27/01/2012

ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ


ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το υποθαλάσσιο τμήμα των βραχωδών απόκρημνων περιοχών του Πόρτο Ράφτη αντικείμενο επιστημονικής έρευνας! Ο δήμος Μαρκόπουλου ευαισθητοποιείται σε θέματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την δραστήρια ομάδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, κ. Νίκης Ευελπίδου, στις 14/01/2012 πραγματοποίησε με επιτυχία παράκτια γεωλογική έρευνα στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη. Σκοπός της έρευνας ήταν η μελέτη των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας τόσο εξαιτίας ευστατικών κινήσεων (που σχετίζονται με την παγκόσμια μεταβολή στάθμης θάλασσας λόγω κλιματικών αλλαγών), όσο και εξαιτίας της τεκτονικής που έχει επηρεάσει την περιοχή τα τελευταία 10.000 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκε συστηματικά το υποθαλάσσιο τμήμα των βραχωδών απόκρημνων περιοχών, στις οποίες έχουν αποτυπωθεί ενδείξεις μεταβολών στάθμης θάλασσας.

Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του Δημάρχου κου Σωτήρη Μεθενίτη και της Αντιδημάρχου κας Μαρίας Κιμπιζή, οι οποίοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο την έρευνα αυτή αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος. Κοντά στην ομάδα βρέθηκε και ο Ν.Ο.Ι.Ε.Σ Πόρτο Ράφτη, με την υποστήριξη του Προέδρου, κου Τάσου Νικολακόπουλου καθώς και την συμβολή του κου Γκάμπι Σαλίμπα, ο οποίος συνόδευσε τους ερευνητές με το ιδιωτικό του σκάφος. Η έρευνα στο Πόρτο Ράφτη διεξήχθη με επιτυχία και τα αποτελέσματα της αναμένονται την άνοιξη .