24/05/2012

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ


Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει την τιμή να φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου Διονύση Παπακώστα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (οδός Παπαβασιλείου 34). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012, με ώρες λειτουργίας: τις καθημερινές 18:00 - 21:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-13:00 & 18:00-21:00.

Ο Διονύσης Παπακώστας είναι ένας δημιουργός που αρέσκεται στο να αφηγείται την περιπέτεια της ζωής, παρά να καταφεύγει σε συμβολισμούς ή στο αδιέξοδο μιας δήθεν αφηρημένης παράστασης. Στα έργα του συνομιλεί με τον ανθρωπογενές περιβάλλον του παρελθόντος, αφουγκράζεται τις ζωές των ανθρώπων, μυείται στον έρωτα κι εκστασιάζεται με τον αισθησιασμό των ερωτικών ωρών.

Η θεματολογία στη συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει έργα ρεαλιστικά και αφηρημένα. Ειδικότερα περιλαμβάνει συνθέσεις, νεκρές φύσεις, πορτραίτα, θαλασσογραφίες, θέματα από τη μυθολογία, έργα εμπνευσμένα από μεγάλους ποιητές, Έλληνες και ξένους, όπως επίσης και μια σειρά από χαρακτικά. Έτσι, παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη και διαχρονική δουλειά του καλλιτέχνη.

Ο Δ. Παπακώστας σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Το 1972 παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στην Kunst Academis στο Μόναχο και το 1976 στην Ecole des Beauc Arts στο Παρίσι, όπου και υπήρξε συνεργάτης στο ατελιέ του Γιάννη Τσαρούχη. Έργα του υπάρχουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις Πινακοθήκες Καλαμάτας και Ιωαννίνων και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αλέξανδρου Ιόλα, Ναυπλιώτη κ.α.).

Στο ελληνικό εικαστικό χώρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1968, παίρνοντας μέρος σε ομαδική έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Έκτοτε έχει στο ενεργητικό του δέκα εννιά ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και συμμετοχή σε περισσότερες από δέκα ομαδικές. Αντίστοιχα, έχει εκθέσει σε δεκάδες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων: στη γκαλερί Rauch του Μονάχου, στην Μπενιάλε της Βαρκελώνης, στις γκαλερί Salon des Aristes Francais, Salon d' Automne και Nouveau salon de Paris, στην γκαλερί Grand Salon des Artistes Quebec του Καναδά, στην γκαλερί Expo της Νέας Υόρκης, στην γκαλερί des Artistes Francais του Τόκιο. To 2006 συμμετείχε στο «Φθινοπωρινό Σαλόνι» στο Παρίσι, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού και Επικοινωνίας κ. Renaud Donnedieu de Vabres, καθώς και του Δημάρχου Παρισίων κ. Bertrand Delanoe.