11/07/2012

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                         ΠΑΛΛΗΝΗ   19-6-2012
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αριθ.Πρωτ.  4249
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ  
ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ     
17ο χλμ. Λεωφ.  Μαραθώνος
Τ.Κ. 153 44  Παλλήνη      
Πληροφορίες: Μ.Στεφανοπούλου
Τηλέφωνο 213 2005347
FAX: 210  6031786
e-mail: mstefanopoulou@patt.gov.gr
ΘΕΜΑ: Νόμος 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις.»

Από της 12/03/2012, για την έκδοση άδειας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εφαρμόζεται ο ν.4056/12, σύμφωνα με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν βασικές αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις 
οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης, 
είναι εγκατεστημένες χωρίς άδεια σε δάση, δασικές ή δημόσιες εκτάσεις
των οποίων οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες 
σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 14, υποχρεούνται να λάβουν άδεια εγκατάστασης με βάση τη διαδικασία του άρθρου 6, εντός τριών ετών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παραπάνω προθεσμίας αναστέλλονται προσωρινά  οι τυχόν εκδοθείσες διοικητικές πράξεις αποβολής, επιβολής προστίμων και κατεδάφισης. Επισημαίνεται ότι, η παραπάνω παράταση δε χορηγείται σε εκείνες τις περιπτώσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, στις οποίες έχουν καταγραφεί πρόδηλες παραβάσεις, της συναφούς και παράλληλης σχετικής νομοθεσίας, από τις αρμόδιες αρχές και υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης των παρατυπιών.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των τριών ετών,  η άδεια εγκατάστασης χορηγείται μόνο αν υποβληθεί η αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και αφού καταβληθεί οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο έχει επιβληθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ή και τις διατάξεις του άρθρου 10. 

Αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή είναι η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας εντός των ορίων της οποίας είναι εγκαταστημένη η κτηνοτροφική εγκατάσταση. Ανάλογα με το είδος κατασκευής και τη μορφή τους, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες. Κατηγορία Πρώτη: Πρόχειρα Καταλύματα, Κατηγορία Δεύτερη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου βάση εγκεκριμένων τύπων κατασκευής ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευής μέχρι 300τμ. και Κατηγορία Τρίτη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας (ν.4067/2012). 

Ο ενδιαφερόμενος φορέας- κτηνοτρόφος υποβάλλει στην αρμόδια ΔΑΟΚ, φάκελο δικαιολογητικών σχετικών με την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.4056/2012. Μετά το διοικητικό έλεγχο πληρότητας του υποβληθέντος φακέλου από την υπηρεσία χορηγείται στον ενδιαφερόμενο ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ η οποία έχει ισχύ άδειας εγκατάστασης μέχρι τον έλεγχο της τήρησης των προϋποθέσεων λειτουργίας της εγκατάστασης και ισχύει για (1) μήνα στην περίπτωση των προχείρων καταλυμάτων και μέχρι τρείς (3) μήνες στις περιπτώσεις των άλλων κατηγοριών.

Επισημαίνεται ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας κάθε κτηνοτροφικής εγκατάστασης πρέπει να έχει συγκεντρώσει, πριν τη διενέργεια της αυτοψίας από την Επιτροπή Σταυλισμού, όλες τις άδειες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την λειτουργία της, η έκδοση των οποίων προσδιορίζεται από τη συναφή και παράλληλη νομοθεσία. 

O νόμος 4056/2012 (ΦΕΚ 52/12-3-2012) «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» όπως και η διευκρινιστική εγκύκλιος εφαρμογής του (ΑΔΑ: Β4ΛΟΒ-ΓΣΦ/13-6-2012) έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΤ (www.minagric.gr) στη θέση: Παραγωγικοί κλάδοι- Ζωική Παραγωγή – Τμήμα Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων, Μηχανημάτων και Μέσων. Για περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορείτε να απευθύνεστε στην ΔΑΟΚ ΠΕΑΑ, Τμήμα: Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής  στα τηλ. 213 2005346 και 213 2005348 ή στο mail: stefanopoulou@patt.gov.gr.

Παρακαλούμε για την από την από μέρους σας και με κάθε πρόσφορο μέσο ενημέρωση των ενδιαφερομένων. 
                           Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 
                              ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ