12/10/2012

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ


Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, θα προχωρήσουν οι Δήμοι της  Ανατολικής Αττικής, από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από την Κυβέρνηση, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Περιμένοντας  τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών λεωφορείων, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί απ’ την Κυβέρνηση, για τις οφειλές από την προηγούμενη σχολική χρονιά, Δήμαρχοι και Τοπικοί Φορείς θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και επαφή, προκειμένου να προγραμματίσουν τις νέες τους κινήσεις.

Περισσότεροι από εκατό (100) γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, κος Σωτήρης Ι. Μεθενίτης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Κιμπιζή Μαρία, έδωσαν δυναμικό παρόν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2012, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών, ανάμεσα σε αναρίθμητους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς και πολλούς Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής.

Παρόντες ήταν επίσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιώργος Πάντζας, και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κος Παύλος Χαϊκάλης.

Στα πλαίσια τεταμένου κλίματος, και αφού την αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, υποδέχθηκε ο διευθυντής του γραφείου του κου Γ. Στουρνάρα, και όχι ο ίδιος ο Υπουργός, γνωστοποιήθηκε πως έχει ήδη εγκριθεί ένα κονδύλι για τις μεταφορές, αλλά μόνο για φέτος, και όχι για τις οφειλές των προηγούμενων ετών. Δεσμεύθηκε δε, ότι το πρόβλημα θα λυθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αφορά ποσό 140 εκατομμυρίων Ευρώ για τη χρονιά 2012-2013. Η συνολική δαπάνη, ανταποκρίνεται, πανελλαδικά, στα 180 εκατομμύρια Ευρώ και με την έκπτωση (που επιδιώκεται εδώ και καιρό), μειώνεται στα 155 εκατομμύρια Ευρώ. Προκύπτει λοιπόν, ένα έλλειμμα της τάξεως των 15 εκατομμυρίων Ευρώ για την φετινή χρονιά, ενώ δεν υπήρξε καμία δέσμευση, από πλευράς Υπουργείου, όσον αφορά στις περσινές οφειλές προς τις εταιρείες μεταφορών.

Υπενθυμίζεται, πως την άρνηση των μεταφορέων να συνεχίσουν τη μεταφορά μαθητών φέτος, πυροδότησε η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκφράσθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με υποχρεωτική έκπτωση 20% και στις περσινές οφειλές προς τους μεταφορείς.

Σημειώνεται, ότι η πορεία διαμαρτυρίας είχε ως αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου περισσότερα από χίλια (1000) παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, Βουλευτές και Δήμαρχοι από περιοχές της Ανατολικής Αττικής σήκωσαν τα πανό τους και έκλεισαν τη Σταδίου. Σειρά είχε το Υπουργείο Οικονομικών, οπότε έκλεισε η Φιλελλήνων, πλημμυρίζοντας από φωνές ιδιαίτερα των  μαθητών που διεκδικούν το αυτονόητο: Το δικαίωμα «πρόσβασης» στη μάθηση. 

Ο Δήμος Μαρκοπούλου θα βρίσκεται σε αναμονή των εξελίξεων μέσα στο Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012, και θα ενημερώσει εκ νέου στις αρχές της εβδομάδας τους ενδιαφερόμενους δημότες, καθώς και τους φορείς της Εκπαίδευσης, για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί, καθώς και την πιθανή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.