15/09/2011

ΑΠAΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔHΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟYΛΟΥ ΣΤΟΝ κ. ΣIΜΟ ΔΗΜΗΤΡΙAΔΗ


Η προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας από τον κ. Σίμο Δημητριάδη, σχετικά με την δεδομένη εκ μέρους του, καταπάτηση δημοτικού κοινόχρηστου πεζόδρομου στο Πόρτο Ράφτη, δεν μας εκπλήσσει.
 Η ουσία της υπόθεσης παραμένει, ότι ο κ. Σίμος Δημητριάδης, που τόσο κόπτεται για την διαφύλαξη των δημόσιων χώρων στον Δήμο μας, καθώς υπήρξε ο ενορχηστρωτής, της ύπουλης επιχείρησης ακύρωσης του προγράμματος οικονομικής σωτηρίας του Γεωργικού Συνεταιρισμού «ΜΑΡΚΟ», μέσω της ήπιας αξιοποίησης της «Πούντας», καταπάτησε δημοτικό κοινόχρηστο πεζόδρομο, στις παρυφές του παλιού Ρυμοτομικού Σχεδίου, τον οποίο ο ίδιος είχε πριν παραχωρήσει!!
 Το επιχείρημά του, είναι πραγματικά εντυπωσιακό:
Ως βασική του δικαιολογία, προβάλλει την προσωρινή ακύρωση του Ρυμοτομικού Σχεδίου, με την  απόφαση του ΣτΕ  3217/1999, για την περιοχή της Π.Ε. 1-2, (γειτονιάς) Πόρτο Ράφτη.
Είναι όμως προφανές και στον πιο αδαή, ότι η εν λόγω προσωρινή ακύρωση, δεν νομιμοποιεί την καταπάτηση, ούτε εξαφανίζει από τον χάρτη τη δεδομένη, οικοδομική πραγματικότητα. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς το Σχέδιο Πόλης, συνήθως επιστρέφει με ελάχιστες αλλαγές!
Στη περίπτωση του κ. Δημητριάδη, αυτός απλώς, συνειδητά προχώρησε στην εν λόγω καταπάτηση, ποντάροντας στη αναταραχή που είχε δημιουργήσει η ακύρωση του 1999, ¨ξεχνώντας¨, ότι η οικοδομική του άδεια, εκδόθηκε με συγκεκριμένες πολεοδομικές προϋποθέσεις.
Τι προτείνει δηλαδή ο κ. Σ. Δημητριάδης, με την ιδιότητα του  Πολιτικού  Μηχανικού;
Κάθε φορά που έχουμε προσωρινή άρση ρυμοτομικού σχεδίου, να χτίζουν οι πολίτες ΑΥΘΑΊΡΕΤΑ, σε Πλατείες και Δρόμους, γιατί στο μελλοντικό Σχέδιο Πόλης, ίσως να μην βρίσκονται εκεί; 
Είναι πραγματικά θλιβερό και ένδειξη πολιτικής κατάντιας, να υποστηρίζει ο ¨υπέρμαχος¨ των κοινόχρηστων χώρων, ότι ακόμα και η παραχώρηση χώρου σε κοινή χρήση που έκανε, ώστε να βγάλει άδεια και να κτίσει, δεν τον δεσμεύει, μόλις κατέπεσε το Σχέδιο Πόλης!!!
Εάν όλοι σκέφτονταν και ενεργούσαν έτσι, το Πόρτο – Ράφτη θα ήταν μια απέραντη Αυθαιρετούπολη, χωρίς δρόμους και Πλατείες!!
Το παράδοξο της υπόθεσης, είναι ότι σήμερα, ο κ Σίμος Δημητριάδης έχει προσφύγει κατά του νέου Ρυμοτομικού Σχεδίου (2009), καθώς θεωρεί, ότι ο αποχαρακτηρισμός της γειτονικής ιδιοκτησίας ως δασικής και η ένταξη αυτής στο νέο Σχέδιο παρουσιάζει προβλήματα…
Εάν η προσφυγή του γίνει δεκτή, τότε η ιδιοκτησία του κ. Δημητριάδη μετατοπίζεται αυτόματα στις παρυφές του Σχεδίου.Σ’ αυτή την περίπτωση, έχουμε επιστροφή στο καθεστώς του παλαιού Σχεδίου, με το καταπατημένο τμήμα να μετατρέπεται πάλι σε κοινόχρηστο πεζόδρομο, καθώς όλα τα ρυμοτομικά σχέδια, «τελειώνουν» σε οδούς και όχι σε ιδιοκτησίες.
Εάν η προσφυγή του δεν γίνει δεκτή, τότε το γειτονικό οικόπεδο εντάσσεται κανονικά στο Σχέδιο και δύναται να οικοδομηθεί, με …τραγικά αποτελέσματα για το βιοτικό επίπεδο του κ. Δημητριάδη, καθώς το μελλοντικό ακίνητο, θα του εμποδίζει… τον οπτικό ορίζοντα.
Σίγουρα το δίλημμα είναι μεγάλο: Ψησταριά ή θέα;     
Τέλος, στην παρούσα φάση, δεν μας απασχολούν και τόσο οι αστείες απαντήσεις και τα τραγελαφικά ¨επιχειρήματα¨ του κ. Δημητριάδη.
Μας απασχολεί όμως, το εάν η παράταξη της «Δύναμης Ελπίδας» υιοθετεί, τόσο τις πρακτικές, όσο και τα επιχειρήματα του Πολιτικού  Μηχανικού, κου Σ. Δημητριάδη.
Περιμένουμε λοιπόν την επίσημη απάντηση και δημόσια τοποθέτηση της ¨Δύναμης Ελπίδας¨ :
1.)  Υιοθετεί πολιτικά, με τα επιχειρήματα που προβάλλει, την πρακτική καταπάτησης Δημοτικού Πεζόδρομου, εκ μέρους του κου Δημητριάδη, ναι ή όχι;
2.)  Δέχεται πολιτικά την επιχειρηματολογία, ότι μόλις ακυρώνεται το Σχέδιο Πόλης, κανένας δεν δεσμεύεται πλέον από τίποτα και κυρίως απ’ τις προϋποθέσεις της νόμιμης Άδειας, που εξεδόθη απ’ την Πολεοδομία, ναι ή όχι;
Προσωπικά, ως Δήμαρχος Μαρκοπούλου, δηλώνω προκαταβολικά, ότι εάν κάποιος Δημοτικός μου Σύμβουλος, είχε λειτουργήσει ή πρόκειται να λειτουργήσει, όπως ο κος Σ. Δημητριάδης, καταπατώντας δημοτικό πεζόδρομο, αμέσως, για λόγους πολιτικής εντιμότητας και δεοντολογίας, θα διαγραφεί απ’ την Παράταξή μας, χωρίς δεύτερη σκέψη και συζήτηση με αστεία επιχειρήματα, όπως αυτά του κ. Σ. Δημητριάδη.
Η Παράταξή μας βέβαια, έχει ευτυχώς, άλλης ποιότητας στελέχη, όπως ο κ. Σπύρος Γέγος, που για το κοινό καλό του Σχεδίου Πόλης, έκανε εις βάρος του εαυτού του, οικονομική θυσία, πολλών χιλιάδων Ευρώ και όχι καταπάτηση δημοτικού πεζόδρομου!
Σήμερα, τα ψέματα τελείωσαν!
Η παράταξη του κου Σ. Δημητριάδη, να πάψει να κρύβεται πίσω από αυτόν και να τοποθετηθεί δημόσια.
Να μάθουμε όλοι, την επίσημη θέση της.
Αλλιώς, στην πράξη θα αποδειχθεί, ότι πρέπει να λέγεται ¨Δύναμη Καταπατητών¨ και όχι ¨Δύναμη Ελπίδας¨!

Με ιδιαίτερη τιμή,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.
Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας.