11/09/2011

Ο Δήμος Μαρκοπούλου για τη Νέα Σχολική Χρονιά!



Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου εύχεται ολόψυχα στη μαθητική κοινότητα και στους παιδαγωγούς, μια δημιουργική σχολική χρονιά.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή, έθεσε ως μια βασική προτεραιότητά της, τον τομέα της Παιδείας.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι το νέο σχολικό έτος δεν ξεκινάει με τους καλύτερους  οιωνούς. 

Η χρηματοδότηση του Δήμου Μαρκοπούλου σε θέματα Παιδείας, είναι εξαιρετικά μειωμένη, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές! Οι ελλείψεις σε Σχολική Στέγη, εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά κυρίως η τραγική κατάσταση με τα σχολικά βιβλία, που για πρώτη φορά μετά το 1976, δεν θα βρίσκονται στα χέρια της πλειοψηφίας των μαθητών έως το τέλος Οκτωβρίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Παρά το δυσβάσταχτο χρέος των δεκαοκτώ (18) εκατομμυρίων Ευρώ, που «κληρονομήσαμε» από τις απερχόμενες Διοικήσεις, αλλά και το εφιαλτικό σκηνικό των περικοπών του «Μνημονίου», προχωρήσαμε με συντονισμένες προσπάθειες, στην αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών προβλημάτων των Σχολείων του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα:

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, ολοκληρώσαμε έναν επιτυχημένο διαγωνισμό για την αγορά και ήδη τοποθετήσαμε τρεις (3) προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας, για την ενίσχυση σχολικών μονάδων του Δήμου Μαρκοπούλου. Προφανώς, η λύση δεν είναι η καλύτερη, αλλά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης είναι σαφέστατα προτιμότερη, από την πιθανότητα λειτουργίας σχολείων με διπλές βάρδιες!

Επίσης, σε διάστημα δύο (2) εβδομάδων, τον μήνα Αύγουστο, και χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μαρκοπούλου, προχώρησε στη σύνταξη Μελέτης για τη Μεταφορά των Μαθητών, για το έτος 2012. Η Κεντρική Διοίκηση είχε θέσει ως προϋπόθεση την εν λόγω Μελέτη, για να μπορεί ο Δήμος Μαρκοπούλου να κάνει χρήση της προηγουμένης σύμβασης, για τη χρονική περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011.      

Οι παρεμβάσεις μας σε θέματα επισκευών και συντήρησης, έχουν φέρει το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων, σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν αγνοούμε φυσικά, ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα και απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες από όλους μας. Διεκδικούνται χρήματα, που προς το παρόν, δεν υπάρχουν.

Για το θέμα της Σχολικής Στέγης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, ότι εκδόθηκε η οικοδομική άδεια ανέγερσης, του 4ου Νηπιαγωγείου Μαρκοπούλου. Επίσης, έχουμε λάβει την έγγραφη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, ότι έως το τέλος Οκτωβρίου, θα  προωθηθεί η ένταξη, τόσο του 4ου Νηπιαγωγείου Μαρκοπούλου, όσο και του 2ου Λυκείου Πόρτο - Ράφτη στο ΕΣΠΑ, για χρηματοδότηση της κατασκευής τους!
Έχουμε καταθέσει πρόταση στα αρμόδια Υπουργεία, για το ζήτημα της παραχώρησης στον Δήμο Μαρκοπούλου, πενήντα (50) στρεμμάτων στην περιοχή του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας, για την ανέγερση Σχολικού Συγκροτήματος, που θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου μας σε σχολική στέγη, τα επόμενα είκοσι (20) χρόνια!                    

Ο Δήμος Μαρκοπούλου θα αναλάβει και φέτος το κόστος προμήθειας σε χαρτί και μελάνι, των Σχολείων της περιοχής. Επίσης, σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, έχουμε μεριμνήσει με δικές μας δαπάνες, για την προμήθεια όλων των μαθητών με ψηφιακούς δίσκους (CD), που θα περιέχουν το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.

Είναι σε όλους προφανές, ότι λόγω της μεγάλης υποχρηματοδότησης της Παιδείας απ’ την Κυβέρνηση, η αναταραχή και οι εντάσεις, στις τάξεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως και σε πολλούς τομείς του δημόσιου βίου, θα κυριαρχήσουν και φέτος. 

Η Δημοτική Αρχή θα υποστηρίξει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, τόσο της μαθητικής κοινότητας, όσο και των εκπαιδευτικών, των οποίων το έργο και η προσφορά, με μηδαμινά μέσα και με έκδηλη την επιχειρούμενη απαξίωσή τους ως ¨δημοσίων υπαλλήλων¨, δεν χαίρει της απαιτούμενης αναγνώρισης από την Πολιτεία. Βεβαίως, κανείς δεν επιθυμεί κλειστά Σχολεία. 

Τα Σχολεία θα πρέπει να είναι ανοιχτά και οι μαθητές να εκπαιδεύονται!

 Εάν όμως οι  κλιμακούμενες διεκδικήσεις το απαιτήσουν, εμείς θα συμπαρασταθούμε στις δράσεις των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Θέλουμε όμως, οι όποιες δράσεις, να μην οδηγήσουν σε φαινόμενα συγκρούσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και σε φθορές στις σχολικές εγκαταστάσεις, τις οποίες πασχίζουμε να διατηρήσουμε σε ικανοποιητική κατάσταση. 

Με τις καλύτερες ευχές, για ένα σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου.