτες λύσεις; Μήπως γιατί δεν θέλει στην πραγματικότητα να παλέψει και να συνεργαστεί μαζί με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις για την υλοποίηση του έργου και προτιμά να μείνει βουβός θεατής, ούτως ώστε να κρίνει (τι άραγε;) καθισμένη στην γωνία της ανενόχλητη; 
Ένα όμως είναι σίγουρο. Η στάση του καθενός μας στο κομβικό αυτό σημείο, θα κριθεί και μάλιστα πολύ γρήγορα, από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν χορτάσει από λόγια και υποσχέσεις των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών για την Αποχέτευση, θέλοντας να δουν επιτέλους, πράξεις και έργα!
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, τονίζουμε για ακόμη μία φορά, πως ήδη εντάχθηκαν πριν επτά μήνες 9,7 εκατομμύρια Ευρώ για το έργο της Αποχέτευσης στον Δήμο Μαρκοπούλου, και όχι 3,2 εκατομμύρια Ευρώ, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής»! 
Ακόμα, είναι ψευδείς και προσβλητικές οι ανακρίβειες, που συμπεριλαμβάνει στο Δελτίο Τύπου της η μείζων Αντιπολίτευση, όταν κατηγορεί τον Δήμαρχο πως «επί 22 μήνες δεν έκανε καλά την δουλειά του», διότι δεν πίεζε την Περιφέρεια για την χρηματοδότηση των έργων της πόλης και πως παραδέχθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι «η χωροθέτηση του Βιολογικού Καθαρισμού Κορωπίου – Παιανίας, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο εργολαβικά συμφέροντα». 
Καλό θα ήταν, να ξαναδιαβάσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης, για να θυμηθούν πως ο Δήμαρχος τόνισε, ότι αποφάσισε να μην μπλεχτεί ο Δήμος Μαρκοπούλου σε συζητήσεις με εργολαβικά συμφέροντα, αλλά ακολουθώντας πιστά, τις όποιες τεχνικές υποδείξεις της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, να φτάσει αξιοκρατικά ο Δήμος Μαρκοπούλου, στην ένταξη του πλήρους έργου της Αποχέτευσης στο ΕΣΠΑ! Η διαστρέβλωση των όσων ειπώθηκαν, δεν τιμά κανένα.
Όσον αφορά στις κατηγορίες της μείζονος Αντιπολίτευσης για μη διαπραγμάτευση της Δημοτικής Αρχής, επαναλαμβάνουμε πως μόνο στο τελευταίο εξάμηνο, υπήρξαν απ’ την Δημοτική Αρχή, τρεις (3) συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, κο Γιάννη Σγουρό, ενώ αμέσως μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εντός είκοσι (20) ημερών, νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση, για συγκεκριμενοποίηση των επακόλουθων αναγκαίων ενεργειών του Δήμου Μαρκοπούλου και της Περιφέρειας Αττικής, για την υλοποίηση του έργου!
Είναι καιρός, να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, επιδεικνύοντας την αρμόζουσα υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα για υιοθέτηση συλλογικών λύσεων, με προτεραιότητα πάντοτε, τα ζωτικά συμφέροντα του Δήμου Μαρκοπούλου. 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.