08/09/2011

Επικείμενη Μετεγκατάσταση Ρομά (Τσιγγάνων) από την περιοχή του Ελαιώνα στον Δήμο Μαρκοπούλου

Αγαπητοί συμπολίτες,

Έπειτα από επίκαιρη ερώτηση Βουλευτού της Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Αττικής, ενημερωθήκαμε για την επικείμενη μετεγκατάσταση κοινότητας Ρομά (Τσιγγάνων), σε  περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου.

Συγκεκριμένα, βάσει ειδικής μελέτης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ), που φέρει τον τίτλο «Για την Εξεύρεση Χώρων στην Αττική για τη Μετεγκατάσταση των Ρομά από την Περιοχή του Ελαιώνα», μεταξύ άλλων, δύο περιοχές του Δήμου Μαρκοπούλου ορίζονται ως κατάλληλες, για τη δημιουργία Οργανωμένων Εγκαταστάσεων Πλανόδιων (ΟΕΠ), που θα φιλοξενήσουν σημαντικό αριθμό μελών της κοινότητας των Ρομά.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται α) βορείως της πόλης του Μαρκοπούλου, μεταξύ της διασταύρωσης των Λεωφόρων Βραυρώνος και Πόρτο Ράφτη και της περιοχής του Βαραμπά και β) ανατολικά της πόλης του Μαρκοπούλου, στους πρόποδες του Όρους Μερέντα.    

Για την επιλογή των δύο αυτών περιοχών, όπως και των υπολοίπων, που σημειώτεον βρίσκονται όλες στην Ανατολική Αττική και κυρίως στα Μεσόγεια, χρησιμοποιήθηκαν τα εξής κριτήρια αξιολόγησης: Διαθεσιμότητα και αξίες γης, ημιτελή ρυμοτομικά σχέδια, πρόσβαση στο κυκλοφοριακό δίκτυο και εγγύτητα στον οικιστικό ιστό.

Η προχειρότητα (ή ίσως η υστεροβουλία) που χαρακτηρίζει την εν λόγω Μελέτη, κυριολεκτικά τρομάζει!

Τι νόημα έχει άραγε το κριτήριο της εγγύτητας σε οικιστικό ιστό, εάν η συγκεκριμένη πόλη δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, για να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τη μαζική εγκατάσταση νέου πληθυσμού;

  • Δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, οι κύριοι συντάκτες της Μελέτης, ότι η Ανατολική Αττική δεν διαθέτει κεντρικό Νοσοκομείο, παρά μόνο υποστελεχωμένα τοπικά Κέντρα Υγείας;

  • Δεν γνωρίζουν, ότι τα Μεσόγεια δεν διαθέτουν Αποχετευτικό Δίκτυο;

  • Δεν γνωρίζουν, ότι το Δίκτυο Ύδρευσης παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα; 

  • Δεν έχουν ενημερωθεί οι ιθύνοντες που εξετάζουν την εφαρμογή της Μελέτης από τους συναδέλφους τους στο Υπουργείο Παιδείας, για το κλείσιμο σχολικών μονάδων στην Ανατολική Αττική, στα πλαίσια των περικοπών του «Μνημονίου»;

Ο Δήμος Μαρκοπούλου είναι κάθετα αντίθετος στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για απλή μεταφορά του προβλήματος της φιλοξενίας των Ρομά, από μια περιοχή, όπως ο Ελαιώνας, που διεκδικείται ως επενδυτικό «φιλέτο», σε μια άλλη, όπως τα Μεσόγεια, που τείνουν να μετατραπούν στην «πίσω αυλή» των Αθηνών».

Ξεκαθαρίζουμε, ότι δεν μας απασχολεί η φυλετική ιδιαιτερότητα της κοινότητας των Ρομά, παρά μόνο η υπόθεση της μαζικής εγκατάστασης πληθυσμού. Εάν η Πολιτεία προχωρούσε άμεσα στη γενναία αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου μας, βεβαίως και θα συζητούσαμε την πιθανή φιλοξενία οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας, ανεξαρτήτως καταγωγής ή προσδιορισμού.

Το θέμα και οι άμεσες αντιδράσεις σ’ αυτό, θα συζητηθούν κατά προτεραιότητα και επειγόντως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.