20/02/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ (ΚΑΝ)


Αγαπητοί Συμπολίτες!

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του (Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου), ο Συνδυασμός της Δημοτικής Παράταξής μας ¨ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ¨, μετά από αίτημα αρκετών συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων, συζήτησε ξανά και διεξοδικά, παρουσία είκοσι πέντε (25) μελών του Ψηφοδελτίου μας, το θέμα της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην πόλη μας. Επίσης συζήτησε, την μέχρι σήμερα, πορεία των έργων της Δημοτικής Αρχής.
Υπήρξαν δύο εισηγήσεις!
Η εισήγηση που έγινε από τον υπογράφοντα, ήταν σαφής:
1  A.)  Θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ σωστή, την απόφαση που είχαμε πάρει πριν τρεις μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το Κ.Α.Ν., για δύο λόγους:
Α.) Γιατί δίνει σε απόλυτα εθελοντική βάση, σε όσους (κυρίως ετερόθρησκους και ετερόδοξους) πολίτες το επιθυμούν, την δυνατότητα να κάνουν χρήση, του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους, το οποίο έχει εξειδικευτεί με σχετικό Νόμο και Προεδρικό Διάταγμα, για την τελική αυτοδιάθεση του σώματός τους, με την διαδικασία της αποτέφρωσης (και όχι καύσης), αντί της ταφής.
Στο επίπεδο της εθελοντικής άσκησης, από οποιοδήποτε πολίτη, συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων, δεν μπορούν να υφίστανται ούτε περιορισμοί, ούτε εκπτώσεις ή απαγορεύσεις στην άσκησή τους, γιατί τότε ανοίγουν επικίνδυνες και αντιδημοκρατικές ¨Κερκόπορτες¨!

Β.) Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο με την νέα χωροθέτησή του, στην έξοδο της πόλης μας προς τα Καλύβια, κοντά στο κτίριο της επιχείρησης ¨Παπαπολίτης¨, δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα με την γειτνίασή του με το Νεκροταφείο του Δήμου μας, έτσι ώστε να μην θίγονται σε καμία περίπτωση, τα θρησκευτικά συναισθήματα αρκετών συμπολιτών μας, τα οποία αυτονόητα σεβόμαστε!

 Ταυτόχρονα, ειδικός επιστήμονας του Δήμου Μαρκοπούλου, θα έλεγχε καθημερινά, την απαρέγκλιτη τήρηση των περιβαλλοντικών προϋποθέσεων!
Το έργο θα γινόταν με Αυτοχρηματοδότηση από Ιδιώτη Επενδυτή, ο Δήμος μας δεν θα επιβαρυνόταν ούτε με ένα (1) Ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή, ο Δήμος Μαρκοπούλου θα είχε καθαρά ετήσια έσοδα, της τάξης των 300 – 500 χιλιάδων Ευρώ!
Τα χρήματα αυτά, θα δίνονταν, για να αντιμετωπίζουμε σειρά ζωτικών αναγκών, στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου Μαρκοπούλου!

Και εδώ ερχόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα:
Ο υπερχρεωμένος Δήμος Μαρκοπούλου, που έχει συνολικό χρέος δέκα οκτώ (18) εκ. Ευρώ, εφέτος (2012), παίρνει ως Κρατική Επιχορήγηση, το 40% των χρημάτων, που έπαιρνε πριν τρία (3) χρόνια!

ΛειτουργοΥμε δηλαδΗ πλΕον, με καθαρΗ μεΙωση κρατικΩν εσΟδων, της τάξης του 60%!!

Το γεγονός, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου, δεν έχει ήδη καταρρεύσει, αυτό οφείλεται  στον λόγο, ότι μαζί με την πλειοψηφία των φιλότιμων εργαζόμενων του Δήμου μας, οι Αντιδήμαρχοι, πολλοί Δημοτικοί μας Σύμβουλοι και τέλος εγώ, κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, δουλεύοντας σκληρά και οργανωμένα, καθημερινά, δώδεκα και δέκα τέσσερις ώρες, μέχρι τα Μεσάνυχτα πολλές φορές, για να συνεχίσει ο Δήμος μας να λειτουργεί και να μπορεί να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς, στις υποχρεώσεις του.

Γνωρίζετε καλά, ότι παραλάβαμε ένα διαλυμένο και υπερχρεωμένο Δήμο, τον οποίο αναδιοργανώνουμε καθημερινά στην λειτουργία του και προσπαθούμε να κάνουμε οικονομίες, ώστε όλες οι Υπηρεσίες μας να λειτουργούν λιτά, αλλά αξιοπρεπώς! Επίσης βελτιώσαμε αισθητά, (παρά την ανεύθυνη συμπεριφορά, πολλών συμπολιτών μας) και ορισμένους  τομείς της καθημερινότητας, όπως η Καθαριότητα.

Ταυτόχρονα, ασκούμε μια πρότυπη Κοινωνική Πολιτική, με χρηματικές μειώσεις έως και 45%, στις εισφορές των Γονέων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, 50% στην Πλάζ Αυλακίου, προχωρήσαμε στην δημιουργία ενός νέου ΚΑΠΗ στο Πόρτο – Ράφτη, στην λειτουργία του πρώτου ¨Κοινωνικού Παντοπωλείου¨, στην Ανατολική Αττική, στην προσθήκη τριών (3) νέων Σχολικών Αιθουσών και παίρνουμε αρκετές νέες πρωτοβουλίες, όπως την προγραμματιζόμενη λειτουργία Αίθουσας – Πολυχώρου για την Νεολαία και τις Πολιτιστικές Ομάδες της πόλης μας!

Επίσης αγωνιζόμαστε και σύντομα θα έχουμε καλά νέα για την χρηματοδότηση της Αποχέτευσης από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ενώ είμαστε κοντά, στο να συμφωνήσουμε και να εισπράξουμε μέσω της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, σε βάθος δύο (2) περίπου ετών,  Λατομικά Τέλη, που ποτέ δεν διεκδίκησαν οι προηγούμενες Διοικήσεις, ύψους τριών (3) εκατομμυρίων Ευρώ!

Αυτά έγιναν σε δέκα τέσσερις (14) μήνες και σε συνθήκες πλήρους οικονομικής ασφυξίας!

Όμως, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας του Δήμου μας, είναι πάρα πολλές και πιεστικές και το επίσημο κράτος, μας έχει κυριολεκτικά εγκαταλείψει στην τύχη μας, μεταβιβάζοντας μόνο αρμοδιότητες και κόβοντας σχεδόν όλες τις επιχορηγήσεις!

Χρειαζόμαστε λοιπόν κατεπειγόντως έσοδα, για στοιχειώδεις ανάγκες του Δήμου Μαρκοπούλου και δίνουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1.)  Η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει, εδώ και δυόμισυ μήνες, στην τύχη τους, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς!
Δεν έχει εγκρίνει την πρόσληψη των εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, ούτε πληρώνει τις ήδη εργαζόμενες Κυρίες, εδώ και δυόμισυ (2 ½ )  μήνες!!

Πλήρης εγκατάλειψη, με στόχο να τους κλείσει, στα χέρια της Αυτοδιοίκησης!

Μια ανύπαρκτη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, μας δίνει μόνο θεωρητικές οδηγίες και ευχές, καμία λύση!
Εάν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σήμερα, εξακολουθούν να λειτουργούν, οφείλεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά των εργαζομένων, τις οποίες ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά δημοσίως και στην επιχορήγηση του Δήμου Μαρκοπούλου στα λειτουργικά έξοδα, με 260 Χιλ. Ευρώ ετησίως, αφού τα ετήσια έξοδα είναι 400 χιλ. Ευρώ και τα Τροφεία, που πληρώνουν οι Γονείς, είναι 140 χιλ. Ευρώ ετησίως!

2.)  Χρειαζόμαστε νέα Σχολεία! Η Κυβέρνηση διαρκώς υπόσχεται, ότι θα εντάξει την κατασκευή νέων Σχολείων στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, καταθέτουμε πλήρεις Φακέλους και  συνεχώς οι ημερομηνίες ένταξης στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, μετατίθενται προς τα πίσω, για ένα και πλέον χρόνο, λόγω της διάλυσης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων!  
Τον δε Υφυπουργό Ανάπτυξης, κο Γ. Νικητιάδη, τον αναζητούμε τηλεφωνικώς και εγγράφως, εδώ και δύο μήνες, για ένα ραντεβού, σχετικά με την παραχώρηση έκτασης 50 στρεμμάτων στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, για Συγκροτήματα Σχολείων και ο εν λόγω κύριος Υφυπουργός, είναι μονίμως απών και εξαφανισμένος, σε ¨Συσκέψεις και Συναντήσεις¨!

Αγαπητοί Συμπολίτες!

Η ανάγκη κάλυψης δεκάδων καθημερινών αναγκών του Δήμου Μαρκοπούλου, αλλά και οι ανάγκες των δημοτών μας κάνουν απόλυτα αναγκαίες διαρκείς πρωτοβουλίες, που έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος!
Π.χ: Εκατοντάδες συμπολίτες μας, ψάχνουν για μια θέση εργασίας: Συμμετέχουμε ήδη, σε δύο προγράμματα για ανέργους, για το πρώτο δεχόμαστε ήδη αιτήσεις και επιδιώκουμε την ένταξή μας, σε ένα τρίτο πρόγραμμα παροχής εργασίας!

Λειτουργώντας λοιπόν, για να επανέλθουμε στο αρχικό θέμα μας, με ένα αντίστοιχο διπλό σκεπτικό (κατοχύρωσης στην πράξη ενός ατομικού δικαιώματος και εξεύρεσης οικονομικών πόρων), πάρθηκε και η απόφαση για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωση Νεκρών.
Στην πράξη, εδώ και δύο μήνες, διαπιστώσαμε μια εξαιρετικά έντονη αντίδραση, πολλών συμπολιτών μας!

Ανεξάρτητα, απ’ το πόσο βάσιμα ή απλώς κινδυνολογικά, είναι πολλά απ’ τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν, η Δημοτική Αρχή οφείλει να τα εξετάσει και ήδη το έχει κάνει.

Κι’ αυτό θα επιδιώξουμε να γίνει με ηρεμία, νηφαλιότητα και ανταλλαγή επιστημονικών επιχειρημάτων, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την μεθεπόμενη Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ.         

Εκεί, απ’ την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, θα υπάρξουν πλέον, δύο διαφορετικές εισηγήσεις.

Η πρώτη, με Εισηγητή τον υπογράφοντα, που παραμένει απολύτως σταθερή στην γνωστή πρότασή μας, με μοναδική αλλαγή, την χωροθέτηση στην έξοδο της πόλης μας, προς τα Καλύβια.  

Η δεύτερη πρόταση, με Εισηγητή, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κο Κ. Αλλαγιάννη, η οποία προτείνει την επ’ αορίστω, αναστολή κατασκευής του έργου, με βασικό επιχείρημα, ότι για ένα τέτοιο έργο, που δεν έχει ξανακατασκευαστεί στην Ελλάδα, απουσιάζει όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε, η αναγκαία ευρύτερη κοινωνική συναίνεση!
Με την άποψη αυτή, την οποία σέβομαι και η οποία καμία σχέση δεν έχει, με τα φαιδρά λαϊκίστικα επιχειρήματα που παρέθεσε η Αντιπολίτευση, σε σχετική εσωπαραταξιακή μας ψηφοφορία, συντάχθηκαν ήδη, οκτώ (8) Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Πλειοψηφίας!

Κατόπιν αυτών και λόγω του ότι, δεν τίθεται θέμα παραταξιακής πειθαρχίας, αφού το συγκεκριμένο έργο, δεν ήταν μέρος του προεκλογικού μας Προγράμματος, είναι προφανές, ότι η σχετική πρότασή μας, πιθανότατα θα καταψηφιστεί από δέκα πέντε (15) Δημοτικούς Συμβούλους συνολικά και το έργο δεν θα υλοποιηθεί!

Όμως, μας δίνεται πλέον η ευκαιρία, την ερχόμενη Τετάρτη, ήρεμα και αποφορτισμένοι από άσκοπες εντάσεις, να διεξάγουμε ένα τεκμηριωμένο και ουσιαστικό, πολιτικό και επιστημονικό διάλογο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα!

Θέλω να πιστεύω, ότι από αυτήν την διαδικασία, θα βγούμε όλοι σοφότεροι, εμπειρότεροι και κυρίως έχοντας αποδείξει, ότι μπορούμε να εξετάσουμε ένα λεπτό θέμα, με την απαραίτητη σοβαρότητα!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.