13/01/2012

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, σε ανυπόγραφη επιστολή με θέμα το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών


Αγαπητοί Συμπολίτες!

Την ίδια στιγμή που η ανεργία και η οικονομική κρίση έχουν γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά σε Μαρκόπουλο και Πόρτο – Ράφτη και ο Δήμος Μαρκοπούλου, προσπαθεί να λειτουργήσει με τα μισά χρήματα από πρόπερσι και μειωμένο προσωπικό.
Την ίδια ώρα, που κάνουμε διαρκείς και αγωνιώδεις προσπάθειες, με συγκροτημένες μελέτες και τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις και έχουμε σοβαρότατες πιθανότητες, να εξασφαλίσουμε στο επόμενο εξάμηνο, περισσότερες από εκατόν είκοσι (120) νέες θέσεις εργασίας για τους άνεργους συμπατριώτες μας.
Την ίδια περίοδο, που με σχεδόν ανύπαρκτους οικονομικούς πόρους και σε ένα καταχρεωμένο Δήμο, ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, προετοιμάζουμε ένα νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό, λειτουργήσαμε ένα δεύτερο ΚΑΠΗ, μειώσαμε έως και 50%, την συμμετοχή των γονιών στα έξοδα των Βρεφονηπιακών Σταθμών και προσθέσαμε τρείς (3) νέες αίθουσες διδασκαλίας στα Σχολεία της πόλης μας, αυτή ακριβώς την περίοδο, διάλεξαν οι ανώνυμοι εκπρόσωποι, δήθεν εκκλησιαστικών και υπερορθόδοξων απόψεων για να φανατίσουν και να διχάσουν τους συμπολίτες μας, δημιουργώντας πλαστές εικόνες, με ψευδή και παραποιημένα στοιχεία!
Αναφερόμαστε στο γεγονός, ότι προχθές και με τον μανδύα ενός φορέα, που ακούει στο όνομα «Κίνηση Πολιτών Δήμου Μαρκοπούλου», επιχειρείται  από μια ανώνυμη μειοψηφία (χωρίς το θάρρος της υπογραφής), η καλλιέργεια ενός  κλίματος διχασμού στην τοπική κοινή γνώμη, σχετικά με την εξαγγελία κατασκευής και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Δήμο Μαρκοπούλου.
Σε έναν δημόσιο, δημοκρατικό διάλογο, οι ανώνυμες επιστολές δεν έχουν θέση και δεν χρειάζονται απαντήσεις. Η ανωνυμία προστατεύει αυτούς που διώκονται. Στην δημοκρατία όμως, «προστατεύει» αυτούς που δεν είναι ικανοί να διατυπώσουν ανοικτά τις θέσεις τους, ίσως γιατί γνωρίζουν εκ των προτέρων, πόσο σαθρά και αβάσιμα είναι τα επιχειρήματά τους! 
Το ζήτημα όμως είναι λεπτό και οι εσκεμμένες «παρανοήσεις», ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανώφελες εντάσεις στην τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, στην προαναφερθείσα ανακοίνωση, το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών «βαφτίζεται» Κρεματόριο, σε μια επιστημονικά απαράδεκτη και πολιτικά χυδαία και βρώμικη προσπάθεια, ταύτισής του,  με τα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης!
Θα απαντήσουμε όμως αναλυτικά, στα υπόλοιπα επιχειρήματα - ερωτήματα:
1.)  Η Δημοτική Αρχή ερωτάται ξανά και ξανά για το κόστος της επένδυσης, σε μια νέα  παραπλανητική προσπάθεια, να δημιουργηθεί η ψεύτικη εντύπωση, ότι πρόκειται για δημοτικό έργο που χρηματοδοτείται από εμάς.

Επαναλαμβάνουμε, ότι ο Δήμος μας δεν θα επενδύσει ούτε ένα Ευρώ, καθώς πρόκειται για ιδιωτική επένδυση, για την οποία ο επενδυτής, που θα αναδειχθεί από διεθνή διαγωνισμό, θα καταβάλει στον Δήμο  ετησίως, ένα προκαθορισμένο ποσό!

2.)  Στην  εν λόγω επιστολή, τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της απόφασης, μιας και αυτή, δεν ήταν στο προεκλογικό Πρόγραμμα της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Το ζήτημα δεν συζητήθηκε προεκλογικά, γιατί απλά προέκυψε, μετά τη διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, του Οκτωβρίου 2010! 
Με αυτή τη λογική όμως, ούτε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου θα έπρεπε να ιδρυθεί, όπως γίνεται,  μιας και δεν είχε εξαγγελθεί προεκλογικά! Όσον αφορά στο πόσο δημοκρατική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θυμίζουμε, ότι ήταν από τις λίγες αποφάσεις, που υποστηρίχθηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και ψηφίστηκε από όλους, πλην ενός, τους Δημοτικούς Συμβούλους!                     

3.)  Η δήθεν ευαισθησία για θέματα Περιβάλλοντος των επιστολογράφων, συμβαδίζει με την πλήρη άγνοια των επιστημονικών δεδομένων! Το εβδομήντα τοις εκατό (70%), του κόστους κατασκευής του συγκεκριμένου Έργου, αφορά στην εγκατάσταση φίλτρων και ειδικών χώρων, για τον απόλυτο περιορισμό της έκλυσης επικίνδυνων αερίων!

Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και δεν χωρά παρεκκλίσεις.
Επίσης, η λειτουργία του σχετικού μηχανισμού, θα εποπτεύεται καθημερινώς και διαρκώς, από ειδικό Επιστήμονα του Δήμου Μαρκοπούλου.
4.)  Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία αναφέρεται η επιστολή, αφορά μικρά Αποτεφρωτήρια, που λειτουργούν ήδη μέχρι και εκατό (100) χρόνια, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τα οποία όπως είναι λογικό και σωστό, θα πρέπει, είτε να αποκτήσουν σύγχρονες προδιαγραφές, είτε να κλείσουν. Καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα!!

5.)  Για το ζήτημα της αισθητικής υποβάθμισης της πόλης μας, τους ενημερώνουμε ότι το εν λόγω Κέντρο, θα πραγματοποιεί, στο μέγιστο, εννέα έως δέκα αποτεφρώσεις ημερησίως, οπότε το φαινόμενο που περιγράφουν ως «πασαρέλα νεκροφόρων», δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί, αφού η διέλευση και η είσοδος, θα γίνεται μία, ανά μία ώρα και απ’ τον παράδρομο της ¨Αττικής Οδού¨!   Επίσης, το έργο είναι σχεδιασμένο, έτσι ώστε να παρέχει απόλυτη διακριτικότητα στους συγγενείς και μηδαμινή οπτική όχληση στους διερχόμενους.
Θυμίζουμε όμως, ότι το ίδιο επιχείρημα, περί δήθεν αισθητικής υποβάθμισης, χρησιμοποιούν και οι  γνωστοί αντικληρικοί και θεομηδενιστές, οι οποίοι ζητούν επίμονα από τηλεοράσεως, την κατάργηση και του εθίμου της νεκρικής πομπής!

Ας προσέξουν οι ανώνυμοι ανησυχούντες, τι ανοησίες γράφουν, γιατί οι ίδιοι δικαιώνουν επιχειρήματα, που χρησιμοποιούν οι εχθροί της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

6.)  Επίσης, πόσο αισθητικά υποβαθμισμένη είναι π.χ. η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζωγράφου, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο Κοιμητήριο της χώρας, με πάρα πολλές κηδείες και αντίστοιχες νεκροφόρες ημερησίως και η οποία είναι ταυτόχρονα, από τις πιο περιζήτητες, για απόκτηση μόνιμης κατοικίας; Από άλλα πράγματα, που παλεύουμε ως Δημοτική Αρχή, όπως π.χ. η Αποχέτευση, εξαρτάται η Ποιότητα Ζωής, σε μια πόλη!
7.)  Τέλος, οι δύο (ευτυχώς μόνο) Ιερείς, που αφιερώνουν όλο τον χρόνο τους, γι’ αυτό και μόνο το θέμα, καλό θα ήταν στην δύσκολη εποχή που ζούμε, να πρωτοστατήσουν σε φιλανθρωπικό έργο, σε Μαρκόπουλο και Πόρτο – Ράφτη.
Ας ανοίξουν τα Ταμεία της Εκκλησίας, στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, δίνοντας χρήματα, σ’ αυτούς που τα χρειάζονται και όχι να ασχολούνται μονίμως με ένα θέμα, που η Βουλή και η Πολιτεία έχει λύσει.
Κλείνοντας να τονίσουμε, ότι μαθήματα δημοκρατικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής συνείδησης, από τους επιστήθιους φίλους του γνωστού, πετυχημένου επιχειρηματία και μάνατζερ, Ηγουμένου Εφραίμ, που μάλλον καθοδηγούν την όλη αντίδραση, δεν μπορεί να δέχεται κανένας έντιμος και δημοκρατικός πολίτης, πόσο μάλλον, μια δημοκρατικά εκλεγμένη και κοινωνικά μαχόμενη υπέρ των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας,  Δημοτική Αρχή!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.