11/08/2011

Απάντηση του Δήμου Μαρκοπούλου στις διαμαρτυρίες συμπολίτισσας για τα προβλήματα στην καθαριότητα


Με άρθρο της  στη ηλεκτρονική εφημερίδα Portorafti news, η κάτοικος Πόρτο Ράφτη κ. Ακυλίνη Βαϊανού εξαπολύει επίθεση κατά της νέας Δημοτικής Αρχής, με αφορμή τα προβλήματα στην καθαριότητα του Πόρτο Ράφτη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δυστυχώς, παρά τις πολυσέλιδες αναφορές δράσης στον τομέα της καθαριότητος της παρούσας δημοτικής διοίκησης, αλλά και των προηγούμενων αρχών, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί».

Ελάχιστη μνεία γίνεται στους λόγους που υπονομεύουν τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι όσες προσπάθειες καθαρισμού των διάσπαρτων μικρο-χωματερών και αν γίνουν, οι ρίψεις μπαζών, κλαδιών, οικιακών συσκευών, επίπλων και απορριμμάτων δεν σταματούν. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι, όταν οι προσπάθειές μας εντείνονται (όπως συνέβη το Σάββατο στις 2 Ιουλίου), δίνεται η εντύπωση σε ορισμένους ασυνείδητους ότι πρόκειται περί χώρων …που έχουν καθοριστεί γι’ αυτό το σκοπό: «αφού τα μαζεύουν από εδώ, δεν υπάρχει πρόβλημα», ήταν  η απάντηση κατοίκου, που μόλις είχε ολοκληρώσει το «έργο» της απόρριψης οικιακών συσκευών!

Η πλειονότητα των μικρο-χωματερών είναι ιδιόκτητα αγροτεμάχια, στα οποία είναι αδύνατον να παρέμβει η Δημοτική Αρχή και να τα περιφράξει. Θα μπορούσε, ίσως, να... εγκαταστήσει έναν Δημοτικό Αστυνομικό να τα παρακολουθεί σε εικοσιτετράωρη βάση, αλλά οι τρεις που διαθέτει για την επίβλεψη περιοχής 85.000 στρεμμάτων και 70.000 παραθεριστών τους καλοκαιρινούς μήνες (τη στιγμή που η Κυβέρνηση μας αποδίδει πόρους για 16.000 κατοίκους), δεν αρκούν.  Έχουμε βέβαια προχωρήσει στην τοποθέτηση 20 σκαφών για τα ογκώδη και τα κλαδιά, αλλά δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας συνεχίζουν να αδιαφορούν! Το αποτέλεσμα της αδιαφορίας είναι οι σκάφες να μένουν άδειες και οι αυτοσχέδιες χωματερές να «λειτουργούν κανονικά»!

Σχετικά με το ύψος των Δημοτικών Τελών, που χαρακτηρίζονται ως τσουχτερά, υπενθυμίζουμε ότι αυτά υπολογίζονται με βάση την έκταση του Δήμου μας, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα!         
  
 Η κ. Βαϊανού παραθέτει δύο παρατηρήσεις, που αγνοούν παντελώς τη ζώσα πραγματικότητα στον Δήμο Μαρκοπούλου.

  1. Πρώτον, η όποια οριοθέτηση των κάδων δεν θα σταματήσει το φαινόμενο της ρίψης απορριμμάτων εκτός αυτών. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας (κατ’ ευφημισμό), κυρίως οικιστές του Σαββατοκύριακου και επισκέπτες, που δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για την καθαριότητα της περιοχής, με αποτέλεσμα να πετούν τα σκουπίδια τους εκτός κάδων. Μέτρο καταπολέμησης της χυδαίας αδιαφορίας δεν υπάρχει!

  1. Δεύτερον, γίνεται αναφορά στη απουσία οδοκαθαριστών στο Πόρτο Ράφτη, με αποτέλεσμα να μην γίνεται περισυλλογή των μεταφερόμενων από τους ανέμους μικρο-σκουπιδιών. Δεν έχει άδικο! Οι οδοκαθαριστές απουσιάζουν, γιατί… δεν υπάρχουν! Καμία πρόσληψη οδοκαθαριστή δεν δρομολογήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση τα τελευταία 8 χρόνια. Ο Δήμος Μαρκοπούλου διαθέτει έναν οδοκαθαριστή!
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η απαγόρευση του προγραμματισμού υπερωριών, λόγω του καθεστώτος αναγκαστικής εξυγίανσης, που μας έχει επιβάλει η Κεντρική Διοίκηση, με αφορμή το χρέος των 18 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέτρο είναι ξεκάθαρα άδικο, γιατί αγνοεί παντελώς τις μεγάλες προσπάθειες εξορθολογισμού των δαπανών που ήδη καταβάλει ο Δήμος μας από τις αρχές του τρέχοντος έτους, πολύ πριν δηλαδή, μας «θυμηθεί» η Κυβέρνηση!

Επισημαίνουμε, ότι η καθαριότητα λειτουργεί σήμερα αμιγώς με οχήματα και προσωπικό του Δήμου και δίχως τη συνδρομή ιδιωτών. Για το 2010, μόνο για την καθαριότητα, οι συμβάσεις με ιδιώτες, κόστισαν ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ (1.200.000)!                                  

Αλήθεια, ποιος ο λόγος να καταγγέλλει κανείς το γεγονός ότι στον Δήμο Μαρκοπούλου υπάρχουν μόνο 7 μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα, όταν δεν γνωρίζει σε ποιους πρέπει να απευθύνει την εν λόγω καταγγελία;

Εμείς σημειώνουμε, ότι έχουμε ήδη λάβει προσωρινή έγκριση για προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας και ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα τις επιτρέψει, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια που γίνεται σε όλα τα επίπεδα.

Στόχος μας είναι, όταν ολοκληρωθούν οι εν λόγω προσλήψεις, που θα περιλαμβάνουν και οδοκαθαριστές, με μοναδικό αντικείμενο την περισυλλογή των διάσπαρτων μικρο-σκουπιδιών, αλλά και η αναμενόμενη παραλαβή σημαντικού αριθμού συμβατικών κάδων, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε δραστικά τα προβλήματα στην καθαριότητα.

Παρόλο που οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, σ’ ένα ζοφερό περιβάλλον κρίσης, ελπίζουμε ότι οι δύο αυτές εκκρεμότητες θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έως τότε, απλές κινήσεις από τους πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Θυμηθείτε: όχι σκουπίδια την Κυριακή, καθώς τα απορριμματοφόρα δεν πραγματοποιούν δρομολόγια· χρησιμοποιείτε σακούλες απορριμμάτων που κλείνουν σωστά· τα ογκώδη και τα κλαδιά στις σκάφες· τηλεφωνήστε στο 20 117 για να παραλάβουμε οικιακές συσκευές, στρώματα, έπιπλα κτλ., με επιβάρυνση 30 ευρώ·  όχι αδιάλυτες ή βρώμικες συσκευασίες στους κάδους ανακύκλωσης.

Η περιβαλλοντική ευθύνη αφορά, όχι μόνο αυτούς που καλούνται να καθαρίσουν, αλλά όλους τους πολίτες. Πόσο μάλλον, όταν οι υπηρεσίες καθαριότητας καταβάλουν μέγιστες προσπάθειες!        

Αγαπητέ συμπολίτη θυμήσου: αν το αφήσεις καθαρό, θα το βρεις καθαρό! Μόνο αν το αφήσεις καθαρό και δεν το βρεις καθαρό, η κριτική σου αποκτάει αξία!