22/11/2012

Αποτελέσματα 5ης Ετήσιας Προληπτικής δράσης για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας και Αγωγής Υγείας για την Υγεία των Ματιών του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Η 5η Ετήσια Προληπτική Δράση για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας και την Υγεία των Ματιών ολοκληρώθηκε την 5-11-2012 στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου. 

Η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα  ήταν μαζική και έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όλοι οι συμμετέχοντες με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. 

Συνολικά ελέγχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν στον αυτοέλεγχο 310 συμμετέχοντες. Όσοι προσήλθαν έλαβαν γενικότερη ενημέρωση για την υγεία των ματιών από ομάδα ιατρών και νοσηλευτών. Ελεγχθήκαν με βυθοσκόπηση συνολικά 153 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες στους οποίους ανιχνεύθηκαν παθολογικά ευρήματα από τη βυθοσκόπηση ήταν συνολικά 30 στους οποίους δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία. Η δράση αξιολογήθηκε ανώνυμα από 105 συμμετέχοντες μέσω ειδικού ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης τόσο η επιλογή του χώρου και του χρόνου διεξαγωγής της δράσης ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Ιδιαίτερα αποτελεσματική κρίθηκε η δράση αναφορικά με την ποιότητα της πληροφόρησης και του ελέγχου καθώς και των υπηρεσιών υγείας που παρείχε. 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Κρατική Οφθαλμολογική Κλινική, το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας του Γ.Ν.Α «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», το Κέντρου Υγείας Μαρκόπουλου με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Μαρκόπουλου. 

Η συμβολή τόσο του Δήμου Μαρκόπουλου και ιδιαίτερα της Αντιδημάρχου κας Κιμπιζή Μαρίας όσο και του Κέντρου Υγείας Μαρκόπουλου και ιδιαίτερα του Δντή κ. Σερλεμέ Σπυρίδωνα και της Προϊσταμένης κας Ρίζου Αρετής ήταν εξαιρετικά σημαντική για την υλοποίηση, αποτελεσματικότητα και επιτυχία του προγράμματος. Μετά από μαζικό αίτημα των συμμετεχόντων στη δράση διερευνάται η επανάληψη του προγράμματος στο μέλλον για τους πολίτες του Δήμου Μαρκόπουλου.

Η υπεύθυνη της δράσης

Θανασά Γεωργία
Υπ. Γραφείου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»