20/07/2012

Νέα, μεθοδευμένη επιχείρηση δυσφήμησης της Δημοτικής Αρχής από την Εφημερίδα «ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ», του κου Στέργιου Κοπτερίδη


Τρία διαφορετικά κείμενα-άρθρα και τέσσερις σελίδες, αφιέρωσε ο ιδιοκτήτης-εκδότης της Εφημερίδας «ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ», κος Στέργιος Κοπτερίδης, για να συκοφαντήσει το έργο της Δημοτικής Αρχής, αναπαραγάγοντας ζητήματα, που έχουν ήδη απαντηθεί!
Οι επιθέσεις της εφημερίδας «ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» συνεχίζονται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς από τον Μάρτη του 2012, ο εκδότης της αποφάσισε, ότι έχει να κάνει με μια …επικίνδυνη και διεφθαρμένη Δημοτική Αρχή. Όλως τυχαίως, η αλλαγή στάσης του κου Κοπτερίδη, συμπίπτει χρονικά, με προγραμματισμένη συνάντηση, που είχε στο Γραφείο του Δημάρχου Μαρκοπούλου, Σωτήρη Ι. Μεθενίτη, ο ίδιος, με την άλλη ιδιότητά του, ως μεσίτη!
Επί της ουσίας, τώρα:    
1) Ο κος Κοπτερίδης δηλώνει χωρίς στοιχεία, κάτι το οποίο αποτελεί πλέον, πάγια τακτική του, ότι προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η ρουσφετολογική εξυπηρέτηση των κατοίκων του Μαρκοπούλου και όχι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Πόρτο Ράφτη.
Στη βιασύνη του να μοιράσει κατηγορίες, αναφέρεται π.χ. στη δήθεν εγκαταλελειμένη Παιδική Χαρά στο Αυλάκι, αφού δεν έκανε τον κόπο να την επισκεφθεί πρόσφατα και να διαπιστώσει την πλήρη ανακαίνισή της! Ο φανατισμός βλέπετε, τυφλώνει!
Επίσης, δεν έκανε τον κόπο, να επισκεφθεί τον Δήμο Μαρκοπούλου και να ζητήσει να ενημερωθεί για τις εργασίες αυτοψίας και αποκατάστασης του Πεζοδρόμου της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Μαρκοπούλου, σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης στο έργο. 
Φυσικά, ουδεμία αναφορά έκανε, στα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βανδαλισμού, με στόχο τη συγκεκριμένη κατασκευή και τις επίσης επαναλαμβανόμενες αποκαταστάσεις, που έκανε τουλάχιστον τρεις φορές,σε επιμέρους σημεία, ο Δήμος Μαρκοπούλου.     
Κυρίως όμως, του διέφυγαν κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα, που αποδεικνύουν, τι έχει κάνει η Δημοτική Αρχή, σε δεκαοκτώ(18) μήνες στο Πόρτο Ράφτη, με τους ελάχιστους πόρους,  τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει. 
Ας αναφέρουμε μερικά:
  • Δημιουργία και λειτουργία του ΚΑΠΗ Πόρτο Ράφτη. 
  • Επαναλειτουργία και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών (Πιστοποιητικά Ληξιαρχείου - Λογαριασμοί Ύδρευσης) του Δημοτικού Καταστήματος Πόρτο Ράφτη. 
  • Δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού στο Πόρτο Ράφτη, που θα  λειτουργήσει σε είκοσι (20) ημέρες. 
  • Βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε όλα τα Σχολεία στο Πόρτο Ράφτη.
  • Επιβολή πλαφόν έως 20% στο ποσοστό κατάληψης των χώρων της παραλίας από επιχειρήσεις: Κινούμαστε στη λογική συγκεκριμένου, σταθερού και μικρού ποσοστού κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, έτσι ώστε να παραμένουν ελεύθερες οι παραλίες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, στη διάθεση των πολιτών. 
  • Καθαρισμός δεκάδων χωματερών και επιβολή εκατοντάδων προστίμων, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Μαρκοπούλου, για παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας.
  • Τοποθέτηση οκτώ (8) μεγάλων σκαφών για τα ογκώδη αντικείμενα και διακοσίων σαράντα (240) επιπλέον κάδων απορριμμάτων στο Πόρτο Ράφτη: Συγκεκριμένα, αγοράστηκαν 240 νέοι πλαστικοί κάδοι σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, οι οποίοι  αντικατέστησαν τους μεταλλικούς, που υπήρχαν σε διάφορα σημεία του Δήμου μας.    Όλοι οι μεταλλικοί κάδοι μεταφέρθηκαν στο Πόρτο Ράφτη, καθώς είναι πολύ πιο ανθεκτικοί στους ισχυρούς ανέμους, που συνήθως πνέουν στο παραλιακό μέτωπο, ώστε να μην παρασύρονται στους δρόμους, με κίνδυνο ατυχήματος.
  • Μείωση έως και 50%, για τους δημότες μας, στις τιμές εισόδου στην Πλαζ Αυλακίου.
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο, που βοηθάει δεκάδες οικογένειες στο Πόρτο  Ράφτη.
Τίποτα από όλα αυτά, δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κου Κοπτερίδη, ο οποίος το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να υποβαθμίζει τον Δήμο Μαρκοπούλου, δίνοντας συχωροχάρτι στις πολιτικές που έχουν διαλύσει το Κοινωνικό Κράτος, αφού προσπαθούμε να λειτουργήσουμε αξιοπρεπώς, με το 60% της προπέρσινης κρατικής επιχορήγησης!                     
2) Στο ίδιο φύλλο, φιλοξενείται κείμενο του Δημοτικού Συμβούλου κου Σπύρου Γέγου, στο οποίο επανέρχεται στο ζήτημα του Κυλικείου της Πλαζ Αυλακίου, παρουσιάζοντας εκ νέου, μια εικόνα συναλλαγής και αδιαφάνειας, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, κάτι που γνωρίζει και ίδιος ο κος Σπύρος Γέγος, μιας και συμμετείχε σε όλες τις αποφάσεις!
Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, να απαντήσουμε για τρίτη φορά, στο συγκεκριμένο ζήτημα! Αξίζει να θυμίσουμε μόνο, ποιες ήταν οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, με έγγραφό του, στην τότε απερχόμενη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου (πριν από την ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου), σχετικά με ενδεχόμενη εκμίσθωση του Κυλικείου της Πλαζ:
  • «Συζητάμε μόνο, την παραχώρηση έναντι σημαντικού ανταλλάγματος ετησίως και σε κάθε περίπτωση με αντάλλαγμα, τουλάχιστον ίσον ή μεγαλύτερο από πέρυσι (120.000 Ε), μόνο του Κυλικείου της Πλαζ και του έμπροσθεν αυτού χώρου για χρονικό διάστημα, το πολύ μέχρι δύο (2) ετών (σε καμία περίπτωση μεγαλύτερο), εάν η πρόταση συνοδεύεται από σημαντική χρηματική επένδυση και αναβάθμιση του Κυλικείου ή για ένα (1) μόνο χρόνο, χωρίς αυτήν!
  • Ο Δήμος Μαρκοπούλου δεν έχει και δεν μπορεί να έχει, καμία απολύτως προτίμηση ή δέσμευση έναντι οποιουδήποτε ενδιαφερομένου!  Οποιοσδήποτε προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, το κάνει απαράδεκτα και σε καμία περίπτωση, δεν εκφράζει την Δημοτική Αρχή!
  • Το μοναδικό κριτήριο για εμάς πρέπει να είναι το μεγαλύτερο οικονομικά και τυχόν επενδυτικά (Αναβάθμιση του Κυλικείου της Πλάζ) όφελος! Τίποτα άλλο!
  • Το παραπάνω είναι τόσο σημαντικό για εμάς, ώστε ως Δημοτική Αρχή, θεωρούμε ότι εάν δεν πειστείτε, ότι υπάρχει μια προσφορά, που να ξεχωρίζει σημαντικά ως  προς το όφελος του Δήμου Μαρκοπούλου απ’ τις υπόλοιπες, αλλά αντίθετα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές, με μικρή διαφορά μεταξύ τους, σας καλούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε το κύρος όλων μας, να κηρύξετε αμέσως τον “Πρόχειρο Διαγωνισμό” άγονο και να τον αναλάβει το επόμενο, (ελπίζουμε Δημοτικό) Λιμενικό Ταμείο, που πιστεύουμε, ότι σε σύντομο  χρονικό διάστημα και εάν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο πολιτικά, θα συγκροτηθεί και θα λειτουργήσει!»       
Μάλλον, δεν χωρούν παρερμηνείες στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, των οποίων η τήρηση τότε, εξασφάλιζε πλήρως, τη διαφάνεια και την νομιμότητα! 
Αυτές οι προϋποθέσεις υλοποιούνται πλήρως σήμερα, μέσα από την προκήρυξη ενός διαφανούς, ανοιχτού, πλειοδοτικού Διαγωνισμού από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, σε πείσμα των ανησυχιών και ευαισθησιών του κ. Γέγου, αλλά και του κ. Αδάμου, για τη «σκληρή» στάση του Δήμου απέναντι στους «τοπικούς επιχειρηματίες», που τα τελευταία δεκατρία (13) συνεχόμενα χρόνια εκμεταλλεύονται το Κυλικείο. Οι δυο τους αντιμετωπίζουν την διαφάνεια και την νομιμότητα «αλά κάρτ»! Αναρωτιόμαστε υπάρχουν (έστω και τοπικοί)  επιχειρηματίες, για τους οποίους δεν θα ισχύει η νομιμότητα;    
Επιπλέον, είναι προφανές, ότι ο κος Γέγος θεώρησε προσβλητικό το γραπτό, με εσωτερική αλληλογραφία, αίτημα του Δημάρχου, για διευκρινήσεις, σχετικά με θέματα διαχείρισης της ΚΔΕΜ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως Προέδρου.
Συγκεκριμένα, του ζητήθηκαν στοιχεία για τις απολαβές συγκεκριμένου υπαλλήλου της ΚΔΕΜ, που ήταν μεγαλύτερες από αυτές, των Διευθυντών του Δήμου! 
Επίσης, στο ίδιο έγγραφο, ερωτήθηκε ο κος Γέγος, για ποιο λόγο, είκοσι δύο (22)  προσωπικές του αποφάσεις (και όχι του ΔΣ της ΚΔΕΜ), δεν αναρτήθηκαν στην υπηρεσία «Διαύγεια» και τις αναρτήσαμε εμείς, τώρα!    
Γιατί άραγε, δεν θα έπρεπε να δώσει τις σχετικές διευκρινήσεις; Υπάρχει κανένας που θα πρέπει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να δίνει λογαριασμό ή διευκρινήσεις για τη διαχείριση δημοσίου χρήματος; Μήπως έχει αυτή την αξίωση ο κος Γέγος για τον εαυτό του;
Η απάντηση σε ένα αίτημα διευκρινιστικών παρατηρήσεων, είναι μέσα στις υποχρεώσεις μιας απελθούσας διοίκησης και αυτός ο κανόνας ισχύει για τους πάντες, σε μία ευνομούμενη κοινωνία!
Η Δημοτική Αρχή, έχει αναγνωρίσει την προσφορά του κου Σπύρου Γέγου, στη βελτίωση των οικονομικών της ΚΔΕΜ και κυρίως στη διαχείριση της Πλαζ Αυλακίου, το έτος 2011. 
Επειδή όμως ισχύει το «ουδείς αναντικατάστατος» και το καλό, μπορεί να το διαδεχθεί το καλύτερο, θα πρέπει να απονεμηθούν εύσημα και στον σημερινό Πρόεδρο της ΚΔΕΜ, κο Άγγελο Ρούσση και στον Αντιπρόεδρο κο Χρίστο Δρίτσα, οι οποίοι με σωστές κινήσεις,  χωρίς τυμπανοκρουσίες και διάθεση διαρκούς αυτο-επιβεβαίωσης, έχουν ήδη αυξήσει, τα μέχρι σήμερα έσοδα της Πλαζ Αυλακίου, κατά 100.000 Ευρώ επιπλέον (!!), από την αντίστοιχη χρονική περίοδο διαχείρισης του κου Γέγου, προχωρώντας μάλιστα και στη διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ελεγχόμενου κόστους.
3) Ερχόμαστε τέλος, στην προσπάθεια του κου Κοπτερίδη, να αποπροσανατολίσει πλήρως την τοπική κοινή γνώμη, παρερμηνεύοντας (εσκεμμένα;) τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κου Γιώργου Καβασακάλη, ο οποίος του παραχώρησε συνέντευξη για το ζήτημα της Αποχέτευσης, στο ίδιο φύλλο.
Πρόκειται για αστεία πρακτική, που καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ακυρώνει τον ίδιο τον κο Κοπτερίδη ως δημοσιογράφο, αφού επέλεξε, μετά το τέλος της συνέντευξης του Αντιδημάρχου, να παραθέσει δικό του (τελικά λανθασμένο) «επιμύθιο», για το τι τελικά πρέπει να συγκρατήσει ο αναγνώστης!
Στεκόμαστε σε δύο παραδείγματα, που πιστοποιούν, είτε την άγνοια βασικών κανόνων λογικής, είτε εσκεμμένη προσπάθεια δυσφήμησης.
Ο Αντιδήμαρχος κος Γιώργος Καβασακάλης ήταν κατατοπιστικότατος, σε δύο ουσιαστικά ζητήματα: 
Το πρώτο, αφορά στην άρση της Προσφυγής του Δήμου Μαρκοπούλου, κατά της κατασκευής του ΚΕΛ Κορωπιού - Παιανίας. Ο κος Καβασακάλης διατύπωσε την ήδη γνωστή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, ότι θα άρει τη συγκεκριμένη Προσφυγή, όταν οι τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Δήμος Μαρκοπούλου (Αναβάθμιση ΚΕΛ «Μερέντας», Μελέτη Επέκτασης ΚΕΛ «Μερέντας» και κατασκευή της Αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη, τουλάχιστον σε βάθος δύο οικοδομικών τετραγώνων) θα έχουν εκπληρωθεί. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί, μόνο οι δύο πρώτες!
Παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις που έλαβε επί του θέματος, ο κος Κοπτερίδης, αναρωτιέται δήθεν αφελώς, «Γιατί τελικά ο Δήμος Μαρκοπούλου, δεν προχώρησε στην άρση της προσφυγής». Ίσως, να μην κατανοεί την έννοια της διαπραγμάτευσης!
Το δεύτερο παράδειγμα, αφορά στη διαδικασία σύνταξης Τευχών Δημοπράτησης (το τελευταίο στάδιο σε ένα δημόσιο έργο), για την Αποχέτευση, ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη.
Εξηγήθηκε στον κο Κοπτερίδη, ότι η Περιφέρεια Αττικής εμμένει στη σταδιακή ένταξη του Πόρτο Ράφτη, μιας και το ΚΕΛ «Μερέντας» έχει ως αποδέκτη απορροής των επεξεργασμένων υδάτων το ρέμα Αγίου Γεωργίου, με δυνατότητα, που τώρα δεν ξεπερνά τους δεκαέξι χιλιάδες (16.000) κατοίκους. Ο υπόλοιπος και μεγαλύτερος όγκος επεξεργασμένων υδάτων, θα συνδεθεί με τον υπό κατασκευή κεντρικό αγωγό διάθεσης, του ΚΕΛ Κορωπιού- Παιανίας. 
Μέχρι όμως την έναρξη του εν λόγω έργου, η Περιφέρεια Αττικής επιθυμεί, με συγκεκριμένα και προσεκτικά βήματα, να εξασφαλιστεί η δημοπράτηση και υλοποίηση, αρχικά ενός τμήματος της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη, που θα συνδεθεί με το ΚΕΛ «Μερέντας». 
Ειδάλλως, οποιαδήποτε (όχι απίθανη) καθυστέρηση του ΚΕΛ Κορωπιού - Παιανίας, θα συμπαρασύρει και όλο το Πόρτο Ράφτη, που δεν θα έχει τελικό αποδέκτη για τα επεξεργασμένα ύδατα του και άρα δεν θα προχωρήσει.
Όλα αυτά εξηγήθηκαν, για να έρθει στο τέλος ο κος Κοπτερίδης και να αναρωτηθεί (για τρίτη φορά), «Γιατί ο Δήμος Μαρκοπούλου δεν καταθέτει Τεύχη Δημοπράτησης… για ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη»: Αφέλεια ή τραγική κακοπιστία;
Γνώμη μας: Συνετό θα ήταν, όποιος αδυνατεί να κατανοήσει τεχνικά θέματα, να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού (Μηχανικού), εκτός εάν η σύγχυσή του, είναι αποτέλεσμα κακών προθέσεων και όχι αντιληπτικής ικανότητας!          
Αγαπητοί Συμπολίτες!        
Το ζητούμενο για τους δημότες μας, είναι η σκληρή δουλειά, η παραγωγή έργου και η έντιμη και διαφανής διαχείριση, ό,τι και να λέει ο κος Κοπτερίδης, ό,τι και να λένε κάποια επιτήδεια τρίτα πρόσωπα, που εφορμούν, μόλις οσμισθούν πολλά χρήματα!
Τους διαβεβαιώνουμε, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, προκειμένου να υπερασπισθεί την έντιμη και διαφανή διαχείριση, είναι αποφασισμένη να υποστεί κάθε πολιτικό κόστος, χωρίς να γίνει υποχείριο κανενός!
Το χρωστάει πριν απ’ όλα στους δημότες του τόπου μας, που αγωνίζονται σκληρά, για να ζήσουν αξιοπρεπώς, την δύσκολη αυτή περίοδο!
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.
Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας.