15/06/2012

Ορισμένες απαραίτητες διευκρινήσεις, για τις δηλώσεις του Περιφερειακού Συμβούλου κου Γιάννη Δημόπουλου, σχετικά με την Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη


Αγαπητοί Συμπολίτες,


Σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Εξ’ Ανατολής», ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Γιάννης Δημόπουλος, εξέφρασε αμφιβολίες για τις προσπάθειες του Δήμου Μαρκοπούλου, να υλοποιήσει τα απαραίτητα βήματα, για την κατασκευή της Αποχέτευσης σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.

Υπενθυμίζουμε, ότι πριν από τρεις (3) μήνες, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, η επόμενη φάση του έργου της Αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου, με χρηματοδότηση εννέα  εκατομμυρίων επτακοσίων εβδομήντα πέντε χιλιάδων (9.775.000) Ευρώ!

Η συγκεκριμένη Πράξη περιλαμβάνει την Αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού «Μερέντας» και τη μετατροπή του σε Τριτοβάθμιο Επεξεργαστή, τη  δεύτερη (Β’) Φάση κατασκευής της Αποχέτευσης στον οικισμό Μαρκοπούλου, μήκους δικτύου δωδεκάμισι (12,5) χιλιομέτρων και τη «Μελέτη Επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού», από σαράντα χιλιάδες (40.000) σε ογδόντα χιλιάδες (80.000) κατοίκους.

Η εκπόνηση της εν λόγω «Μελέτης Επέκτασης», αποτελεί βασική προϋπόθεση, για τους υπεύθυνους της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να συμπεριλάβει τον πληθυσμό του Δήμου Μαρκοπούλου σε βάθος εικοσαετίας, την πόλη των Καλυβίων και τον οικισμό του Κουβαρά.    

Ο κος Δημόπουλος υπαινίσσεται ολιγωρία του Δήμου Μαρκοπούλου και της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας και καθυστέρηση των μελετών, που δύναται να περιλάβουν το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του Πόρτο Ράφτη και όχι μόνο την παράκτια ζώνη, σε βάθος δύο (2) οικοδομικών τετραγώνων, όπως περιγράφεται στο υπό ένταξη έργο της Αποχέτευσης της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη, συνολικού κόστους δέκα οκτώ εκατομμυρίων (18.000.000) Ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολίτες, ότι οι μελέτες για την Αποχέτευση όλου του Μαρκοπούλου και όλου του Πόρτο Ράφτη έχουν ολοκληρωθεί, από το 2002! Άρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα καθυστέρησης ή αναμονής κάποιας μελέτης! Ο κος Δημόπουλος, απλώς δεν γνωρίζει ή δεν φρόντισε να μάθει, ότι οι μελέτες έχουν ήδη γίνει!
Ο λόγος για τον οποίο η Περιφέρεια Αττικής εμμένει (με εντολή του Γενικού Διευθυντή κου Θεόδωρου Καρδομάτεα, ενός ανθρώπου που πασχίζει καθημερινά για την εξασφάλιση και την υλοποίηση του έργου της Αποχέτευσης και που έχει σταθεί πραγματικός αρωγός και στις προσπάθειες του Δήμου Μαρκοπούλου) στη σταδιακή ένταξη του Πόρτο Ράφτη, δηλαδή στο τμήμα που αφορά, μόνο την παράκτια ζώνη, σε βάθος δύο (2) οικοδομικών τετραγώνων, είναι ο εξής:

Ο Βιολογικός Καθαρισμός (ΚΕΛ) της «Μερέντας» έχει ως αποδέκτη απορροής των επεξεργασμένων υδάτων το ρέμα Αγίου Γεωργίου, με δυνατότητα που δεν ξεπερνά τους δεκαέξι χιλιάδες (16.000) κατοίκους. Ο υπόλοιπος και μεγαλύτερος όγκος επεξεργασμένων υδάτων, θα συνδεθεί με τον υπό κατασκευή κεντρικό αγωγό διάθεσης του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας (Βαραμπάς), που θα διοχετεύει τα επεξεργασμένα ύδατα στον Ευβοϊκό Κόλπο, σε μήκος χιλίων (1000) μέτρων.

Μέχρι όμως την έναρξη του εν λόγω έργου, η Περιφέρεια Αττικής επιθυμεί, με συγκεκριμένα και προσεκτικά βήματα, να εξασφαλιστεί η δημοπράτηση και υλοποίηση, αρχικά του τμήματος της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη, που θα συνδεθεί με το ΚΕΛ «Μερέντας».

Ειδάλλως, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη και καθυστέρηση του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, θα συμπαρασύρει και όλο το Πόρτο Ράφτη, που δεν θα έχει τελικό αποδέκτη για τα επεξεργασμένα ύδατα του.

Πρόκειται για μια άκρως ορθολογική προσέγγιση, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, που εξασφαλίζει την υλοποίηση τμήματος της Αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου, ακόμα και στην περίπτωση, που έχουμε το αρνητικό σενάριο της μεγάλης καθυστέρησης ή ακύρωσης του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας.

Για όσους γνωρίζουν την ιστορία και τη λειτουργία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούν, ότι δεν έχουμε πολλά αντίστοιχα παραδείγματα, συγκροτημένου σχεδιασμού.

Επίσης, είναι γνωστό σε όλους, αλλά και προφανές, ότι τα δέκα οχτώ εκατομμύρια (18.000.000) Ευρώ, δεν αρκούν για την υλοποίηση όλου του Αποχετευτικού Δικτύου του Πόρτο Ράφτη, παρά μόνο, πάντα σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και δημοπράτηση, για το παραλιακό τμήμα, καθώς και για τα τέσσερα (4) κεντρικά και τα εννέα (9) παραλιακά αντλιοστάσια μεταφοράς των λυμάτων, από την περιοχή του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ «Μερέντας».     

Ίσως τελικά ο κος Δημόπουλος, να αναφέρεται στη διαδικασία σύνταξης Τευχών Δημοπράτησης για το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του Πόρτο Ράφτη. Η εν λόγω διαδικασία που είναι βέβαια υπόθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, είναι η τελευταία φάση σε ένα δημόσιο έργο και υλοποιείται σε διάστημα δύο (2) μηνών από την τελική εντολή της Διαχειριστικής Αρχής. Προϋπόθεση όμως αυτής της διαδικασίας, είναι τουλάχιστον, η έναρξη των εργασιών του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας.       

Όλα αυτά, ο φίλος και συμπολίτης Γιάννης Δημόπουλος, όφειλε να τα γνωρίζει και να τα αναφέρει στη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Εξ’ Ανατολής», όπως όφειλε να επισκεφθεί και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, τουλάχιστον μία φορά, για να λάβει μια ενδελεχή ενημέρωση για τις προσπάθειες των στελεχών της και κυρίως της Διευθύντριας, κας Αικατερίνης Σκοπελίτη.

Κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα, ο έτερος Περιφερειακός Σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής μας, κος Γιώργος Φουντάς, ο οποίος, ούτως ή άλλως, έχει οριστεί, με εντολή του Περιφερειάρχη κου Γιάννη Σγουρού, ως υπεύθυνος σε ζητήματα, που αφορούν την Αποχέτευση του Δήμου Μαρκοπούλου.                             

Με εκτίμηση,
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών,
Γιώργος Καβασακάλης