10/11/2011

Ο Δήμος Μαρκοπούλου για το χαράτσι στα ακίνητα!


Ο Δήμος Μαρκοπούλου υιοθετεί πλήρως τις ενστάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), σχετικά με τη νομιμότητα του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών  «Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.» (γνωστό πλέον και ως «το χαράτσι της ΔΕΗ»), που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53, του Ν. 4021/2011.
 
Υπενθυμίζουμε, ότι ο ΔΣΑ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης του εν λόγω Ειδικού Τέλους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στις 24 Οκτωβρίου 2011. Η Αίτηση θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας ,στις 2 Δεκεμβρίου 2011.
 
Σύμφωνα με τις αιτιάσεις του ΔΣΑ, η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου, παραβιάζει βασικές διατάξεις του Συντάγματος! 
 
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, συνιστά προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας, καθώς οδηγεί όσους αδυνατούν να το πληρώσουν, στην πώληση μέρους της περιουσίας τους. 
 
Ο υπολογισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη ανατίθενται σε Ανώνυμες Εταιρίες και όχι σε όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, όπως ρητώς ορίζει το Σύνταγμα. 
 
Στον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, δεν λαμβάνονται υπόψη βασικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και ο ήδη υπάρχων Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), παραβιάζοντας έτσι, τις αρχές της φορολογικής ισότητας και της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας στο ίδιο οικονομικό έτος, αντίστοιχα. 
 
Τέλος, η απειλή κυρώσεων, με τη μορφή διακοπής της ηλεκτροδότησης, όσων αδυνατούν να καταβάλουν το χαράτσι, προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς εκβιάζει τον πολίτη, με την αφαίρεση ενός ζωτικού αγαθού, απαραίτητου για τη διαβίωσή του.
 
Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ξεδιάντροπη άσκηση ψυχολογικής βίας προς τους πολίτες, από μια Κεντρική Διοίκηση, που νομοθετεί σε καθεστώς πανικού.
 
Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων πολιτών, σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας, κατά του συγκεκριμένου τέλους. Σε παρόμοιες κινήσεις, έχουν προχωρήσει ορισμένοι Δήμοι της Αττικής.
 
Σύμφωνα με έρευνα την οποία διενεργήσαμε, οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από άλλες Δημοτικές Αρχές, σχετικά με την προστασία των πολιτών, στην περίπτωση που αυτοί αποφασίσουν να μην καταβάλουν το Ειδικό Τέλος, είναι νομικά αστήρικτες, πρακτικά μη εφαρμόσιμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταφανώς πρόχειρες!
 
Για παράδειγμα, η προτροπή για πληρωμή, μόνο των τακτικών χρεώσεων του λογαριασμού της ΔΕΗ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν είναι πλέον δυνατή, μετά από απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 
 
Επίσης, η εντολή που έχει η ΔΕΗ, είναι ξεκάθαρη: Άμεση διακοπή ηλεκτροδότησης σε όσους προχωρούν, μόνο σε μερική εξόφληση του λογαριασμού. 
 
Είναι σίγουρο, ότι καμία δημοτική υπηρεσία, δεν θα είναι σε θέση να προστατέψει όλους τους δημότες - καταναλωτές, τη στιγμή που η ΔΕΗ ή οι λοιποί πάροχοι, θα διακόπτουν την ηλεκτροδότηση μιας οικίας. Τα περί «ομάδων εθελοντών», αόριστα διατυπωμένα, προκαλούν απλά μεγαλύτερη σύγχυση! Ποιος άραγε θα αναλάβει την  επανασύνδεση, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και μάλιστα γνωρίζοντας τις αυστηρές ποινικές κυρώσεις;
 
Χωρίς να αγνοούμε ούτε την αδικία, αλλά ούτε και τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται άλλωστε και ο Δήμος Μαρκοπούλου, θεωρούμε ότι η κίνηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία προτάσσει την υπεράσπιση της νομιμότητας του Συντάγματος της Πατρίδας μας, είναι η πιο ενδεδειγμένη αντίδραση, αυτή τη στιγμή. Η προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Ειδικού Τέλους είναι η πραγματική ελπίδα, μιας κοινωνίας που βάλλεται από παντού.
 
ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ:
 
Ο Δήμος Μαρκοπούλου θα προχωρήσει άμεσα, στην αποστολή Εξωδίκου Πρόσκλησης προς κάθε Αρμόδιο Δικαστήριο και Αρχή, με το οποίο θα καλεί τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ να απέχουν από κάθε αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών και χρηστών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το αντισυνταγματικό «Χαράτσι», μέχρι και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, περί της συνταγματικότητας των διατάξεων του Ν. 4021/2011. Επίσης, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ, καθώς και οι εντεταλμένοι για τη διακοπή ηλεκτροδότησης υπάλληλοι, θα ευθύνονται προσωπικώς, αστικώς και ποινικώς, για οποιαδήποτε ζημιά που θα προκληθεί στους ιδιοκτήτες και χρήστες από τη διακοπή!     
       
Βέβαια, σε καμία περίπτωση, δεν απορρίπτουμε ακόμη δραστικότερες κινήσεις για την προστασία των συμπολιτών μας. Τις εξετάζουμε, λαμβάνοντας όμως πάντοτε υπόψη τις δυνατότητες του Δήμου Μαρκοπούλου! Συγκεκριμένα, στις οριακές περιπτώσεις που η ΔΕΗ προχωρήσει παρανόμως στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, σε ιδιοκτήτες και χρήστες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ο Δήμος Μαρκοπούλου θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, που θα εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στις οικίες αυτών, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων!        
 
Οι πολίτες θα πρέπει να είναι σίγουροι, ότι δεν θα μείνουμε θεατές στις ραγδαίες αυτές εξελίξεις. Το έχουμε άλλωστε αποδείξει και στην υπόθεση της Κερατέας και στο θέμα της μετεγκατάστασης κοινότητας Ρομά στα Μεσόγεια, που απεργάστηκαν Κεντρική Διοίκηση και μεγαλοεργολάβοι.