01/08/2011

Τα Λατομεία και πάλι στο Προσκήνιο!


Με μία «περίεργη» ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, η Κυβέρνηση επιχειρεί την καταστρατήγηση των αυστηρών περιβαλλοντικών διατάξεων, που αφορούν μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες, εντός χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων.


Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών, Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για ‘Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο και τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Μάιο, προστέθηκε, μία ημέρα πριν την κατάθεση του στη Βουλή, το άρθρο 181, με τίτλο “Μεταλλευτικές- Λατομικές Εργασίες εντός Δασών-Δασικών Εκτάσεων”. Η εν λόγω διάταξη εισάγεται ως τροπολογία στο δασικό νόμο 998/1979 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 άρθρο 57. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των  άρθρων 85 και 88 του Κανονισμού της Βουλής, που απαγορεύουν την εισαγωγή διατάξεων την τελευταία στιγμή, σε Νομοσχέδια που δεν σχετίζονται με αυτές!  

Με την συγκεκριμένη διάταξη, επιτρέπεται σε ανενεργά λατομεία, η προσωρινή απόθεση, επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις από εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης, στο πλαίσιο της αποκατάστασης και αναδάσωσης των εκτάσεων αυτών!

Όμως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αθήνας, που βάσει νόμου εγκρίνει της ειδικές μελέτες αποκατάστασης, δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης!  
Θυμίζουμε ότι, στις αρχές Μαΐου, ο Δήμος Μαρκοπούλου είχε υποβάλλει αίτημα στον Οργανισμό Αθήνας για  μια από κοινού διαχείριση της διαδικασίας εναπόθεσης μπαζών στα ανενεργά Λατομεία της Μερέντας.

Στο αίτημα αυτό, είχαμε ζητήσει την προσωρινή αδειοδότηση χρήσης του συγκεκριμένου χώρου των Λατομείων, για το σκοπό αυτό.
   
Το σκεπτικό μας ήταν να βρεθεί μια λύση, στο πολύ σοβαρό θέμα της παράνομης ρίψης μπαζών σε πολλές περιοχές του Δήμου μας, αλλά και να ξεκινήσει η πολυπόθητη αποκατάσταση των Λατομείων, μέσα από μια αυστηρή διαδικασία, την οποία και θα επιβλέπει ο Οργανισμός Αθήνας και ο Δήμος Μαρκοπούλου.

Ο εν λόγω Οργανισμός Αθήνας, μετά από μία ενδιαφέρουσα παράθεση των σχετικών διατάξεων, μας ενημέρωσε ότι… «υπάρχουν δυσκολίες στη διαδικασία αποκατάστασης, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει εγκεκριμένο σύστημα»!

Ερωτάμε λοιπόν, τι άλλαξε από τον Μάιο του 2011, όσον αφορά το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων; Είναι υλικοτεχνικά και επιστημονικά έτοιμοι οι αρμόδιοι οργανισμοί, για τη σωστή επίβλεψη της διαδικασίας ή απλά πρόκειται για τη δημιουργία χωματερών από την «πίσω πόρτα»; Ποιος θα εγγυηθεί το είδος των αποβλήτων, που θα φτάσουν σε αυτές τις εκτάσεις;

Ζητάμε να μάθουμε επίσης, το όποιο οικονομικό όφελος των Λατομείων, από ενδεχόμενη αποκατάσταση, θα συνοδευθεί και με την απόδοση του πέντε τοις εκατό (5%) επί του τζίρου στον Δήμο Μαρκοπούλου;          

Ελπίζουμε, η Κυβέρνηση να μη επαναλάβει την αδικία με την αξιοποίηση του παλαιού αερολιμένα Ελληνικού, που τόσο οι «πράσινες» εξαγγελίες, όσο και τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, βγήκαν… «βόλτα στο πάρκο»!